Poreklo prezimena, selo AVTOVAC (Gacko)

Poreklo stanovništva sela Avtovac u Gatačkom Polju. Prema studiji “HERCEGOVINA“, autora Jevta Dedijera, objavljenoj 1909. godine. Priredio saradnik portala Poreklo Aleksandar Marinković

 

Samoborska terasasta zaravan pruža se znatno spuštena i s deste strane Mušnice. Većina seljaka kmetovi, plaćaju kao u Lipniku. Ima nešto i otkupljenih. Age Hasanbegovići iz istog sela.

Selo zbijena tipa, razlikuje se čaršija, ušoren dio s dućanima, nastala građenjem vojničkih kasarna, dućana i pivnica uz nju. Dijeli se na Ogradu, Avtovac i Jastrebnjaču.

Selo dobilo ime po avtovini, zvalo se i Avtovi Do. I ovo selo zasnovano u novom vijeku. To je bila njiva Gala Zelenovića sa Mioljača.

  • Prvi se naselili HASANBEGOVIĆI. Oni su od jednog sina spomenutog Kazanac-paše. Od Zelenovića su uzeli Avtovi Do za konja koga su im pozajmili, pa poginuo u njih.
  • BJEKOVIĆI su preselili prije 60 godina iz Gareve kad su kupili ovdje zemlju. Slave Jovanjdan.
  • SUŠIĆI isto tako iz Gareve, malo poslije Bjekovića radi siromaštva. Slave Jovanjdan.
  • ZELENOVIĆE, KOŠUTIĆEi GOVEDARICE je prije 20 godina dotjerala ”tjeskoba i sjeromaština” s Mioljača. Slave Đurđevdan.
  • MILETIĆI (Kurepi) došli su prije 30 godina iz Žanjevice za vojnicima prodajući im mlijeko.
  • SLIJEPČEVIĆI su prije 20 godina došli iz Samobora radi siromaštva. Slave Sv. Savu.
  • SENIĆI su starinom iz Trešnjeva u Crnoj Gori, odatle zbog ”krvi” pobjegli u Korjeniće, a tu stali neko vrijeme i ubili agu, pa odatlu na Torič (Rudine) i odatle u Mulje; tu im djevojka ubije čovjeka i prije 10 godina presele u Avtovac. Slave Đurđic.

Oko sela nema starina.

 

IZVOR: “HERCEGOVINA“, Jevto Dedijer, SRPSKI ETNOGRAFSKI ZBORNIK – Knjiga dvanaesta,  NASELJA SRPSKIH ZEMALJA, Knjiga VI, Beograd, 1909. Priredio saradnik portala Poreklo Aleksandar Marinković

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.