Порекло презимена, село АВТОВАЦ (Гацко)

Порекло становништва села Автовац у Гатачком Пољу. Према студији “ХЕРЦЕГОВИНА“, аутора Јевтa Дедијера, објављеноj 1909. године. Приредио сарадник портала Порекло Александар Маринковић

 

Самоборска терасаста зараван пружа се знатно спуштена и с десте стране Мушнице. Већина сељака кметови, плаћају као у Липнику. Има нешто и откупљених. Аге Хасанбеговићи из истог села.

Село збијена типа, разликује се чаршија, ушорен дио с дућанима, настала грађењем војничких касарна, дућана и пивница уз њу. Дијели се на Ограду, Автовац и Јастребњачу.

Село добило име по автовини, звало се и Автови До. И ово село засновано у новом вијеку. То је била њива Гала Зеленовића са Миољача.

  • Први се населили ХАСАНБЕГОВИЋИ. Они су од једног сина споменутог Казанац-паше. Од Зеленовића су узели Автови До за коња кога су им позајмили, па погинуо у њих.
  • БЈЕКОВИЋИ су преселили прије 60 година из Гареве кад су купили овдје земљу. Славе Јовањдан.
  • СУШИЋИ исто тако из Гареве, мало послије Бјековића ради сиромаштва. Славе Јовањдан.
  • ЗЕЛЕНОВИЋЕ, КОШУТИЋЕ и ГОВЕДАРИЦЕ је прије 20 година дотјерала ”тјескоба и сјеромаштина” с Миољача. Славе Ђурђевдан.
  • МИЛЕТИЋИ (Курепи) дошли су прије 30 година из Жањевице за војницима продајући им млијеко.
  • СЛИЈЕПЧЕВИЋИ су прије 20 година дошли из Самобора ради сиромаштва. Славе Св. Саву.
  • СЕНИЋИ су старином из Трешњева у Црној Гори, одатле због ”крви” побјегли у Корјениће, а ту стали неко вријеме и убили агу, па одатлу на Торич (Рудине) и одатле у Муље; ту им дјевојка убије човјека и прије 10 година преселе у Автовац. Славе Ђурђиц.

Око села нема старина.

 

ИЗВОР: “ХЕРЦЕГОВИНА“, Јевто Дедијер, СРПСКИ ЕТНОГРАФСКИ ЗБОРНИК – Књига дванаеста,  НАСЕЉА СРПСКИХ ЗЕМАЉА, Књига VI, Београд, 1909. Приредио сарадник портала Порекло Александар Маринковић

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.