На данашњи дан: Умро вајар Симеон Роксандић

12. јануар 2013.

коментара: 0

12.  јануара 1943. – Умро српски вајар Симеон Роксандић, аутор чувене скулптуре “Дечак са разбијеним крчагом” на Чукур чесми и водоскока “Злосрећни рибар”, који се налази на Калемегдану и загребачком Гричу.

Роксандић је рођен 14. маја 1874. у месту Мајске Пољане, код Глине на Банији. Завршио је клесарски занат на Обртној школи у Загребу, потом Уметничко-занатску школу у Будимпешти. Студирао је у Минхену, боравио у Риму. Предавао је у гимназији у Ужицу, потом на Уметничкој академији у Београду. Оснивач је првој југословенског удружења уметника “Лада”, заједно са Ђорђем Јовановићем и Петром Убавкићем.

Припада најстаријој генерацији срских вајара. Представник је српског академизма, везаним за прве почетка развоја српске скулптуре. Међу његова најзначајнија дела спадају фигуре на гробу Симе Матавуља из 1910, а од каснијих радова споменици др Лази Пачу и Живојину Мишићу”.

Наступао је 8. маја 1910. у Сомбору на првој српској утемтничкој сликарској и вајарској изложби у Војводини, под покровитељством патријарха српског г. Лукијана, а отворио ју је у жупанијском здању г. Митрофан Шевић.

Чувена је његова скулптура “Злосрећни рибар” (слика лево). Роксандић је ту скуплтуру радио у свом атељеу у Риму и спремао је за Балканску изложбу у Лондону 1907. С тим у вези постоји једна занимљивост. Роксандић је грешком обавештен да је брод који је превозио скулптуру потонуо па је од гипсане макете урадио нови одливак, тако да је на крају завришио са два истоветна рада. Један је откупио град Београд 1912. године, а други општина Загреб и фонтану поставила на Гричу.

Друга скулптура по којој је Роксандић ушао у историју српског вајарства је скулптура “Дечај за разбијеним крчагом” (слика доле) на Чукур чесми у Београду.  Скулптура је подигнута 1931. године,  налази у Добрачиној улици, на месту некадашње чесме, на којој је 3. јуна 1862. један турски војник (низам) ударио српског дечака, шегрта Саву, јер је овај протествовао што му је Турчин склонио крчаг са чесме. Група Срба је претећи опколила турске војнике који су се ту затекли, али се драгоман (тумач) српске полиције и терџуман (посредник код турских власти) одвели Турке са тог места. Међутим, пред зградом полиције Турци су убили српског терџумана Симу Нешића и смртно ранили жандара Ђорђа Нишлију. Ови догађаји су били увод у крваве сукобе између београдских Срба и Турака, и повод за бомбардовање Београда од стране Турака 5. јуна 1862. У спомен на те догађаје, подигнут је на том месту, из средстава  Задужбине трговца Томе Ванђела, споменик са статуом дечака.

 ИЗВОР: Википедија

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.