Pismo čitateljke: Napišite nešto o zaseoku Macure kod Kistanja

30. januar 2013.

komentara: 8

Veliki pozdrav za nepoznate osobe koje se trude da otkriju naše porijeklo!

Ja sam rođena u Dalmaciji i jako me je zanimala vaša lista koju sam djelimično pregledala. Otkrila sam par nedostataka…

Npr. prezime Laka iz Biskupije slavi Sv. Stevana, prezime Maksimović postoji ili je bar postojalo do kraja ovog prokletog rata i u Biskupiji, a prezime Macura je bilo u Kistanjama, ali postoji seoce Macure cca 5 km od Kistanja…. pripada Kistanjskoj opštini, ali ipak su Macure Macure, a ne Kistanje…

Meni bi bilo mnogo drago kad bih mogla pročitati tekst o zaseoku Macure kod Kistanja.

Hvala puno

Magdalena Laka

 

Komentari (8)

Odgovorite

8 komentara

  1. djordje

    Veliki pozdrav! Gospodo prezivam se Ritanovic i slavim sv.Djurdja o svom porijeklu ne znam nista.Ovo pezime ima nas jako malo za sad potice iz sela Botajica pored Modrice.Najveca mi je zagonetka jedan kameni zenski grob sa prezimenom Ristanovic i on je jedini sa tim prezimenom.Razgovaro sam sa popom da vodimo crkvene knjige nisam imo srece knjige su uneredili golubovi i vlaga.Ako imate vi ikakav trag.

    HVALA

  2. Gospođo Magdalena,
    o selu Macure ne bi mogao puno pisati, ali o porodici Macura već mogu jer delimo isto poreklo i genetsku bliskost.
    Macure su bili starosedelački srpski rod u današnjim Vasojevićima. Prema postojećim podacima, može se reći da su živeli u plodnim dolinama i bavili se poljoprivredom (sebri) zbog čega su od okolnih Vlaha (dan. Vasojevića) nazivani Srbljacima. Slavili su Sv. Aranđela što su preuzeli kasnije i Vasojevići. Propašću srpske srednjevekovne države, Macure, pod pritiskom vlaha, počinju seobu na zapad. Nema sumnje da je glavnina Macura upravo naseljena u selu Macure kod Kistanja.
    Genetskim ispitivanjima je utvrđeno da Macure pripadaju haplogrupi I1a4 Z63 L1237 koja ih povezuje sa istočnogermanskim plemenima – verovatno Vandalima, iz Poljske. Time povezanost prezimena Macura i poljskog Mazury dobija na značaju. Pored moje porodice, sa Macurama je genetski bliska i katolička porodica Merdžan iz Hercegovine koja je nekada slavila Sv. Nikolu. Merdžani sa tom slavom zabeleženi su u Obrovcu u 16.veku. Moguće je da su zajedno i došli u Dalmaciju, a moji su došli znatno kasnije.

  3. Ivan Stijović

    Prema postojećim podacima, može se reći da su živeli u plodnim dolinama i bavili se poljoprivredom (sebri) zbog čega su od okolnih Vlaha (dan. Vasojevića) nazivani Srbljacima.

    Naziv Srbljaci nisu im dali Vasojevići nego se tako nazivalo starosedelačko stanovništvo u Polimlju a pogotovo Vasojevići nisu Vlasi. Tačno je da su oni živeli u plodnim dolinama i bili vezani za zemlju ali su bili i stočari takođe a Vasojevići za stočarstvo većim delom te mogu prihvatiti imenicu Vlah po tom osnovu a ne to da su Vasojevići bili Vlasi jer su upravo Macure kao prezime u Crnoj Gori tretirani kao Vlaško prezime.

    • Povezivanje Macura sa Vlasima je stereotip koji danas više nema nikakvog osnova. Isto tako, do sada testirani Vasojevići pripadaju haplogrupi E1b1b, koja jeste osobena za tzv. vlašku skupinu. Lično bi voleo da se više Vasojevića testira kako bi eventualno pronašao još svojih rođaka, i sa druge strane da se utvrdi da li su i u kojoj meri, Vasojevići heterogeni klan ili svi ogranci pripadaju isključivo E1b haplogrupi.

  4. Jelena

    Ne znam kako da vam posaljem pismo,pa cu ostaviti komentar ovde.Zanima me poreklo prezimena Novakov,i nesto o toj porodici ukoliko znate.Zahvaljujem unapred.

  5. Jelena,
    morate nam ostaviti više podataka jer, u suprotnom, nije moguće da vam pomognemo.

  6. Marko Macura

    Vladimir Corovic,”Istorija Srba”,BIGZ 1989. na stranici 70. kaze sledece:
    “Unarodnom predanju zetskih plemena ostalo je dost trafova o tome kako su oni potisnuli starije stanovnistvo na ovom podrucju.Stare Spanjemi;i si :izani,”stari srbi” a ovre su razjedinjene i medjusobno zakrvljene nasledili Bjelopavlici a delimicno piperi i Bratonozici.Basojevici su zamenili Bukumire,Macure i “latine”,a Drobnjaci Krice.”
    Jos na jednom mestu Corovic kaze za Macure:”Staro pleme neslavenskog porekla,primili hriscanstvo kad i Srbi!!???.
    Iz svega toga bi se mozda moglo zakljuciti da Macure i jesu neslavenskog porekla(mozda Cincari) i da su bili starosedeoci na Balkanu u vreme doseljavanja Sovena i da su sa primanjem Hriscanstva asimilirali sa vecinskim SrbimaVoleo bih kad bi ovo prokomentarisali.
    Veliki pozdrav!!!

    • Marko,
      to što su stari autori nagađali o Macurama, sada je prilično razjašnjeno uz pomoć genetike. S obzirom da smo čak i daleki rođaci, ono što se odnosi na Macure odnosi se i na moje pretke.
      Macure nisu nikakvi Cincari ni Vlasi, ali jesu u suštini neslavenskog porekla. Kao što sam već naveo u jednom odgovoru gore, genetskom analizom utvrđeno je da Macure pripadaju haplogrupi I1a4 Z63 koja predstavlja istočnoevropski ogranak skandinavaca (ist. Germani)koji je obitavao na prostorima oko reke Vistule. Moguće je da smo ovde došli ili u toku tzv. Seobe naroda ili smo se asimilovali u Srbe i Slavene još u našoj prapostojbini. Postoji stanovište o povezanosti imena Macura i oblasti Mazurija u Poljskoj. Kojem tačno plemenu smo pripadali pre nešto više od 1500 godina, teško je reći, ali bi to po genetskim rezultatima mogli biti Vandali, Svevi ili možda neki ogranak Gota ili Gepida. Istog porekla je još i porodica Merdžan iz Popovog Polja, danas katolička.
      Dakle, da zaključim, nije posve sigurno utvrđeno da li smo došli s Gotima ili malo kasnije sa Srbima / Slavenima, ali je sasvim sigurno da nismo nekakvi balkanski starosedeoci vlaškog ili cincarskog porekla. Upravo pod pritiskom ”vlaških” zajednica kao što su naši prvi susedi Vasojevići, došlo je do iseljavanja Macura u Dalmaciju.
      Pozdrav ”rođače”!