Poreklo prezimena, selo Cernica (Gacko)

Poreklo stanovništva sela Cernica u Gatačkom Polju. Prema studiji “HERCEGOVINA“, autora Jevta Dedijera, objavljenoj 1909. godine. Priredio saradnik portala Poreklo Aleksandar Marinković

 

Uzdužna uvala, vrlo strmih ivica, pravca SZ-JI, sa vododržljivim slojemia na dnu: u uvali Cernici tri sela: Cernica, Ključ i Zagraca.

1) Cernica negdašnje sjedište gatačkog kadiluka, negda najvažnija čaršija između Trebinja i Foče, danas obično selo. Mahom zemljoradničko selo, seljani većim dijelom otkupljeni, ostalim aga Dubrovčanin Kisić i cernička džamija.

U dijelu gdje je nekad bila čaršija kuće zbijene, ostale neznatno razređene.

U Cernici bezbroj razvalina, ima sedam samih crkvina. Bezbroj priča o čudotvornim crkvama koje su mogle čak i letjeti i o podzemnim hodnicima kojima su crkve bile spojene.

Starog stanovništva nema, najstariji muslomani.

  • HEBIBI koji pričaju da su preko Boke došli davno iz Turske.
  • TANOVIĆI su ovdje došli iz Ključa (op. A.M. – misli se na obližnji zaseok)
  • Isto tako i ČUSTOVIĆI koji su diobom dobili ovdje zemlju.
  • Zajedno s onim iz Pržina, doselili su i ovi ŠAROVIĆI s Grahova. Slave Nikoljdan.
  • ŠULIĆI su u drugoj polovini 19. Vijeka preselili s Miholjača zbog siromaštva. Slave Đurđevdan.
  • BAJČETIĆI prije 16 godina iz Mirilovića u Rudinama doselili na Kisića čitluk. Polovina porodice živi i sad u Mirilovićima. Slave Jovanjdan.

2) Ključ seoce skupljeno oko razvalina starog grada Ključa, na terenu s više stalnih vrela. Seljaci svi slobodni, siju razna žita i povrće. Kuće razbijene na male bezimene grupice.

U selu bezbroj starina, a najznamenitija je stari Ključ, od koga još ima toliko zidina da se osnovni plan jasno osjeća, a i sva glavna vrata su očuvana.

 

  • Stara kapetanska porodica TANOVIĆI koji su bili nasljedni zapovjednici ovog grada, potiču od nekakva Tane iz Majina u Primorju, koji je dobio kapetanstvo prilikom neke bitke na Gabeli.
  • MEHIĆI pričaju da su iz Turske, drugi pričaju da su oni cigani.
  • ČUSTOVIĆI su porijeklom od nekakva Crnogorca koji je služio u Tanovića pa primio islam i dobio zemlju i kapetanovu kćer.

3) Zagraca od Ključa dijeli Rijeka koja izvire iz Viline Pećine i koja poslije toka od 200 metara opet ponire. Selo se otkupilo, imaju toliko zemlje da daju i prioračima. Dijeli se na Zagraca i Dolove. Kuće su zbijene.

I ovo je selo naseljeno na ostatcima od starijeg sela. Dolovi su naseljeni kao zaseban čitluk u prvoj polovini 19. vijeka.

  • TANOVIĆI i ČUSTOVIĆI doselili su od onih u Ključu, prilikom negdašnjih dioba.
  • MILOVIĆI su kao Tanovića kmetovi doselili iz Grahova prije 100 godina. Slave Jovanjdan.
  • DOŠLO ili ZIROJEVIĆ je došao prije 40 godina iz Brančevića u opštini bodežiškoj. Starinom od Predojevića u Rudinama. Slavi Nikoljdan.

 

IZVOR: “HERCEGOVINA“, Jevto Dedijer, SRPSKI ETNOGRAFSKI ZBORNIK – Knjiga dvanaesta,  NASELJA SRPSKIH ZEMALJA, Knjiga VI, Beograd, 1909. Priredio saradnik portala Poreklo Aleksandar Marinković

Komentari (1)

Odgovorite

Jedan komentar

  1. Bogdan Markuš

    Ko su bili Renkovici u srednjovjekovnoj Cernici, koji su starinom iz Skadra ?

    Unaprijed zahvalan na Vasem odazovu i dostavljenom odgovoru.