Порекло презимена, Ново Село (Владимирци)

15. фебруар 2013.

коментара: 2

Порекло становништва села Ново Село, општина Владимирци. Према антропогеографским испитивањима 1947, 1948. и 1949. године “Шабачка Посавина и Поцерина“ Војислава С. Радовановића. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић.

 

Ново Село има посебан атар, свега око 100 hа све заједно. Ту била „пустиња” шума, припадала Дебрцу, па им одвојено и дато место, Бошњацима и другима. Ново Село зато што је ново насељено, пре око 130 година, за време кнеза Милоша.

Дели се на два краја: Горњи крај је поред пута до Саве, а доле преко Јаруге је Радића мала или Доњи крај. На Сави је пристани- ште Ново Село био мост до окупације.

Гробље Новог Села је над Горњим крајем, на путу за Дебрц и за Прово ту раскрсница.

Водица је на сред селу код Смиљковића кућа у Горњем крају, код данашњег магацина (1947. подигнут магацин од 100 m дужи- не и 14 m ширине као у Драгињама, срески, за жито). Магацин је на висини око 100 m од Саве Доњи крај; а Горњи крај 200 m од реке.

Број домаћинстава у Новом Селу је 37 а становника 181 (1948).

Порекло становништва. Горњи крај:

Јовановићи (2 к., Јовањдан). Савин (76 год.) деда Живко (умро у стошестој години) рођен у Заблаћу на Добрави (у Поцерини), дошао као младић у Ново село и ту се оженио.

Бришевци су били први насељени из Босне славили Пантелијиндан, изумрли по мушкој линији. У њихову фамилију на имање дошао Љуба Новаковић сад од њега унуци Новаковићи (4 к., Ђурђевдан очева слава, а Пантелијиндан на имање). Из Баталага, од Уба, пре 70 година.

Марковићи (6 к., Никољдан). Из Хрватске из Лике. Јевремов (61 год.) прадеда Никола доселио се као дечко од 12 година; довео га отац пре око 125 година; први насељеници.

Митровићи (4 к., Стевањдан). Из Босне кад и остали; сви заједно у две-три године насељени.

Смиљковићи (1 к., Стевањдан). Војинов деда Миле кафеџија био на Дубоком; а прадеда Смиљко из Бесарабије (говорио српски или македонски). Прво у Шабац, па отуд на Дубоко; а у Новом Селу добио имање; кад с Дубоког отишао 1876, онда у Ново Село, а кафану под кирију дао.

Петровићи (2 к., Ђурђевдан). Из Босне кад и остали.

Ђорђевићи (2 к., Никољдан). Звали их „Бугари”. И они дошли кад и остали, пре око 125 година.

Бабићи (4 к., Никољдан). Из Босне, кад и остали.

Радића мала или Доњи крај (преко Јаруге):

Aлексићи (3 к., Никољдан). Босанци такође кад и остали.

Спасојевићи — Радићи (6 к.). Живков (45 год.) прадеда Рада доселио се из Босне; звали их „Бошњаци Турци”.

 

ИЗВОР: Војислав С. Радовановић, ШАБАЧКА ПОСАВИНА И ПОЦЕРИНА – Антропогеографска испитивања; из теренских бележница грађу приредила МИЉАНА РАДОВАНОВИЋ, 1994. (страна 176-177), приредио сарадник портала ПОРЕКЛО Војислав Ананић

 

Коментари (2)

Одговорите

2 коментара

  1. dusan

    Postovani,

    Zanima me da li znate poreklo prezimena Markovic iz mesta Novo Selo, opstina Vladimirci kod sapca. Ko je prvi naseljenik, odakle dolze?
    Hvala.

    Srdacan pozdrav,

    Dusan Markovic