Порекло презимена, село Доња Краварица (Лучани, Доње Драгачево)

3. април 2013.

коментара: 0

Порекло становништва села Доња Краварица, према истраживању Јована Ердељановића, који је 1898. и 1899. проучавао Доње Драгачево.

 

Породице овог села млађе су од оних у Горњој Краварици, јер су све досељене а неке су прешле из Горње Краварице. Кад су се те старије краваричке породице овамо преселиле, тада је управо и постала Доња Краварица, тј. издвојила се као засебни део старог села Краварице. То су старе краваричке породице: једна веома велика и разграната (доказ старине), Томашевићи са Кнежевићима и Перовићима (скупа 24 куће – највећа у селу) а друга Богдановићи.

Томашевићи су од Томашевића из Горње Краварице. Од ових Томашевића су и Кнежевићи, који су се тако прозвали по деду – кнезу. – Од исте су породице и Перовићи, који су се одвојили од Перовића из Горње Краварице. – Сви ови славе Св. Стевана.

Богдановићи су од породице Баралија из Горње Краварице. Иста им је и слава: Св. Никола.

Али има у Доњој Краварици и породица од врло давнашњих досељеника, који су можда већ били у селу, кад су се у њему настаниле поменуте горњо-краваричке породице. То су: Старчевићи, Вуковићи и Василићи (Рисимовићи).

За Старчевиће многи веле, да су староседеоци, и биће да су најстарија породица.

За Вуковиће каже старац Нешо Вуковић, да су се доселили „прије 300-400 година од Сјенице“. Од Вуковића су и Красићи. Славе Св. Врачеве (1- XI).

Василићи (Рисимовићи) досељени су у 18-ом веку из вароши Бијелог Поља.

Старији су досељеници и: Бркићи, Милекићи, Глибићи и Ђудићи.

Бркићи су се „скоро прије 150 година“ доселили из Крушчице у срезу ариљском.

Милекићи су се доселили из Бихора пре 120-130 година.

Глибићи су из Кладнице код Сјенице дошли од прилике кад и Милекићи.

Ђудића прадед доселио се после Глибића из Буковика од Сјенице.

У овом (19. или 20?) веку су се доселили:

Чворовићи, који су дошли пре скоро 100 година из Шареника у срезу моравичком.

Јасиковићи су у време првог устанка дошли из Кладнице код Сјенице. Њихов се прадед призетио у једну кућу Вуковића, али је задржао своју славу: Никољ-дан. Причају, да су се прозвали Јасиковићима по месту Јасикама, где су се били настанили.

Васиљевићи су скорашњи досељеници из Старог Влаха до границе.

Бојановићи су дошли пре 20 година из Брезове у срезу моравичком.

Ковачевић је од Ковачевића из Г. Краварице, дошао пре двадесетак година на женину очевину, али држи своју славу: Св. Александра Невског.

Мићовић се пре 25 година доселио из Шареника у срезу моравичком.

 

И Доња Краварица, као што се види, по старини свога становништва ипак спада у најстарија села. Не само да је број старих породица (9) из 18-ог века већи од оних из 19-ог века (6), него су те старе породице и несразмерно веће, тако да оне управо и чине све становништво овог села. Оних 6 породица досељених у 19-ом веку имају укупно само 14 кућа; а од 9 старих породица намножило се у овом веку 74 куће.

 

ИЗВОР: Јован Ердељановић, “Доње Драгачево”.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.