Порекло презимена, село Леовић (Љубовија) Reviewed by Momizat on . Порекло становништва села Леовић, општина Љубовија. Стање из 1930. године. Према студији "Соколска нахија" Љубе Павловића. Приредио сарадник портала Порекло Вој Порекло становништва села Леовић, општина Љубовија. Стање из 1930. године. Према студији "Соколска нахија" Љубе Павловића. Приредио сарадник портала Порекло Вој Rating:
You Are Here: Home » Аутори » Војислав Ананић » Порекло презимена, село Леовић (Љубовија)

Порекло презимена, село Леовић (Љубовија)

Порекло становништва села Леовић, општина Љубовија. Стање из 1930. године. Према студији „Соколска нахија“ Љубе Павловића. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић.

 

Леовић је наставак Горње Буковице у северном правцу. Кад се Горња Буковица целом ширином превали преко Русимовца у Реку, онда јој Леовић није ништа друго до њен прави заселак. Ово село источним ободом улази у планину Равну Гору, која је највећим делом својина овог села и последњих година почела се нагло сећи и крчити. Источни део планине је у шуми. На западу од Баурића је висока коса Дрмник. С Русимовца слази повећи поток. Око извора овог потока је велика завала, која је захватила све до косе Скрајника и Корена, два висока брда и косе који стрмо падају у Ораховичку Реку. На овој је завали већи део села. Други део села је испод Русимовца и Равне Горе око извора Буковице. И овај је део села улегао и знатно се нагао Бу- ковици.

Око села су: од запада Дрмник, од југа Русимовац, од истока Равна Гора, од севера речица Ораховица.

У Леовићу су потоци: Дубравски, Стајчића и Дубовички. Извори се зову: Вукићева Вода, Којина Вода, Студенац, Стублина и Сијерак.

У селу су брда: Дубовик, Дубраве, Русимовац, Вукићевац, Брдо, Озријен, Осоје, Стајчића Брдо, Дебело Осоје, Равна Гора и Присади.

Њиве се зову: Дрмник, Дубовик, Брдо, Пољане, Долови, Вртаче, Селишта, Дубраве, Долине и Јазбине.

Леовић има неколико издвојених махала: Леовић, Сарићи, Стајчићи, Јовановићи, Митровићи, Дубраве и Раденковица.

По Леовићу, по Дубравама и Русимовцу има старих гробова, старих путина, старих ископина. Сељаци мисле, да су њихови стари копали руде. Старих родова нема.

Као да ће бити, по причањима попа Милована Протића, више од 250 година како је у ово село дошао врло јак свештенички и сељачки род Сарића.

Сарићи су од Чајнича у Босни, из села Каровића, одмах близу варошице. Ту су дошли из далматинског приморја из Средње Далмације. По неким закључцима изгледа да су дошли у Каровиће као католици и рударски радници, где су се нарочито бавили вађењем камена, тесањем и вађењем руда. Нешто по послу, а нешто и због врло тешких погодаба за живот сишли су низ Дрину у Бијељину, у намери да остану. Деси им се помор у стоци и народу, те се одмах по савету попа Васиља врате у брдска села и по распитивањима дођу у Леовић на рад с каменом и у близини још неких својих раније досељених далматинских породица. Они су дошли у Дубраве и посели их, где поп Васиљ брзо умре, а остане му попадија Сара, која попа Тому, свога сина, пресели у Петњик у Доњу Ораховицу да тамо попује, другог пошље у Звечку код Обреновца, трећег у Пустињу, једног унука у Ћелије изнад Ваљева. Сваки од ових одсељених одведе собом и своју породицу и још по два сродника и насели око себе. Доцније су одлазиле и друге породице као Сарићи из Тулара у ваљевском округу, као Сарићи по градовима и селима ове области. Уза попадију Сару остали су два сина и неки унуци и она је оставила после своје смрти велику породицу Сарића у Дубравама, која се у Митровићима зове Јовановићи, на Леовићу Алексићи, на Коријену Петровићи итд. Сарића има у Дубрави тако много, да њихово презиме код многог сељака означава право село. Говоре и данас западним дијалектом. (72 к.; Михољдан).,

Има више од 150 годиаа како су дошли преко Осата:

Митровићи-Дробњаци. У село су дошла три брата, од којих се за једнога зна да се звао Јевта, а да су сви имали надимак Пуртићи. Они су застали у извору Буковице, ту се распремили и закућили. Они су затекли Сариће и увек им се подсмевали за њихов западњачки изговор. Нису се могли тако подићи да буду изван Сарића, што су се ови борили и занатима. (14 к.; Св. Ђурђе).

Доцнији су досељеници:

Стајчићи, дошли од Маргитића из Г. Ораховице (5 к.; Ђурђиц).

Миловановићи су из Брезовице у Осату (6 к.; Св. Срђ).

Васићи дошли овде из Митровића, они су ушли у Митровиће и досељени из Опораца у Осату (6 к.; Св. Ђурђе).

Обрадовићи су из Савковића (4 к.; Св. Јован).

Стевановићи су дошли из Матијића у Торнику (4 к.; Св. Јован).

Деспотовић је од Лазића у Г. Ораховици (1 к.; Ђурђиц).

У Леовићу има 8 родова са 117 домова.

 

ИЗВОР: Соколска нахија (стр. 446-448), Љубомир Павловић. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић

 


Коментари (14)

 • Saska batanjac

  Hocu da kazem da Leovic zaseok Sarici danas izgleda veoma nerazvijeno.Svi mi koji poticemo iz tih krajeva smo otisli za boljim zivotom.Niko ni tada kao i danas nije nista uradio za razvoj tog regiona,kako bi motivisali da ljudi ostaju da zive tamo.
  treba se pozabaviti oko gradnje dobrih puteva kako bi saobracaj normalno funkcionisao.Ako bi se samo malo truda i novca ulozilo imali bi smo veoma lep turisticki kraj koji bi privukao mnoge turiste.Tako bi se mnogi mestani vratili da zive i rade u svom rodnom kraju.
  O prirodnim lepotama je suvisno govoriti,AKO POSTOJI RAJ NA ZEMLJI ONDA JE TO OVDE.

  Одговори
 • Saska batanjac

  Sta reci a ne zaplakati.
  Hoceli neko pokrenuti razvoj ovog prelepog mesta.

  Одговори
 • Saska batanjac

  Veliki pozdrav Saricima

  Одговори
 • slavka

  Otisli smo iz Leovica odavno ali nismo zaboravili zavicaj.Sve sto smo stariji mislima
  pripadamo tamo.
  POZDRAV LEOVICU

  Одговори
 • sanja saric

  Da li postoji neko od generacije 1957 a da je pohadjao OS U LEOVICU.
  Bilo bi mi drago da stupim u kontakt sa njim-njom.

  Одговори
 • Rakic

  Moja baba sa majcine strane je devojacko Maric,ime Stanojka i uvek je pominjala Ljuboviju i taj kraj,ali ne znam odakle je tacno jer je pominjala i Leovic i Ljubovidju,Vrhpolje,Nemic i ostala sela.U knjigama o poreklu ne mogu nista da nadjem o Maricima iz ovoga kraja.Kasnije su otisli u macvanski Prnjavor pa u Loznicu.Baba je rodila samo moju majku a njen brat je isto imao samo zensku decu tako da ih vise u Loznici i nema sa tim prezimenom.Da li neko nesto zna gde je bilo Marica u ovome kraju?Hvala

  Одговори
 • sanja

  G-dine Mitrovicu,secam se prezimena, tada smo pohadjali prvi i drugi razred OŠ,pocetkom treceg razreda mi smo se odselili i tada je prestao svaki moj kontakt sa vrsnjacima iz rodnog kraja.Secam se decaka koji je u skoli imao povredu odnosno prelom ruke.Veliki pozdrav GENERACIJI 1957,Leovicu i vama skolski!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Одговори
 • Александар Алексић

  Ето сазнах нешто ново, да Алексићи из Леовића воде порекло од Сарића.Занимљиво. Живим у Срему али ми је отац родом из Леовића.Увек волео да долазим тамо на распуст.

  Одговори
 • Ljubinka

  Moj deda je rodjen u Leovicu. Zvao se Savo Aleksic. Odselio se u Bacevce kod Bajine Baste, dosao je zeni u kucu. Ostavio casno prezime kojim se jako ponosim.

  Одговори
 • Слободан

  Поѕдрав свима. Моја мајка је рођена у селу Леовић у фамилији Николић, деда ми се звао Остоја а баба Миленија. Ако може админ или неко други ко зна да ми каже порекло фамилије Николић из Леовића. Хвала унапред.

  Одговори
 • Marina

  Jedna mala ispravka…
  Stevanovici ne postoje i nikada nisu postojali vec su postojali samo Stefanovici koji su poreklom iz Leovica.Za vreme p.s.rata su se dva brata odrodila jedan je promenio prezime u Stevanovic a jedan ostao kako jeste po korenima Stefanovic koje je oduzeta sva imovina posle rata.89 godine moj deda kupuje svoju dedovinu i vraca je u nas posed tj.posed Stefanovica.Za sada je samo obilazimo ali je plan vec napravljen za izgradnju porodicne kuce.Eto neki podatak i od mene…puno pozdrava za sve ljude poreklom iz Leovica💟

  Одговори

Остави коментар

© 2012- 2013 ПОРЕКЛО poreklo.rs

Scroll to top