Порекло презимена, село Вукона (Уб)

13. фебруара 2013.

коментара: 4

Порекло становништва села Вукона, општина Уб. Изводи из књиге Љубомира Љубе Павловића „Антропогеографија ваљевске Тамнаве“. Приредио сарадник портала Порекло Милодан.

 

Вукона је северозападно од Бањана, до речице Вукодража, брежуљкастог и врло неравног земљишта. Куће су растурене на све стране по плећима брегова, али не и по долини Вукодраже. Село је мало и нема џемата, сматра се као засеок Кожухара.

Селишта има свако село, само се различито зове. На сваком селишту очувани су трагова живота или се могу наћи, па било насељени или ненасељени. Особна имена селиштима су: Селиште, Старо Село, Кућерине, Старе Куће, Кућишта, Стара Воћа и Паланка. Селишта прве врсте имају у : Скели, ВУКОНИ, Свилеуси, Звечкој, Каменици и Букору.

Задружни је живот у области на великој цени. За задружни живот везано је и благостање дома. Па и данас ова област истиче се са највећим бројем становника на једну кућу у Краљевини (резлтат пописа из 1905. године). Задруга има с особинама и без особина, и уопште уређених, као што су задруге горњих ваљевских области. У области задруге првог облика су, између многобројних и Антонићи (потомци Газибарића, оп. Милодан) у Вукони.

Села која су постала као засеоци од других села пре 200 (сада 300) година, била би: Бело Поље од Звечке, Радљево од Бргула, Шарбане од Бргула, Јошева од Љубинича, Кожухар (Кожуар) од ВУКОНЕ, Брезовица од Врела, Калиновци од Бањана, Суботица од Коцељеве и др.

 

Порекло фамиија-презимена села Вукона:

Презиме – када су досељени – одакле су досељени – крсна слава – напомена:

 

-Атанацковићи, после 1827. године, Срем, Никољдан.

-Бранковићи, друга половина 18. века, Горња Буковица у Подгорини, Јовањдан.

-Газибарићи*, прва половина 18. века, Стара Србија, Јовањдан.

*Газибарићи су стара, пише Љуба Павловић, и доскорашња свештеничка породица, досељена први пут у Руму, па се после повратила у ово село (Вукону). Газибарићи се зову између себе, а познати су по презименима: Антонићи, Поповићи и Милијановићи.

-Јовановићи 1, после 1827. године, Горња Буковица у Подгорини, Јовањдан, задруга.

-Јовановићи 2, после 1827. гдоине, Хрватско Приморје, Св. Јован Претеча и Крститеља.

-Калоперовићи, после 1827. године, Срем, Никољдан.

-Лазаревићи, друга половина 18. века, Брезовца у Рађевини, Јовањдан.

-Миловановићи, после 1827. године, Стапар у Подгорини, Никољдан.

-Милосављевићи, после 1827. године, Месарци у Посавској Тамнави, Стевањдан, доводац уз матер.

-Николићи, после 1827. године, Срем, Никољдан.

-Обрадовићи, друга половина 18. века, Каменица у Подгорини, Никољдан, повећа задруга.

-Пантелићи, после 1827. године, Бела Крајина, Стевањдан.

-Станојевићи, друга половина 18. века, Врагочаница у Подгорини, Ђурђиц.

-Терзићи, друга половина 18. века, оближњи Тулари, Алимпијевдан.

 

ИЗВОР: Антропогеографија Ваљевске Тамнаве, Љубомир Павловић. Приредио сарадник портала Порекло Милодан.

Коментари (4)

Одговорите

4 коментара

 1. Ana

  Poreklo prezimena selo Vukona,

  postoji greska vezana za porodicu Atanackovic. Moj cukundeda Milovan Atanackovic kupio je Imanje u Vukoni 23.02.1904.godine. Tako da su tek tada dosli iz Srema u Vukonu. To je podatak iz tapije na zemlju koju posedujemo. Htela sam da napomenem da postoji jos jedna greska, a to je da podatak o krsnoj slavi takodje nije tacan. Porodica Atanackovic slavi Sv. Jovana Zlatoustog (26. novembar) a ne Nikoljdan kako ste naveli. Nadam se da cete uvaziti podatke koje samm Vam dostavila.

  Zahvalna u ime

  Branislave Atanackovic, Marije Bosnjak rodjene Atanackovic I Miluske Trajkovic rodjene Atanackovic cerki Dusana Atanackovica, tj. unuka gore navedenog Milovana Atanackovica

 2. Ана!
  Ништа није спорно у вези веремена досељења Ваших предака у Вукону, дакле лепо пише да се то десило “после 1827. године” што подразумева да у тај период спада и, како сте написали, 1904. година. Да подсетим, књига “Антропогеографија ваљевске Тамнаве” штампана је први пут 1912. године.
  Крсна Слава је спорна. Није искључено да сам ту, приликом писања, тачније речено преписивања, погрешио. Међутим! Проверио сам, у књизи пише 6/XII што ће рећи да је то Св. Никола, по старом календару. Ја кажем како у књизи пише али, опет, Ви то најбоље знате.
  Поздрав!
  Милодан

 3. Boban

  Postovanje, da li neko zna za poreklo porodice Jovana Savica, koji se doselio na Brezovicu, opstina Štrpce. Jovan je najstariji predak koga se neko seca, imao je dva sina Savu i Stamenka. Deda mi je pricao da su se doselili iz okoline Uba. Sada nosimo prezime Staletovic, i slavimo sv Nikolu. Hvala.