Порекло презимена, село Доњи Мушић (Мионица)

4. април 2013.

коментара: 0

Порекло становништва села Доњи Мушић, општина Мионица. Према књизи Љубомира Љубе Павловића „Колубара и Подгорина“, издање 1907. године. Приредио сарадник портала Порекло Милодан. 

 

Положај села.

-Доњи Мушић је на десној обали Топлице и са леве стране пута Мионица-Боговађа. Земљиште овог села је врло неравно и брежуљкасто. Сеоске куће су по плећима појединих брегова. Главнија узвишења су: Маџарлија до Вироваца, Бановина и Стражара до Горњег Мушића и Кременица до Наномира.

Извора има доста. Главни извори су: Ливадице и Чесма у Грбићима и две чесме под Кременицом. Сељаци се служе изворском, бунарском и речном водом. Једина речица, што тече кроз село, поред суседне Топлице, је Наномирица, која пресушује.

Земље и шуме.

-Доњо-мушићке су земље црна смолница врло родна и подесна за ораницу и косаницу. Најбоља су имања око Топлице, мада је долина њена овде исувише притешњена. Уопште узевши мало је зиратне земље у овом селу, много је мање него у суседном Горњем Мушићу. По висовима је мало зиратне земље, а цео северни крај је пошумљен.

Шуме је у овом селу доста. Кременица и цео крај низ Наномирицу је под шумом. Шума је од лиснатог дрвета и издељена на појединце, прошарана понегде какавом њивом новијег порекла. У селу нема никаквих заједница.

Тип села.

-И овај Мушић је село разбијеног типа. Сеоске куће су поређане у два џемата. Први крај села на северу зове се Грбића Џемат, а други је друмско насеље Доње Топлице. И у једном и другом крају куће су близу једна другој а растојање између џемата је око километар.

У Грбића џемату су: Грбићи, Кргићи, Старчевићи, Вукашиновићи, Гаврићи, Марјанчевићи, Радовановићи-1 (Спирковићи), Обренићи, Радосављевићи, Милошевићи и Радовановићи-2. У Доњој Топлици су: Савићи, Исаиловићи, Арсенијевићи и Милановићи.

Већих задруга у овом селу нема. Једина повећа задруга је Грбића од 20 чељади.

Подаци о селу.

-Доњи Мушић према харачким тефтерима из 1818. године имао је 13 домова са 17 породица и 37 харачких личности.

По попису:

-1866. године – 27 домова и 200 становника.

-1874. године – 28 домова и 202 становника.

-1884. године – 42 дома и 260 становника.

-1890. године – 47 домова и 304 становника.

-1895. године – 48 домова и 320 становника.

-1900. године – 48 домова и 309 становника.

Годишњи прираштај становништва од 1866. године је 2,87 а процентни1,20%.

Име селу.

-У околини и селу сматра се да је ово село старије од Горњег Мушића. У прво време село се звало Топлица па кад је заселак његов добио назив Мушић, онда је за разлику од Горњег дела овај крај назват Доњи Мушић.

 

Порекло становништва и оснивање села.

-По причању старих људи село су основале две породице, за које се не зна да су се откуда доселиле, а те су породице по причању самих мештана са Косова.

-Грбићи. Прва породица Грбића, по којој се цео крај села тако зове; они су се исељавали из села и одлазили у равнија места преко Саве, њих је у селу 8 кућа, где се у једну од тих кућа призетио неки Ужичанин, па изгубио и презиме и славу, због чега га и не узимамо понаособ, славе Никољдан.

-Радовановићи. Друга стара породица је Радовановића, која се расељавала и има 8 кућа, где се у једну призетио један из Годочева-округ ужички и променио презиме. Радовановићи славе Оце (пред Божић) а уљез Оце и Марковдан.

Кргићи и Спирковићи. Најстарији досељеник у ово село је био некакав Спирко Кргић, досељен у првом аустријском рату из Мораче у Црној Гори; његови потомци су се зову Кргићи и Спирковићи, славе С. Димитрија.

-Старчевићи су досељњени пред Кочину Крајину из Будимље у Старом Влаху. Њих је доселила баба Горда, која је склонила синове од погибије, да их Турци не би исекли; Гордића (по тој баби) су куће све уљеске, које су изгубиле и крсно име и презиме, па се не спомињу, славе Часне Вериге.

-Вукашиновићи су из Парамуна-округ ужички, предак им се доселио као мајстор, славе Никољдан.

-Гаврићи су из Радановаца-округ ужички, предак им се доселио као мајстор, славе Аранђеловдан.

-Обренићи су из Горњег Лајковца од Новаковића, славе Стевањдан.

-Милошевићи су из Годочева-округ ужички, предак им се доселио као мајстор, славе Никољдан.

Сви су досељени у периоду од 1809. до 1830 године.

Скорашњи досељеници су:

-Радосављевићи од Рогачице-округ ужички, славе Св. Јована Златоустог.

-Марјанчевићи из Маковишта-округ ужички, славе Никољдан, доселио се као слуга.

-Савић од Врца из Ковачица, доселио се као трговац из Шапца, славе Никољдан.

-Арсенијевић, терзија из Табановића, села ове области, слави Јовањдан.

-Милановић из Јежевице-округ ужички, опанчар, слави Срђевдан.

У Доњем Мушићу је 48 кућа од 15 породица.

Занимање становништва.

-Грбића џемат занима се земљорадњом и свима привредним радњама, којима и суседни сељаци ове области. Земљорадња и гајење разне стоке су најглавнија занимања. Никуда се не крећу из села а нерадо се одају изучавању заната.

Појединости о селу.

-Доњи Мушић је саставни део Доњо-топличке општине у Срезу колубарском. Доња Топлица је друмско насеље овог села. Чим се на путу Мионица-Боговађа пређе река Топлица, одмах са леве стране налази се уз пут неколико кућа и дућана, једна механа, општинска судница и преко пута школа од два одељења, и то се зове Доња Топлица. Становници овог краја су трговци, механџије, чиновници и занатлије и не занимају се земљорадњом. Црква је у Марковој Цркви, а гробље је подељено на два краја. Село нема заједничке преславе.

 

ИЗВОР: Љуба Павловић, “Колубара и Подгорина”. Приредио сарадник портала Порекло Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.