Poreklo prezimena, selo Banjani (Bosanska Krupa)

1. mart 2013.

komentara: 1

Poreklo prezimena sela Banjani, opština Bosanska Krupa. Prema studiji Mladena Đ. Oljače, “Duboka Krajina”, 1994. godine. Priredio saradnik portala Poreklo Nebojša Novaković

 

BANJANI su selo dosta veliko, rasuto po brdima, sa kućama u manjim šoronima. Najgušće je bio naseljen zaseok Bulećani i Glodina, a nešto ređi zaseoci Ličani, Kukuljice, Novakovići, Selište, Vajagića kosa, a ima i kuća usamljenih po brdima.

 

Poreklo stanovništva:

Prije dvjesta godina naselili su se Dakići, dvadeset kuća, i slave Miholjdan. Zvali su se ranije Nožinići. Ne zna se odakle su doseljeni i smatraju ih starincima.

Prije Omerpaše doselili su se Skulari, tri kuće, iz Zmijanja, a zvali su se Bašići. Jedno vrijeme ostali su u Rujnici.

Iz Like su doselili prije Omerpaše: Lujinovići, jedna kuća, (Nikoljdan); Bašići, jedna kuća, (Jovandan); Klajići, šest kuća, (Đurđevdan); Bomaštre, sedam kuća, (Đurđevdan); Rađenovići, jedna kuća, (Arhanđelovdan); Popovići, tri kuće, (Nikoljdan); Stojisavljevići, šest kuća, (Arhanđelovdan) i Nikolići, devet kuća, (Nikoljdan), najprije su doselili u Ljusinu, a odatle u Banjane.

Prije Omerpaše ispod planine su: Adamovići, sedam kuća, (Jovanjdan) i Dejanovići, pet kuća, (Đurđevdan).

Prije okupacije su ispod planine: Zec, tri kuće, (Nikoljdan), zvali su se Jeličići i starinom su iz Zmijanja.

Prije okupacije su iz Bijelog Polja: Santrači, jedna kuća, slave Sv. Panteliju; Novakovići, četiri kuće, (Nikoljdan) i Banjci, jedna kuća, (Jovanjdan). Najverovatnije je da su iz Hercegovine i da su prošli kroz sjevernu Dalmaciju.

I Kecmani su jedna kuća, (Sv.Vratolomija) i Kerkezi, pet kuća, (Đurđevdan) iz Polja. Oni su starinci.

Prije okupacije su iz Unca: Iliševići, dve kuće, (Nikoljdan) i Lovrići, jedna kuća, slave Blagočasne verige.

Prije okupacije su: iz Rujiške, Milinovići, jedna kuća, (Arhanđelovdan); Ličine, četiri kuće, (Đurđevdan), iz Dubovika: Šibari, (špic-namet) Ličine, jedna kuća (Đurđendan); Ćulibrk, jedna kuća, (Jovanjdan). Iz Buševića: Vujanovići, dve kuće, (Arhanđelovdan), privela ga mati iz Rujiške; Krnetići, tri kuće, iz Dubovika; Umićevići, dve kuće, (Arhanđelovdan), iz Rujiške; Milješevići, šest kuća, (Đurđevdan), iz Matavaza; Drobac, tri kuće, (Đurđevdan), iz Rujiške. Sve su ove porodice starinom iz Like.

U isto su vrijeme doselili: Gakovići, osam kuća, (Nikoljdan), iz Rujiške; Stupari, četiri kuće, (Lazareva Subota), iz Benkovca; Kovačevići, tri kuće, (Jovanjdan), iz Velikog Radića.

Ovi su sa juga prošli kroz Dalmaciju: Ercezi, dve kuće, (Đurđevdan), iz Rakana i Mareš, dve kuće, (Đurđevdan), ispod Gomile, pre okupacije. Ovi su starinici.

Radići, jedna kuća, (Đurđevdan), zvali su se Štrpci, doselili su se pre okupacije sa Gomile.

Iz Banije su pobjegli iz vojaštva, pre okupacije: Milićevići, četiri kuće, (Đurđevdan), iz Stupnice; Ostojići, jedna kuća, slave Vrače i Landupi, jedna kuća, slave Sv. Stefana Arhiđakona.

Ne zna se odakle su: Orozovići, jedna kuća, (Petrovdan); Topići, tri kuće, (Đurđevdan); Bašići, jedna kuća, (Nikoljdan); Mrkići, jedna kuća, (Nikoljdan) i Pustinjak, dve kuće, (Arhanđelovdan).

 

IZVOR:  Milan Đ. Oljača, Duboka Krajina, 1994. godine

PRIREDIO: Saradnik portala Poreklo Nebojša Novaković

Komentari (1)

Odgovorite

Jedan komentar

  1. Ljiljana

    Postovani,
    mene interesuje nesto vise o porodici Nikolic koji su se iz Ljusine peselili u Banjane.
    Pozdrav