Poreklo prezimena, selo Koštanjevo (Štrpce, KiM)

19. april 2013.

komentara: 2

Poreklo stanovništva sela Koštanjevo, stanje iz 1938. godine. Priredio saradnik portala Poreklo Pavo I. Baruh.

 

Arbanaški rodovi:

Rućuć (22 k.), Ajdare (15 k.) i Lašorc (13 k.), doseljeni oko prelaza 18. u 19. vek iz severne Arbanije, iz fisa Sopa, preko sopskog kraja i Kačaničke klisure (Elez Han).  Neki su od njihovi preseljeni odande u Donju i Gornju Bitinju (rod Matoš).

Poislamljeni i poarbanašeni sprski rod je Spasić (3 k.).  Starinom je iz susednog sela Viče, odakle se preselio po prelasku u islam.  Poislamio se otac sadašnjeg osamdesetogodišnjeg starca Brahe.  Ušao je u Sop, fis arbanaških rodova sela Koštanjeva.

 

IZVOR: Urošević, A. (1948) Šarplaninska župa Sirinić. Godišen zbornik na Filozofskiot fakultet na Univerzitetot vo Skopje, knj. 1, 115-176. Priredio saradnik portala Poreklo Pavo I. Baruh (PIB).

Komentari (2)

Odgovorite

2 komentara

  1. Vale

    Ja sam iz bratstva Kostanečevci, koj danas pripada u selo Vratnice, u MK. Nase nadimak je najverovatnije od mesta. Ali pred Vratnice ziveli smo u Kamenoj Glavi, kod Urosevca.

  2. Sarplaninac

    Kostanećevci (26 k., Petkovdan). Doseljeni krajem 18. veka iz Kamene Glave kod Uroševca. Dvojica braća Kosta i Uroš su pobegli od osvete i došli sa sestrom u Vratnicu oko 1770 god. Kostanećevci dobili su ime po selu Koštanjevo u Sirinićkoj župi, danas selo sa potpunom albanskom stanovništvom. U Koštanjevu bili su starinci. Kostanećevci pripadaji haplogrupi E-V13.