Порекло презимена, село Бањани (Босанска Крупа)

Порекло презимена села Бањани, општина Босанска Крупа. Према студији Младена Ђ. Ољаче, “Дубока Крајина”, 1994. gодине. Приредио сарадник портала Порекло Небојша Новаковић

 

БАЊАНИ су село доста велико, расуто по брдима, са кућама у мањим шоронима. Најгушће је био насељен засеок Булећани и Глодина, а нешто ређи засеоци Личани, Кукуљице, Новаковићи, Селиште, Вајагића коса, а има и кућа усамљених по брдима.

 

Порекло становништва:

Прије двјеста година населили су се Дакићи, двадесет кућа, и славе Михољдан. Звали су се раније Ножинићи. Не зна се одакле су досељени и сматрају их старинцима.

Прије Омерпаше доселили су се Скулари, три куће, из Змијања, а звали су се Башићи. Једно вријеме остали су у Рујници.

Из Лике су доселили прије Омерпаше: Лујиновићи, једна кућа, (Никољдан); Башићи, једна кућа, (Јовандан); Клајићи, шест кућа, (Ђурђевдан); Бомаштре, седам кућа, (Ђурђевдан); Рађеновићи, једна кућа, (Арханђеловдан); Поповићи, три куће, (Никољдан); Стојисављевићи, шест кућа, (Арханђеловдан) и Николићи, девет кућа, (Никољдан), најприје су доселили у Љусину, а одатле у Бањане.

Прије Омерпаше испод планине су: Адамовићи, седам кућа, (Јовањдан) и Дејановићи, пет кућа, (Ђурђевдан).

Прије окупације су испод планине: Зец, три куће, (Никољдан), звали су се Јеличићи и старином су из Змијања.

Прије окупације су из Бијелог Поља: Сантрачи, једна кућа, славе Св. Пантелију; Новаковићи, четири куће, (Никољдан) и Бањци, једна кућа, (Јовањдан). Највероватније је да су из Херцеговине и да су прошли кроз сјеверну Далмацију.

И Кецмани су једна кућа, (Св.Вратоломија) и Керкези, пет кућа, (Ђурђевдан) из Поља. Они су старинци.

Прије окупације су из Унца: Илишевићи, две куће, (Никољдан) и Ловрићи, једна кућа, славе Благочасне вериге.

Прије окупације су: из Рујишке, Милиновићи, једна кућа, (Арханђеловдан); Личине, четири куће, (Ђурђевдан), из Дубовика: Шибари, (шпиц-намет) Личине, једна кућа (Ђурђендан); Ћулибрк, једна кућа, (Јовањдан). Из Бушевића: Вујановићи, две куће, (Арханђеловдан), привела га мати из Рујишке; Крнетићи, три куће, из Дубовика; Умићевићи, две куће, (Арханђеловдан), из Рујишке; Миљешевићи, шест кућа, (Ђурђевдан), из Матаваза; Дробац, три куће, (Ђурђевдан), из Рујишке. Све су ове породице старином из Лике.

У исто су вријеме доселили: Гаковићи, осам кућа, (Никољдан), из Рујишке; Ступари, четири куће, (Лазарева Субота), из Бенковца; Ковачевићи, три куће, (Јовањдан), из Великог Радића.

Ови су са југа прошли кроз Далмацију: Ерцези, две куће, (Ђурђевдан), из Ракана и Мареш, две куће, (Ђурђевдан), испод Гомиле, пре окупације. Ови су стариници.

Радићи, једна кућа, (Ђурђевдан), звали су се Штрпци, доселили су се пре окупације са Гомиле.

Из Баније су побјегли из војаштва, пре окупације: Милићевићи, четири куће, (Ђурђевдан), из Ступнице; Остојићи, једна кућа, славе Враче и Ландупи, једна кућа, славе Св. Стефана Архиђакона.

Нe зна се одакле су: Орозовићи, једна кућа, (Петровдан); Топићи, три куће, (Ђурђевдан); Башићи, једна кућа, (Никољдан); Мркићи, једна кућа, (Никољдан) и Пустињак, две куће, (Арханђеловдан).

 

ИЗВОР:  Милан Ђ. Ољача, Дубока Крајина, 1994. године

ПРИРЕДИО: Сарадник портала Порекло Небојша Новаковић

Коментари (1)

Одговорите

Један коментар

  1. Ljiljana

    Postovani,
    mene interesuje nesto vise o porodici Nikolic koji su se iz Ljusine peselili u Banjane.
    Pozdrav