Порекло презимена, село Мрђеновићи (Гацко)

Порекло становништва села Мрђановићи (данас Мрђеновићи) у Гатачкој Површи. Према студији “ХЕРЦЕГОВИНА“, аутора Јевтa Дедијера, објављеноj 1909. године. Приредио сарадник портала Порекло Александар Маринковић

 

На јужној страни Летова Потока, притока Врањаче под брдом Сврдлом.

У слеу свега 9 јако збијених кућа од којих су Шаховићи 4 куће и Туновићи 5 кућа.

Прича се да су се у селу настанила најприје два зидара, за које се не зна ни одакле су били, ни како су се звали, и који су без потомства овдје самрли.

Прича се да је из Ерцег Вреал Херцег Стјепан изводио на чунке воду на Брдо изнад Вишњева.

  • Иза оних зидара населили су се овдје прије 200 годна ШАХОВИЋИ из Херцег Новога. Најприје су становали у Рудом Пољу у Шаховићима.
  • ТУНОВИЋИ су Володери из Вратла; доселише се прије 10 година. Дошли су на мираз у ујака Шаховића, пошто им је дјед оца надживио па су изгувили право на очинство. Старином су из Подвележја.

 

Прича се да је Шаховић био дозвао к себи некаква сељака Лета који се овдје истражио. Становао је и Капетановић из Кључа, али су прије неколико година одселили.

 

ИЗВОР: “ХЕРЦЕГОВИНА“, Јевто Дедијер, СРПСКИ ЕТНОГРАФСКИ ЗБОРНИК – Књига дванаеста,  НАСЕЉА СРПСКИХ ЗЕМАЉА, Књига VI, Београд, 1909. Приредио сарадник портала Порекло Александар Маринковић

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.