Порекло становништва, село Драглица (Нова Варош)

27. април 2013.

коментара: 5

Порекло становништва села Драглица, општина Нова Варош. Према књизи Љубомира Ж. Мићића, издање из 1906. године. Приредио сарадник портала Порекло Шарко.

 

Положај села.

Драглица је југозападно од Муртенице и испод Међег Брда, Караулиштине, Кликова и Оште Косе се стрменито спушта у Увац. Много је брдовита и кршевита.

Извори.

Главни су извори: Дренова вода у Тустом Брду, Кутлацка Чесма, Кара-Јанковића Чесма под Стјеном, Шуљагића Чесма, Ајдучица и Стојковача у Муртеници.

Земљиште и шуме.

Земљиште се зове: Прагови, Долови, Ограда и Нокли. Шуме и испаше су: Збјеговиште, Брежђе. Љутак, Борова Глава, Караново Брдо, Горње Ливадице, Јеље, Кара-Јанковића Присоје, Брегови, Чуканова Долина и Плеће. Закоса имају у Златибору у Борјима, а њива у Здравчићцком Пољу.

 

Порекло становништва.

Под Муртеницом су 15 к. Грујичића, 2 к. Арсенијевића, 15 к. Кутлеша, 4 к. Кара-Јанковића, преко Кутлешког Потока, Перуничић и по 3 к. Ковачевића и Зечевића. До Златибора у Врањевском Присоју су Шуљаге (15 к.), и 5 к. Шишака у Тустом Брду. Две трећине села у доњем делу делом је ненасељено и пуно голих, кршевитих брда.

У Врањевском Присоју становали су неки: Врањевићи. Врло давно су досељени од планине Златар.

Шуљагићи (Шишаци) од неких Лучића (Сиерчића), који сад живе истурчени на граници Босне. Због Турака су и побегли. Славе Томин-дан и од њих су Чумићи у Алин Потоку.

Кутлеши досељени пре 200 година из Кутловца код Прибоја „прогоњени од Турака“, славе Јован-дан и има их у Чајетини и Алин Потоку.

Грујичићи (Савковићи) из ужичких Скржути „за стоком“, славе Ђурђев-дан и има их у Алин Потоку.

Кара-Јанковићи из Дробњака, славе Ђурђев-дан и од њих Павловићи у Чајетини.

У почетку 19. века досељени су: Перуничићи „из Турске“. славе Ђурђев-дан.

Ковачевићи (Пановићи) из Дробњака, славе Ђурђев-дан.

Арсенијевићи из Сјеништа од Вараге, даљом пореклом су од Лима, славе Савин-дан.

Зечевићи од истоименог рода из Раснице, даљом пореклом су из Дробњака, славе Јован-дан.

 

ИЗВОР: Љубомир Ж. Мићић, „Златибор“. Приредио сарадник портала Порекло Шарко.

Коментари (5)

Одговорите

5 коментара

  1. Nebojša

    Draglica je Zlatibor ne pravedno je odvojena od matične opštine Čajetine 1958 god. u čijem je administrativnom sastavu oduvek bila i biće opet ako Bog da sreće! preporučujem knjigu Draglica ispod Murtenice Ljubomira Šuljagića to je doslovno lična karta ovog zlatiborskog sela.

  2. Dusanka

    Kako se može naručiti knjiga Ljubomira Šuljagića?
    Ima li da se kupi u crkvi U Draglici?

  3. Љубомир Шуљагић

    Душанка, зовни ме па ћемо се договорити у вези књиге. Љубомир Шуљагић, 064-19-33-999

  4. Nevena

    Postovanje interesuje me poreklo porodice savkovic nova varos slava Sv. Arxangel Mihailo kako da pronadem to znam da se moj pradeda zvao Adam i poginuo je u ratu

  5. Љубомир Шуљагић

    Једна исправка:Мићић је навео да је “5 кућа Шишака у Т. Брду”. То је грешка, Шишаци никад нису живели у Т. Брду, они насељавају котлину испод Муртенице, када се са Шуљашке превије спустите према истоку.