Порекло презимена, Ново Село (Владимирци) Reviewed by Momizat on . Порекло становништва села Ново Село, општина Владимирци. Према антропогеографским испитивањима 1947, 1948. и 1949. године “Шабачка Посавина и Поцерина“ Војислав Порекло становништва села Ново Село, општина Владимирци. Према антропогеографским испитивањима 1947, 1948. и 1949. године “Шабачка Посавина и Поцерина“ Војислав Rating:
You Are Here: Home » Аутори » Војислав Ананић » Порекло презимена, Ново Село (Владимирци)

Порекло презимена, Ново Село (Владимирци)

Порекло становништва села Ново Село, општина Владимирци. Према антропогеографским испитивањима 1947, 1948. и 1949. године “Шабачка Посавина и Поцерина“ Војислава С. Радовановића. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић.

 

Ново Село има посебан атар, свега око 100 hа све заједно. Ту била „пустиња” шума, припадала Дебрцу, па им одвојено и дато место, Бошњацима и другима. Ново Село зато што је ново насељено, пре око 130 година, за време кнеза Милоша.

Дели се на два краја: Горњи крај је поред пута до Саве, а доле преко Јаруге је Радића мала или Доњи крај. На Сави је пристани- ште Ново Село био мост до окупације.

Гробље Новог Села је над Горњим крајем, на путу за Дебрц и за Прово ту раскрсница.

Водица је на сред селу код Смиљковића кућа у Горњем крају, код данашњег магацина (1947. подигнут магацин од 100 m дужи- не и 14 m ширине као у Драгињама, срески, за жито). Магацин је на висини око 100 m од Саве Доњи крај; а Горњи крај 200 m од реке.

Број домаћинстава у Новом Селу је 37 а становника 181 (1948).

Порекло становништва. Горњи крај:

Јовановићи (2 к., Јовањдан). Савин (76 год.) деда Живко (умро у стошестој години) рођен у Заблаћу на Добрави (у Поцерини), дошао као младић у Ново село и ту се оженио.

Бришевци су били први насељени из Босне славили Пантелијиндан, изумрли по мушкој линији. У њихову фамилију на имање дошао Љуба Новаковић сад од њега унуци Новаковићи (4 к., Ђурђевдан очева слава, а Пантелијиндан на имање). Из Баталага, од Уба, пре 70 година.

Марковићи (6 к., Никољдан). Из Хрватске из Лике. Јевремов (61 год.) прадеда Никола доселио се као дечко од 12 година; довео га отац пре око 125 година; први насељеници.

Митровићи (4 к., Стевањдан). Из Босне кад и остали; сви заједно у две-три године насељени.

Смиљковићи (1 к., Стевањдан). Војинов деда Миле кафеџија био на Дубоком; а прадеда Смиљко из Бесарабије (говорио српски или македонски). Прво у Шабац, па отуд на Дубоко; а у Новом Селу добио имање; кад с Дубоког отишао 1876, онда у Ново Село, а кафану под кирију дао.

Петровићи (2 к., Ђурђевдан). Из Босне кад и остали.

Ђорђевићи (2 к., Никољдан). Звали их „Бугари”. И они дошли кад и остали, пре око 125 година.

Бабићи (4 к., Никољдан). Из Босне, кад и остали.

Радића мала или Доњи крај (преко Јаруге):

Aлексићи (3 к., Никољдан). Босанци такође кад и остали.

Спасојевићи — Радићи (6 к.). Живков (45 год.) прадеда Рада доселио се из Босне; звали их „Бошњаци Турци”.

 

ИЗВОР: Војислав С. Радовановић, ШАБАЧКА ПОСАВИНА И ПОЦЕРИНА – Антропогеографска испитивања; из теренских бележница грађу приредила МИЉАНА РАДОВАНОВИЋ, 1994. (страна 176-177), приредио сарадник портала ПОРЕКЛО Војислав Ананић

 


Коментари (2)

Остави коментар

© 2012- 2013 ПОРЕКЛО poreklo.rs

Scroll to top