Порекло презимена, село Урсуле (Рековац)

25. новембра 2012.

коментара: 3

Порекло презимена села Урсуле, општина Рековац. Стање из 1955. године

 

У овом селу има 90 кућа. Породице су:

Кајићи (2), досељеници из Топлице,  славе Св. Лазара.

Милосавчићевићи (25),  досељеници из Топлице, славе Ђурђиц, а преслављају Ђурђевдан.

Шошићи (7), досељеници из Топлице, славе зимњег а преслављају летњег Св.  Николу.

Бркићи (5),  досељеници из Топлице, славе Ђурђиц, а преслављају Ђурђевдан.

Челиковићи (15), досељеници из Копарића, славе Св. Јована, преславе немају.

 

ИЗВОР: „ХРОНИКА СРЕЗА ЛЕВАЧКОГ“ – рукопис непознатог аутора из 1955. године. Приредио сарадник портала Порекло Милош Стојадиновић

 

Коментари (3)

Одговорите

3 коментара

 1. Milan Lj. Mitovic

  Vrlo malo podataka.

 2. Slobodan Maksimović

  Ja pamtim dobro 1955. godinu; bio sam u 3. razredu osnovne škole u levačkom selu Ursulu. Milosavčevići se već tada nisu spominjali, mada se spominju početkom 20. veka. Verovatno su od njih porodice Đošića (današnji Ivanovići, Radovanovići i Savići), i današnjih Petrovića, Mijatovića i Jovanovića. U Ursulu je tada živeli (i sada žive) Nikoletići sa prezmenima Đorđevići i Milojevići.
  Familija Daničića postoji pre početka 20. veka, 1955. pa sve do danas postoje porodice Stefanovića i Milojevića. U 19. veku doselio se i neki Đorđe iz Toplice od koji kroz čitav 20. vek postoje Mijajlovići, Đorđevići, Jevtići i Stanojlovići. Postojale su i još postoje familije Maksimovića i Aleksića doseljenik iz Sibnice krajem 19. veka. Postoji i grupa Jevtića sa nadimkom Lučinci, jer im je krsna slava Sveti Luka. Poreklom iz Trakije su Trakići koji u 20. veku nose prezime Milojević. Prred kraj 19 ili na početku 20. veka formirala se familija Živkovića, koja je u izumiranju. Tu su još dve familije Milenkovića, od kojih jedna pripada starosedocima (, nekada su živeli su sadašnju česmu, a sada severno do groblja: Milenkovići, Milosavljevići i Stanojevići). Straosedocima pripadaju i Staroselci koji sada žive zapadno od seoskog seoskog groblja, a nekada su živeli iznad izvora zvanog Pojilo. Postojala je i porodica Kajića koja se do kraja 20. veka ugasila, a smatrana je za starosedeoce. U 20. veku su živele i dve prodice Jovanovića pozante po nadimcima Nagrdići i Rosići, koje su se u drugoj polovini 20. veka iselile.
  Čudo je da pisac priloga o Levačkom Ursulu to nije znao 1955. godine.

 3. Шарко

  Господине Слободане Максимовићу,

  Зар не видите да су непотпуни подаци?