Порекло презимена, село Коштањево (Штрпце, КиМ)

19. април 2013.

коментара: 2

Порекло становништва села Коштањево, стање из 1938. године. Приредио сарадник портала Порекло Паво И. Барух.

 

Арбанашки родови:

Рућућ (22 к.), Ајдаре (15 к.) и Лашорц (13 к.), досељени око прелаза 18. у 19. век из северне Арбаније, из фиса Сопа, преко сопског краја и Качаничке клисуре (Елез Хан).  Неки су од њихови пресељени оданде у Доњу и Горњу Битињу (род Матош).

Поисламљени и поарбанашени спрски род је Спасић (3 к.).  Старином је из суседног села Виче, одакле се преселио по преласку у ислам.  Поисламио се отац садашњег осамдесетогодишњег старца Брахе.  Ушао је у Соп, фис арбанашких родова села Коштањева.

 

ИЗВОР: Урошевић, А. (1948) Шарпланинска жупа Сиринић. Годишен зборник на Филозофскиот факултет на Универзитетот во Скопје, књ. 1, 115-176. Приредио сарадник портала Порекло Паво И. Барух (ПИБ).

Коментари (2)

Одговорите

2 коментара

  1. Vale

    Ja sam iz bratstva Kostanečevci, koj danas pripada u selo Vratnice, u MK. Nase nadimak je najverovatnije od mesta. Ali pred Vratnice ziveli smo u Kamenoj Glavi, kod Urosevca.

  2. Sarplaninac

    Костанећевци (26 к., Петковдан). Досељени крајем 18. века из Камене Главе код Урошевца. Двојица браћа Коста и Урош су побегли од освете и дошли са сестром у Вратницу око 1770 год. Костанећевци добили су име по селу Коштањево у Сиринићкој жупи, данас село са потпуном албанском становништвом. У Коштањеву били су старинци. Костанећевци припадаји хаплогрупи Е-V13.