Poreklo prezimena, selo Komanice (Mionica)

15. april 2013.

komentara: 6

Poreklo stanovništva sela Komanice, opština Mionica. Prema knjizi Ljubomira Ljube Pavlovića „Kolubara i Podgorina“, izdanje 1907. godine. Priredio saradnik portala Poreklo Milodan. 

 

Položaj sela.

Komanice su nad Mionicom, sa istočne strane ovog sela. Kuće su rasturene po vencu, jarugama i padinama pojedinih bregova. Zamljište je od tercijalnih glinaca i mergle, neravno i vrlo razvijeno. Glavnija uzvišenja su: Boljkovac do Popadića, Lipovac u sredini sela i Stubla nad Mionicom.

Izvora u selu ima dosta, ali nemaju opštih imena osim ovih: Stublina pod Stublom, Liplje na Lipovcu i Duboka. Glavni potoci, upravo jaruge, velikog obima, strmenitih strana i osipaju se, sa nagibom severu Toplici, jesu: Maševac ispod Boljkovca i Lipovca i Dubočka Jaruga ispod Stubla.

Zemlje i šume.

Zemlje ziratne su po dolinama potoka i njihovim stranama. Zemlja je crnica vrlo rodna, vlažna i podesna za sve useve. U selu je nema dosta, te se seljaci spuštaju Toplici, gde imaju svoje livade i gaje stoku.

Šume ima u južnom delu sela i po Stubli, ali nema ipak u toj količini, da je u stanju da podmiri sve domaće potrebe, stoga se mora kupovati sa strane, iz gornjih sela. U selu nema nikakvih zajednica.

Tip sela.

-Sam položaj sela, njegove dve jaruge, podelili su selo na džemate. Džemati su po kosama, a retko po njihovim stranama, udaljeni jedan od drugoga toliko koliko su prostrane doline potoka. Džemati su: Brđani, po kosi nad Mionicom i sa leve strane Dubočke Jaruge, Stubljani u vrhu iste jaruge pod Stublom, Dubočani na desnoj strane Jaruge i Lipljani na Lipovcu.

U Brđanima su: Nastići, Jeremići, Popovići, Obradovići, Radovanovići, Boškovići, Živkovići, Petrovići, Markovići, Đurići, Živojinovići, Nenadovići, Blagojevići, Lazarevići, Aleksići, Marinkovići i Vasiljevići.

U Dubočani su: Jelesijevići, Markovići, Kedžići, Živojinovići, Obradovići i Uroševići.

U Stubljanima su: Krstići, Ćirovići, Markovići, Joksići, Andrići, Liknići, Milosavljevići i Prokići.

U Lipljanima su: Papići (Pavlovići).

U selu nema velikih zadruga, a slabo kad da je ovde bilo većih zadruga, osim u Papićima. Nigde nema češćih deoba nego u ovom selu, što naročito pada u oči i susednim seljacima.

Podaci o selu.

-U haračkim tefterima iz 1818. godine zapisano je, da je u ovom selu bilo 36 domova sa 47 porodica i 104 haračke ličnosti.

Po popisu:

-1866. godine – 57 domova i 359 stanovnika.

-1874. godine – 61 dom i 356 stanovnika.

-1884. godine – 62 doma i 355 stanovnika.

-1890. godine – 72 doma i 441 stanovnika.

-1895. godine – 72 doma i 457 stanovnika.

-1900. godine – 81 dom i 500 stanovnika.

Godišnji priraštaj stanovništva od 1866. godine je 5,15 a procentni 1,80%.

Ime selu.

-Komaničani ne znaju ništa da pričaju o imenu svoga sela. Ni seljaci susednih sela, naročito stariji ljudi, počešće puta u govoru izjasniće se da Komaničani „nisu naši“, nego da su „neki drugi svet“, ali ovo ne umeju da objasne.

 

Poreklo stanovništva i osnivanje sela.

-Komanice su selo jedne porodice, čiji najstariji predstavnici znaju slabo da pričaju o sebi. Znaju samo toliko da su doseljeni. Ispitivanjem rodbinskih veza među pojedinim porodicama u ovoj oblasti, naišao sam na srodnike Komaničana i tek su ovi umeli objasniti način i vreme doseljenja svoje porodice.

Jelići: Komaničani ne spore srodstvo sa Jelićima u Osečenici, a stariji Jelići pričaju da su Komaničani, uglavnom svi, i Jelići od 4 brata, koji su se vrlo davno doselili iz krševitih krajeva gornjeg Lima, od Đakovice zbog arnautske obesti. Sva 4 brata bila su stočari, neobični za ove seljake, pa prvo se nastanili u Osečenici i posle 20 godina spustili se u selo Komanice dva brata sa decom od trećeg, najstarijeg, brata, koji je bio umro. Od zaostalog brata su Jelići u Osečenici, a od ona druga dva i sinovaca su Komaničani. Kad je ova seoba mogla biti, ne može se tačno odrediti. Sravnjivanjem njihovog doseljenja sa doseljenjem poznatih porodica u susedstvu, kao da bi se moglo navesti da su se doselili u 17. veku, a može biti i ranije. U Komanicama ih ima danas u sve tri male, osim lipljanske, a prvo su se naselili na Brdu nad Mionicom i stara kuća bila je tamo, gde je sadašnja Popovića kuća; u selu ih ima 59 kuća, slave Sv. Dimitrija.

Obradovići u Dubočanima su sa Divljake iznad Arilja, predak im se doselio kao sluga i prizetio u Komaničane, ima ih dve kuće i slave Sv. Dimitrija.

Blagojevići, Živojinovići i Nenadovići: Doseljeni su iz Dljina u Dragačevu posle 1820. godine, predak im se prizetio u Aleksiće; ima ih 3 kuća, slave Sv. Dimitrija. Od istog predaka su i Živojinovići i Nenadovići.

Lipljani (Osaćani i Papići) doselili su se oko 1809. godine od Gođevačke porodice u Zarubama, iz sela Gođevića u Osatu, doseljeni prvo kao majstori pa naknadno doveli svoje porodice, slave Lazarevdan.

Liknići: Predak im je iz Rajkovića, sela ove oblasti, prizetio se u Komaničane, slavi Sv. Dimitrija.

Lazarevići su iz susednih Rakara, prešli posle deobe na svoje imanje, slave Lučindan.

Marinković u Brđanima je iz Berkovca, prešao ženi na imanje, slavi Jovanjdan.

Ćirović je iz Štrbaca u Starom Vlahu, doselio se kao sluga, slavi Jovanjdan.

Vasiljević u Brđanima je iz Rudog u Polimlju, slavi Jovanjdan.

Svi doseljenici su se u Komanice, za koje već nije naglašeno, naselili oko 1870. godine.

U Komanicama je 81 kuća od 7 porodica.

 

Zanimanje stanovništva.

-Komaničani se zanimaju svima privrednim granama, kojim i ostali seljaci u ovoj oblasti. Rade zemlju u dovoljnoj meri i ona im podmiruje potrebe, gde ponešto pretiče ide u prodaju. Na rogatu stoku obraćaju poveću pažnju, naročito što im daje dobar prihod i služi za tegljenje. Zbog toga što je ovo selo sa malo zemlje, u poslednje doba mnogi se Komaničani odvažavaju, te odlkaze iz sela i ne vraćaju se. Podosta ih uči zanate, pa se posle raseljavaju i tim putem

Pojedinosti o selu.

-Komanice su sastavni deo Gornjotopliče opštine u Srezu kolubarskom. Sudnica je u Grnjoj Toplici, a škola i crkva u Mionici. Groblje je zajednoičko i po dnu sela. Nemaju zajedničke preslave.

 

IZVOR: Ljubomir Pavlović, “Kolubara i Podgorina”. Priredio saradnik portala Poreklo Milodan.

Komentari (6)

Odgovorite

6 komentara

  1. Bojana

    Mogu reci samo da niste bas najbolje informisani, ili niste bas najbolje ispitali sve ovo, ili se pak niste obratili pravim ljudima. Moj deda je meni pricao odakle smo, i ko smo, a naselili smo se u Mionicki kraj mnogo pre 1800-te godine. Ovde ispada kao da smo ‘pali s Marsa’… Mislim ako pisete vec, pisite prave informacije. Stvarno je lep proekat, ali malo radite oflje sto se kaze. Pozdrav

    • Nikola Vukosavljević

      Poštovana Bojana,

      bilo bi kulturno od vas da se predstavite, napišete od koje porodice iz ovog sela (Komanice) potičete, koju slavu slavite, pa da onda dalje nastavimo. Podaci o tom selu su iz knjige etnografa Ljubomira Pavlovića “Kolubara i Podgorina” iz 1907. godine, kao što je na početku stranice i napomenuto, dakle to nije nešto što je napisao bilo ko od naših saradnika; s tim u vezi, ne stoje kvalifikacije da “ofrlje” radimo i da “ne pišemo prave informacije”, jer se u tekstu u ovom selu samo prenosi ono što je napisao jedan od Cvijićevih učenika, znameniti srpski etnolog Ljuba Pavlović. Ako imate neke primedbe ili nove informacije o rodovima iz Komanice, slobodno to možete napisati, svakako bi bilo korisnije od deljenja epiteta i ličnih kvalifikacija; naročito upada u oči to što se niste predstavili niti napisali šta je to konkretno po vašem mišljenju Ljuba Pavlović pogrešio ili propustio da napiše, što je u najmanju ruku neukusno, a može se reći i nekulturno. Imajući sve ovo u vidu, nadamo se da će vaši budući komentari biti uljudniji i korisniji za sve. Svako dobro.

  2. Joksim

    Bojana,
    Lako je bagatelisati tuđi rad i uloženi trud. I to Ljubomira Ljube Pavlovića i njegovu knjigu “Kolubara i Podgorina”, izdanje iz 1907.godine.
    Vredni saradnik portala S. Milić Milodan je samo preneo što je Ljuba zabeležio.
    Draga Bojana, hajde napišite Vi nešto? Makar to što je deda pričao…
    Istraživač LJ. Pavlović nije pitao Marsovce, već svoje savremenike.
    Lepi pozdravi!

  3. Nije vam los projekat ali nedostaje delimicno struke i rada na licu mesta a niste precizno citirali ni Autora Lj. Pavlovica..U Komanicama trenutno, kao i od davnina egzistiraju zaseoci-dzemati:Brdjani,Duboki potok,Stublo, Obrsina, Lipovica Papici.Popovici su u Brdjanima -ka Toplici a ne iznad Mionice ,gde je zaseok Obrsina,sa familijama Markovici,Stepanovici,Mihailovici i Andrici, koje niste ni spomenuli. Potomci Jelica cine znacajnu vecinu u Komanicama i sada niko nije sa tim prezimenom ali svi slave Mitrovdan.Njihovi predci su u komanice doseljeni iz podrucja Djakovice,krajem 17.veka,za vreme Patrijarha A. III Carnojevica, kao sto navodite ,preko Starog vlaha i Maljena (Divcibara i Osecenice).izvinjavam se na Latinskom pismu , ovde nemam drugo.Srdacan pozdrav!

  4. Nikola

    Interesuje me poreklo porodice Jovanović iz Mionice. Znam da potiču iz Komanica.

  5. Predrag

    Interesantno je ovo oko imena sela i to da “nisu naši” i da su “neki drugi svet”. Odgovor je verovatno u narodu Kumani, po kome je i Kumanovo u Makedoniji dobilo ime. Kumani – Komani. Autoru verovatno u to vreme nisu bili poznati, pa nije mogao povezati. Naravno da stanovništvo tog sela, i u vreme pisanja knjige i u sadašnje vreme, nema veze sa Kumanima, ali toponim ostaje kao i predanje da su se razlikovali.