Poreklo prezimena, selo Taleža (Trebinje)

6. mart 2013.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Taleža, opština Trebinje. Prema studiji Obrena Đurića-Kozića, Šuma, Površ i Zupci u Hercegovini, 1903 godine. Priredio saradnik portala Poreklo, Nebojša Novaković

 

Postanak sela i poreklo stanovništva

Taleža je jedno od najstarijih sela u Šumi, što se vidi i po pomenutim starinama, a i po najvećem prostoru koji ovom selu pripada, jer ima zemlje kao drugih pet sela. Sem ovoga ima i najviše starih porodica.

 

Porodice su:

Šero, koji se drže za najstarije u selu. Priča se da je njihova bila sva Taleža, pa su vremenom zamrli, a Turci im zemlju oteli. Ima ih samo jedna kuća. Rodbine nigde nemaju. Slave Nikoljdan.

Bašići, za koje se ne zna odakle su starinom. Pamti se samo da je Vujin Bašić pre 200 godina preselio u Lug, na desnoj strani Trebišnjice,  te tu i danas tamo ima potomaka. Pre 140 godina jedan je prešao u Đediće, te ih sad ima tamo 3 kuće. Ima ih 2 kuće i u Rupnom Dolu u Površi, gde su pre 70 godina prešli iz Taleže. Slave sv. Jovana.

Ignjatići, takođe stara porodica. Ima ih i u Volujcu, gde su prešli iz Taleže pre 150 i u Bobovištima u Površi, gde im je jedan rođak prešao pre 50 godina. Slave sv. Jovana.

Koljivrat, takođe stara porodica. Jedan je pre 120 godina preselio u Sparožiće, a odatle jedan pre 55 godina kao domazet otišao u Bobovišta (taj je uzeo Đurđevdan za krsno ime). Staro mu je prezime Prodanović, a sadašnje prezime po tome što im je neki stari klao krave po vratu, a ne ispod grla. Slave sv. Nikolu.

Geruni, jedini doseljenici u Taleži. Došli su iz Skadra ili iz Kuča u Crnoj Gori. Prvo je jedan prešao u Čopice u Bobanima, a otud su pre 180 godina dva brata: Risto i Nikola prešli u Taležu na Omeragića čitluk. Ima ih jedna kuća u Dubrovniku, a jedan živi u Zadru. Staro im je prezime Milošević, a ovako su prozvani po tome što im je neki stari kupovao i jeo neku sitnu morsku ribu, koja se zove gera. Slave Jovanjdan.

Šero i Koljivrat prislužuju Veliku Gospojinu, a svi ostali Cveti.

 

IZVOR: Obren Đurić-Kozić, Šuma, Površ i Zupci u Hercegovini, 1903. godine

PRIREDIO: Saradnik portala Poreklo Nebojša Novaković

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.