Порекло презимена, село Талежа (Требиње)

Порекло становништва села Талежа, општина Требиње. Према студији Обрена Ђурића-Козића, Шума, Површ и Зупци у Херцеговини, 1903 године. Приредио сарадник портала Порекло, Небојша Новаковић

 

Постанак села и порекло становништва

Талежа је једно од најстаријих села у Шуми, што се види и по поменутим старинама, а и по највећем простору који овом селу припада, јер има земље као других пет села. Сем овога има и највише старих породица.

 

Породице су:

Шеро, који се држе за најстарије у селу. Прича се да је њихова била сва Талежа, па су временом замрли, а Турци им земљу отели. Има их само једна кућа. Родбине нигде немају. Славе Никољдан.

Башићи, за које се не зна одакле су старином. Памти се само да је Вујин Башић пре 200 година преселио у Луг, на десној страни Требишњице,  те ту и данас тамо има потомака. Пре 140 година један је прешао у Ђедиће, те их сад има тамо 3 куће. Има их 2 куће и у Рупном Долу у Површи, где су пре 70 година прешли из Талеже. Славе св. Јована.

Игњатићи, такође стара породица. Има их и у Волујцу, где су прешли из Талеже пре 150 и у Бобовиштима у Површи, где им је један рођак прешао пре 50 година. Славе св. Јована.

Кољиврат, такође стара породица. Један је пре 120 година преселио у Спарожиће, а одатле један пре 55 година као домазет отишао у Бобовишта (тај је узео Ђурђевдан за крсно име). Старо му је презиме Продановић, а садашње презиме по томе што им је неки стари клао краве по врату, а не испод грла. Славе св. Николу.

Геруни, једини досељеници у Талежи. Дошли су из Скадра или из Куча у Црној Гори. Прво је један прешао у Чопице у Бобанима, а отуд су пре 180 година два брата: Ристо и Никола прешли у Талежу на Омерагића читлук. Има их једна кућа у Дубровнику, а један живи у Задру. Старо им је презиме Милошевић, а овако су прозвани по томе што им је неки стари куповао и јео неку ситну морску рибу, која се зове гера. Славе Јовањдан.

Шеро и Кољиврат прислужују Велику Госпојину, а сви остали Цвети.

 

ИЗВОР: Обрен Ђурић-Козић, Шума, Површ и Зупци у Херцеговини, 1903. године

ПРИРЕДИО: Сарадник портала Порекло Небојша Новаковић

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.