Poreklo prezimena, selo Tvrdojevac (Ub)

28. februar 2013.

komentara: 1

Poreklo stanovništva sela Tvrdojevac, opština Ub. Izvodi iz knjige Ljubomira Ljube Pavlovića „Antropogeografija valjevske Tamnave“, izdanje 1912. godine. Priredio saradnik portala Poreklo Milodan. 

 

Tvrdojevac je s obe strane rečice Uba, neravno i brdovito selo. Kuće su s obe strane reke. Na desnoj strani su ispod brda, a na levoj po ravnici i na oba mesta zbijene i time čine dve poveće male; Prekoubsku do Trlića i Gradinare do Gvozdenovića.

Tamnava beše podeljena na male župe. Listina kralja Žigmunda od 1426. godine pominje kao sastavne delove stare Mačve župe: Nepričavu, Ub i Tamnavu. Središte mačvanskoj župi Ubu nije današnja varošica Ub nego pre negde u Tvrdojevcu ili Sovljaku.

Pop Krsta Đelmašević iz Gvozdenovića zapisuje, kako je pao sneg 14 maja 1781. godine, veli da je oprašio po Posavini. Na belegu kneza Petra Milovanovića iz Tvrdojevca, kojega su Turci oknežili 1813. godine, stoji, da je bio knez sela Tvrdojevca i Posavine. Ni Gvozdenović ni Tvrdojevac nisu ni nalik na prava posavska sela, piše Ljuba Pavlović.

Na spomeniku mladića Radovana Milovanovića, brata potonjeg kneza Petra, poginulog na Zasavici 1813. godine, pored ostalog napisano je i ovo (prevodim sa staroslovenskog, op Milodan): Godine 1804. zbog varvarizma digla se Srbija na ustanak protiv Turaka pod voćstvom Đorđa Petrovića ali ponovo beše pokorena Srbija od strane Turaka 1813. godine.

14. maja 1815. godine u šancu na Kličevcu, iznad Valjeva, poginuo je tadašnji tamnavski knez Petar Milovanoić iz Tvrdojevca. O ubistvu kneza Petra viđeni i uglednio starac Andrija Davidović iz Gvozdenovića priča, da je knez Petar poginuo zbog izdaje Turcima u 1814. godini, ubica dokmirskih haračlija i da je poginuo od popa Žuće Radovanovića iz Dupljaja radi osvete svoga brata, kojega su Turci ubili u Jabučju i nekoliko meseci držali izloženog na točku. Pop Žućin brat u društvu još nekih Tamnavaca pobio je dokmirske haračlije. Knez Petar je bio veliki prijatelj kuće Đelmaša i po njegovoj smrti politička vlast prešla je na Đelmaše.

Srpska imena sela, koja su postala od prezimena razrođenih porodica ili muških ili ženskih imena i nadimaka jeste, između ostalih, i Tvrdojevac.

U tvrdojevačkom neobično očuvanom starom groblju, nalaze se i danas dva važna spomenika, rađena istom rukom i oba broje po jedno stoleće. Spomenici su od krečnog kamena, pločastog izgleda, uglađeni na svim mestima na kojima su izrezana slova. Na prvom belegu već je opisano šta piše na spomeniku Radovana Milovanovića. Na drugom belegu, između ostalog, piše (prevdim sa staroslovenskog, op. Milodan). Potpisa se na belegu Jakov Đellmašević iz Gvozdenovića.

U Tvrdojevcu, na desnoj strani reke Uba, narod priča da je bio nekakav „tvrd grad“ (tvrđava), svojina nekog madžarskog plemića, koji je bio ustupio sinu, pa kad se ovaj pobunio, onda se naljutio i s vojskom ga porušio. Mnogi seljaci s ovih zidina podigli su kuće i zgrade, a ima još nešto. Zidine su u blizini starog puta, koji je silazio sa gvozdenovačke Karaule i spajao dolinu kolubarsku i zamnavsku, pa je verovatno, da je ovo bila neka tvrđava s posadom za održavanje pomenutog puta. Po sličnoj priči bio je boj između oca i sina u Tvrdojevcu. Sin se bio zatvorio u grad a otac ga s topovima i vojskom napadne s visa u Dokmiru i posle trodnevne bitke nadbije, uhavti ga i pogubi, a grad mu do zemlje poruši. Priča se da se radilo o plemićima, Madžarima.

Izoravanja starih vatrišta, ognjišta i pepelišta po Bukoru, Jabučju, Skeli, Trliću, Tvrdojevcu, Stublinama i Goločelu dokazuju da je tu bilo ranijeg života.

U stara sela, koja bi po narodnom predanju postojala od pre 300 (sada 400) godina spada i Tvrdojevac.

Doseljenici iz Nikšićke Župe, srodnici znamenitih valjevskih kuća krajem 18. i početkom 19. veka, znaju se, ma u kom selu i ma u kom stepenu srodstva se nalazili, a vidi se da su dugo između sebe održavali rodbinske veze, koje su danas sasvim prestale a u koje spada i familija Pejić iz Dokmira i Tvrdojevda, koji znaju da potiču iz Dragovoljića u Nikšićkoj Župi i od iste porodice.

Andrija Davidović iz Gvozdenovića (već pomenut, op. Milodan) priča da zna, kad je u Tvrdojevcu bilo 11 domova, a danas ih je 41.

 

Poreklo familija-prezimena sela Tvrdojevac

Prezime – kada su doseljeni – odakle su doseljeni – krsna slava – napomena:

-Grgurovići i Trifunovići. Videti Trifunovići i Grgurovići.

-Grujići, druga polovina 18. veka, Rujevac u Azbukovici, Miholjdan.

-Dubljevići i Stojanovići. Videti Stojanovići i Dubljevići.

-Đermanići, posle 1827. godine, Dragijevica u Podgorini, Đurđevdan.

-Ilići, druga polovina 18. veka, Semegljevo-Stari Vlah, Jovanjdan poveća i viđena zadruga.

-Jagodići*, posle 1827. godine, Zarožje-okrug užički, Đurđevdan.

*Jagodići su kupili knez Petrovo imanje od njegovih naslednika i danas su u knez Petrovoj kući.

-Jeremići, druga polovina 18. veka, susedni Dokmir, Lučindan.

*Jeremići su sveštenička porodica od dokmirskih Pejića, a sišli su u Tvrdojevac posle deobe u selu.

-Joksići, stara izumrla porodica.

-Kneževići, posle 1827. godine, Ašanja u Sremu, Nikoljdan.

-Kovačevići, posle 1827. godine, Pričević u Podgorini, Đurđic.

-Mijailovići, druga polovina 18. veka, Kozličić u Kolubari, Jovanjdan.

-Milovanovići*, stara izumrla porodica.

*Iz ove porodice je knez Petar Milovanović, koji je tragično završio na Kličevcu iznad Valjeva.

-Miloševići i Smuševići. Videti Smuševići i Miloševići.

-Mihailovići, druga polovina 18. veka, Osat, Jovanjdan.

-Nikolići, posle 1827. godine, Kotešica u Kolubari, Jovanjdan.

-Rankovići*, prva polovina 18. veka, Čajniče, Miholjdan.

*Rankovići iz ovog sela su od slatinskih Kovačevića, kao i gornji, vrlo ugledna i viđena porodica u selu.

-Smušovići i Miloševići, stara porodica, Đurđevdan.

-Stojanovići i Dubljevići, prva polovina 18. veka, Ozrinići, Đurđic.

-Surudžići, stara izumrla porodica.

-Trifunovići i Grgurevići, prva polovina 18. veka, Crna Gora, Savindan, za ovu porodicu piše da je iz Goločela a ne Tvrdojevca, op. Milodan.

Švabići, stara izumrla porodica.

 

IZVOR: Ljubomir Ljuba Pavlović „Antropogeografija valjevske Tamnave“, izdanje 1912. godine. Priredio saradnik portala Poreklo Milodan.

Komentari (1)

Odgovorite

Jedan komentar

  1. Velisav Milovanović

    Milovanoviće je nastavio njihov naslednik Vitomir Milovanovic(ostao siroče, očuh ga sa osamnaest godina isterao i svu mu imovinu od oca preuzeo), prešao iz Tvrdojevca u Zvizdar i tamo ostavio 10 potomka koji danas žive u Beogradu i inostranstvu.