Књига из едиције Корени на поклон сараднику Порекла Мирославу Б. Младеновићу

15. март 2013.

коментара: 4

Добитник књиге у акцији коју је портал Порекло покренуо у сарадњи са издавачком кућом ЈП “Службени гласник” је наш сарадник из Власотинца Мирослав Б. Младеновић Мирац.

Своја дугогодишња истраживања народа и обичаја у селима власотиначког краја, Мирослав несебично дели са читаоцима портала Порекло. По много чему, реч је о заиста аутентичним записима, који ће у временима што долазе добити специфичну тежину. У знак захвалности за све што чини за садашња и будућа поколења, отимајући од заборава приче и чињенице о људима којих више нема, нашем вредном учи из Власотинца поклањамо књигу из Гласникове едиције “Корени”.

У досад објављене 23 књиге едиције “Корени”, која сасвим сигурно представља највећи издавачки подухват у области генеалогије, сабране су редне студије које су Јован Цвијић и његови ученици, али и савремени истраживачи објављивали током прошлог века.  Обрађене су предеоне целине из срца централне Србије – од Дрине и Велике Мораве до Саве и Западне Мораве. Реч је о књигама које заиста треба да има свако ко држи до својих корена.

Шаљите нам своје прилоге и будите сигурни да ће ваш рад бити запажен и награђен.

Уредништво портала Порекло

Корени

Коментари (4)

Одговорите

4 коментара

  1. Miroslav Mladenovic

    Поштовани,
    Захвалан сам на награди-додели књиге. Нисам је још добио.
    С поштовањем.
    Ваш сарадник истраживач:Мироислав Б.Младеновић Мирац локални етнолог и историчар из Власотинца
    22.март 2013.године Власотинце

  2. Miroslav Mladenović

    Поштовани,
    Овим пoтврђујем да нисам до данас 26. марта 2013.године добио КЊИГУ-награду.
    С поштовањем
    Мирослав Б. Младеновић Мирац, локални етнолог и историчар Власотинце
    26.март 2013.године Власотинце

  3. Miroslav Mladenović!

    Будите без бриге, на основу својих искустава, књигу ћете сигурно добити. Зна да закасни за који дан.

    Моје честитке на награди због уложеног труда уз ВЕЛИКИ поздрав!

  4. Miroslav B Mladenovic Mirac

    Објављујем преписку у скраћеној верзији са УРЕДНИКОМ „Корена“ Служебог Гласника поводом штампања књига “ Насеља и порекло становништва српских земаља“.
    Као сарадник ПОРТАЛА ПОРЕКЛО (а и награђен за сарадњом књигом од стране ЕДИЦИЈЕ „Корени“) купио сам по сниженој цени књигу за око 1000 динара ВЛАСИНА И КРАЈИШТЕ(„спојена“) истраживања о ПОРЕКЛУ становништва:Р, Николић(Србија) и студије(на бугарски језик-мени нразумљива, а има добрих етнографских и етнолошких текстова везнаих за мој родни крај-јер после 1878.године после берлинског конгреса се српско становништво преселило у областима:власинско- црнотравској, лужничкој и заплањско-власотиначкој области). Било бих добро да неко ко зна бугарски језик преведе овај део књиге и постави на сајту ПОРЕКЛО ДИГИТАЛНЕ БИБЛИОТЕКЕ. Књигу је приредио уредник ЕДИЦИЈЕ:“Корени“: Борисав Ћеликовић и САНУ. То бих било веома значајно за нас истраживаче са овог дела југа Србије о испитивању порекла становништва, јер данас су села пуста исељена и тешко је доћи до праве литературе о РОДОВИМ и њиховом кретању исељавања(Посвукао:Мирослав Б Младеновић Мирац, локални етнолог, етнограф и историчар из Власотинца, југ Србије)
    3.март 2017.г. Власотинце, Србија
    *

    Pismo sa sugestijama

    Miroslav B Mladenovic >
    28. мар (пре 6 дана)

    коме bcelikovic

    Borisav Čeliković

    коме мени

    29. мар (пре 5 дана)

    Поштовани пријатељу,
    Жао ми је што се нисмо чули и упознали пре објављивања ове књиге пошто вилими да сте велики ентузијаста и зналац прошлости свога краја.
    Циљ едиције “Корени” није да врши нова истарживања, већ да у српску културу и науку поново врати студије о насељима и пореклу становништва настале у оквиру пројекта “Насеља и порекло становништва српских земаља” који је при Српској краљевској акдемији осмислио Јован Цвијић.До сада смо поново објавили у 29 књига више о двеста студија о пределима Северне, централне и источне Србије, а сада прелазимо у наредним књигама на простор Македоније, Косова и Метохије. Видели сте да књиге објављујемо фототипски, онако како су објављене у свом првом издању, па смо тако објавили и студију Захаријева до које је иначе било врло тешко доћи, а сматрамо да је било важно за простор Крајишта да се она објави, а заиста мислим да уз труд бугарски се може разумети и да је боље да је има овако него никако. О простору Трна и Радомира ја заиста нисам нашао да је било истраживачких радова по питању становништва, осим једног краћег чланка Владимира Стојанчевића о српској управи у овом крају 1878-1879, па смо зато објавили чланак етнолога Тихомира Ђорђевића о Трну. Такође књига има 1300 страна, најобимнија међу ових 29 књига едиције, баш зато што смо хтели да објавимо све важне старе студије до којих је тешко доћи.
    САНУ даје подршку, и Службеном гласнику, који финансира и штампа, пошто објављивањем ових књига раде један за српску културу важан посао на чувању баштине и културе српског ентитета. За садржај књиге сам искључиви кривац ја који одабира студије и приређује књиге. Молим Вас да ми укажете шта је у књизи требало још бити објављено, а шта по вама од овога не треба, а што се тиче превода то нисмо у могућности да радимо.
    Срдачан поздрав и свако добро
    Жели Вам
    Борисав Челиковић.

    *
    Miroslav B Mladenovic M
    14:57 (пре 1 сат)

    коме Borisav

    Поштовани пријатељу,
    Разумео сам циљ, али недостатак конкретних Презимена у РОДОВИМА је
    велики недостатак кога треба допунити. Било бих добро када би неко са
    бугарског превео књиге и поставио на сајту ДИГИТАЛНЕ библиотеке
    ПОРЕКЛО.
    Нажалост, због мале пензије нисам у могућности да купим књиге које ће
    се односити етнографско-етнолошки на косово, Јужну Србију и
    Македонију. Као сарадник ПОРТАЛА ПОРЕКЛО, било бих добро да барем
    добијем неку на ПОКЛОН која ће ми бити потребна за писање књига
    РОДОСЛОВА односно о ПОРЕКЛУ родова по селима из
    власотиначко-црнотравског краја(један већи део сам поставио на сајт
    ПОРЕКЛО).
    Срдачан поздрав из Власотинца
    Мирослав Б Младеновић Мирац, Власотинце Иве Андрића 92 16 210 Власотинце
    3.март 2017.Власотинце, Србија

    Током 29.3.17., Borisav Čeliković