На данашњи дан: Проглашена Краљевина Срба, Хрвата и Словенаца

1. децембар 2012.

коментара: 1

1. децембра 1918. – Престолонаследник Александар Карађорђевић је у кући Крсмановића на Теразијама у Београду, прокламовао Краљевство Срба, Хрвата и Словенаца.

У Адреси, коју је у присуству Престолонаследника Александра, чланова српске владе и делегације из Загреба прочитао Анте Павелић “Зубар”, саопштени су закључци да Народно вијеће Словенаца, Хрвата и Срба “проглашава уједињење државе Словенаца, Хрвата и Срба са Србијом и Црном Гором у једну јединствену државу”, да владарску власт на читавој територији новостворене државе врши Краљ Петар I, односно Регент Александар Карађорђевић, да се образују јединствена парламентарна влада и народно представништво. Народно вијеће изразило је жељу да се Привремено народно представништво формира споразумно између Народног вијећа и представника народа Краљевине Србије, установи одговорност владе према парламенту, остану дотадашње покрајинске управе, које ће бити одговорне аутономним представништвима и под контролом државе, да се Конституанта изабере на основу општег, једнаког, равноправног, тајног и пропорционалног права гласа, а дефинитивне државне границе буду у складу са етничким границама на основу принципа народног самоопредељења.

У Одговору на Адресу Престолонаследник Александар је у име Краља Петра I прогласио “уједињење Србије са земљама независне државе Словенаца, Хрвата и Срба у јединствено Краљевство Срба, Хрвата и Словенаца”, и рекао да ће образовати владу која ће бити одговорна народном представништву и чији ће први и најважнији задатак бити утврђивање државних граница у складу са етнографским начелима.

Регент Александар је прогласио уједињење Србије са земљама независне државе Словенаца, Хрвата и Срба, а не са државом Словенаца, Хрвата и Срба која није била међународно призната.

Прводецембарске изјаве као “конститутивни акт” представљале су основу државноправног провизоријума у новоствореној држави Краљевини СХС од уједињења до доношења Видовданског устава 1921. године. У том периоду највишу власт у Краљевини СХС представљали су Kраљ, односно Rегент Александар, влада и Привремено народно представништво. Прва влада Краљевине СХС образована је 20. децембра 1918, а Привремено народно представништво састало се 1. марта 1919.

ИЗВОР: Српска историја (на Фејсбуку)

Коментари (1)

Одговорите

Један коментар

  1. Војислав Ананић

    ИСТОРИЈА СРБИЈЕ

    http://www.washington.mfa.gov.rs/cir/serbiatext.php?subaction=showfull&id=1348052609&ucat=107&template=MeniENG&#disqus_thread

    Извор: Амбасада Републике Србије Вашингтон – Сједињене Америчке Државе