Poreklo prezimena, Novo Selo (Vladimirci)

15. februar 2013.

komentara: 2

Poreklo stanovništva sela Novo Selo, opština Vladimirci. Prema antropogeografskim ispitivanjima 1947, 1948. i 1949. godine “Šabačka Posavina i Pocerina“ Vojislava S. Radovanovića. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić.

 

Novo Selo ima poseban atar, svega oko 100 ha sve zajedno. Tu bila „pustinja” šuma, pripadala Debrcu, pa im odvojeno i dato mesto, Bošnjacima i drugima. Novo Selo zato što je novo naseljeno, pre oko 130 godina, za vreme kneza Miloša.

Deli se na dva kraja: Gornji kraj je pored puta do Save, a dole preko Jaruge je Radića mala ili Donji kraj. Na Savi je pristani- šte Novo Selo bio most do okupacije.

Groblje Novog Sela je nad Gornjim krajem, na putu za Debrc i za Provo tu raskrsnica.

Vodica je na sred selu kod Smiljkovića kuća u Gornjem kraju, kod današnjeg magacina (1947. podignut magacin od 100 m duži- ne i 14 m širine kao u Draginjama, sreski, za žito). Magacin je na visini oko 100 m od Save Donji kraj; a Gornji kraj 200 m od reke.

Broj domaćinstava u Novom Selu je 37 a stanovnika 181 (1948).

Poreklo stanovništva. Gornji kraj:

Jovanovići (2 k., Jovanjdan). Savin (76 god.) deda Živko (umro u stošestoj godini) rođen u Zablaću na Dobravi (u Pocerini), došao kao mladić u Novo selo i tu se oženio.

Briševci su bili prvi naseljeni iz Bosne slavili Pantelijindan, izumrli po muškoj liniji. U njihovu familiju na imanje došao Ljuba Novaković sad od njega unuci Novakovići (4 k., Đurđevdan očeva slava, a Pantelijindan na imanje). Iz Batalaga, od Uba, pre 70 godina.

Markovići (6 k., Nikoljdan). Iz Hrvatske iz Like. Jevremov (61 god.) pradeda Nikola doselio se kao dečko od 12 godina; doveo ga otac pre oko 125 godina; prvi naseljenici.

Mitrovići (4 k., Stevanjdan). Iz Bosne kad i ostali; svi zajedno u dve-tri godine naseljeni.

Smiljkovići (1 k., Stevanjdan). Vojinov deda Mile kafedžija bio na Dubokom; a pradeda Smiljko iz Besarabije (govorio srpski ili makedonski). Prvo u Šabac, pa otud na Duboko; a u Novom Selu dobio imanje; kad s Dubokog otišao 1876, onda u Novo Selo, a kafanu pod kiriju dao.

Petrovići (2 k., Đurđevdan). Iz Bosne kad i ostali.

Đorđevići (2 k., Nikoljdan). Zvali ih „Bugari”. I oni došli kad i ostali, pre oko 125 godina.

Babići (4 k., Nikoljdan). Iz Bosne, kad i ostali.

Radića mala ili Donji kraj (preko Jaruge):

Aleksići (3 k., Nikoljdan). Bosanci takođe kad i ostali.

Spasojevići — Radići (6 k.). Živkov (45 god.) pradeda Rada doselio se iz Bosne; zvali ih „Bošnjaci Turci”.

 

IZVOR: Vojislav S. Radovanović, ŠABAČKA POSAVINA I POCERINA – Antropogeografska ispitivanja; iz terenskih beležnica građu priredila MILJANA RADOVANOVIĆ, 1994. (strana 176-177), priredio saradnik portala POREKLO Vojislav Ananić

 

Komentari (2)

Odgovorite

2 komentara

  1. dusan

    Postovani,

    Zanima me da li znate poreklo prezimena Markovic iz mesta Novo Selo, opstina Vladimirci kod sapca. Ko je prvi naseljenik, odakle dolze?
    Hvala.

    Srdacan pozdrav,

    Dusan Markovic

  2. Kako su potopljeni ti ljudi