Poreklo prezimena, selo Oparić (Rekovac)

25. novembar 2012.

komentara: 7

Poreklo stanovništva sela Oparić, opština Rekovac. Priredila saradnica portala Poreklo Nataša Lazić-Bogosavljević.

Oparic

Vučićevići i Lazići, slave Sv. Petku Trnovu ( 8. 8.) i Sv Paraskevu (27. 10.)

Po legendi, familije su nastale od dva brata. Poreklom su iz Vučitrna, na Kosovu. Prezimena nose po Vučiću i Lazi, treći brat ostao na Kosovu. Otac Vučića i Laze je Mirko, od oca Marka. Po popisu iz 1831. nose prezime Marković.

Paunovići, poreklom su iz Crne Gore. Slave Đurđevdan i Sv. Iliju. Kumovi Vukićevići.

Smiljkovići, Nikolići i Đorđevići slave Veliku Gospojinu 28. 08. i Svetog Arhanđela Mihajla, i Nedeljicu, uoči Sv. Arhanđela. Poreklom su iz Crne Gore. Po popisu iz 1831. su Đorđevići.

Stevanovići i Bojići, poreklom iz Crne Gore, slave Sv Jovana Zimskog i Letnjeg. Zajednički predak Gligorijepo popisu iz 1831. nose prezime Gligorijević.

Simići, Višnjići, Petrovići i Zdravkovići Slave Sv. Petku Trnovu i Sv. Paraskevu. Poreklom iz Toplice. Prezime Višnjić po baba Višnji (Petrovoj ženi), Petru, Simi i Zdravku. 1831. Nose prezime Radovanović. Zovu ih Topličanima, a zaseok gde Toplička mala. Radovan je otac Đorđa i Zdravka, a od Đorđa rodiše se Petar i Sima.

Glišići su iz Crne Gore. Slave Sv. Jovana i Sv Iliju. Predak Gliša je bratanac od Radovana od koga potiču Timšići, Jovanovići i Tanaskovići. Po popisu iz 1831 su Milenkovići.

Dacići i Miletići, loza po Dači koji je imao sinove Nikolu i Miletu. Nikolini potomci nose prezime Dacić, a Miletini Miletić. Poreklom su iz Kolašina u Crnoj Gori. Slave Sv. Petku i Sv. Paraskevu.

Antići i Cvetkovići poreklom su iz Toplice. Slave Sv. Jovan Milostivog i Sv. Jovana Zlatoustog. Antin i Cvetkov otac je Đorđe.

Stevanovići su starinom Petrušići, prezime uzeli po babi Stevani. Slave Đurđevdan i Sv. Đorđa. Starosedeoci.

Čardići, prezime nose po pretku Čardi. O poreklu ne zna se mnogo, jedan od nepotvrđenih podataka, sačuvanog kroz usmeno predanje, je i da su Čerkezi, sa Albanske granice. Dobri su zanatlije i sportisti. Slave Sv. Petku i Petkovicu.

Krstići, ne zna se odakle, jedan od usmeno sačuvanih predanja je i da se vezuju za nadimak “Žutai” i da su doseljeni sa Albanske granice. Slave Sv. Arhanđela Gavrila i Sv. Arhanđela Mihajla. Jedna od najstarijih familija u selu.

Pešići, sa Kosova doseljeni u Gornji Dubič, a zatim u Oparić. Slave Sv Tomu 19. oktobra.

Glišići – Šutići, doseljeni iz Kaludre, u Opštini Rekovac. Nadimak nose po prvoupisanom prezimenu. Slave Sv. Jovana Letnjeg i Sv Jovana Zimskog.

Nićiforovići, doseljeni iz Kavadara, u Opštini Rekovac. Slave Sv. Jovana, letnjeg i zimskog. U srodstvu su sa Nikolićima u Kavadaru.

Miletići – Novakovići, doseljeni su iz Kolašina. Prezime promenili početkom dvadesetih godina prošlog veka, po dedi Mileti. Slave Sv Petku i Petkovicu. Predak Nikola upisan kao Nikola Crnogorac.

Matići su doseljeni iz Vranja. Slave Đurđevdan i Svetog Đorđa.

Pavlovići i Pavlićevići, doseljeni i Crne Gore. Slave Veliku Gospojinu i Sv. Arhanđela. Prezime po Pavliću.

Ilići, doseljeni iz Crne Gore. Slave Svetog Đorđa i Đurđevdan.

Obradovići su doseljeni iz Kolašina, u Crnoj Gori. Slave Sv. Petku i Petkovicu.

Ješići slave Sv. Arhanđela i Veliku Gospođu.

Milićevići, u popisu iz 1831, popisan predak kao Bećar Filip. Nosili i prezime Filipović. Doseljenici sa tromeđe Kosova, Srbije i Crne Gore. I sada postoji Milićazapis u zaseoku Popovicka mala. U srodstvu su sa familijama u selu Vrba, kod Jagodine i okolini Niša.

Arsići i Filipovići, Slave Sv. Petku i Petkovicu, potiču od dva brata Filipai Arse. Poreklom su iz Crne Gore. Po nekim izvorima Arsa (Arenije). Upisan je kao Radisavljević.

Stevanovići, Slave Sv. Jovana, letnjeg i zimskog. Starosedeoci. Predak Stevan upisan je kao Gligorijević.

Todorovići, poreklom iz Crne Gore. Slave Sv. Jovana (7. jula) i Svetog Jovana Milostivog (25. 11.)

___________________________

Stanje iz 1955. godine: 

U Opariću ima 257  kuća.  Porodice su: 

Radovanovići (21), starosedeoci,  slave Aranđelovdan,  a preslava im je Velika Gospođa.

Milenkovići (4), takođe starosedeoci, slave Svetog Jovana po Božiću, a preslava im je Ivanjdan.

Brašići (11),  doseljeni iz Kopaonika,  a zovu ih Starovlašanima,  slave Đurđic,  preslavljaju Đurđev-dan.

 Ivanovići (7), doseljenici sa Kosova,  slave Aranđelov-dan,  a preslavljaju Veliku Gospođu.

 Radovanovići (9), doselili su se takođe sa Kosova, slave Sv. Jovana po Božiću, a preslavljaju Sv. Iliju.

Vukićevići (19), doselili su se iz Crne Gore u Kosovo, a odatle su došli ovde,  slave Aranđelovdan,  a preslavljaju Veliku Gospođu.

 Dacići (2), ne zna se odakle su, slave Petkovicu, a preslavljuju Petkovicu.

 Popovići (9),  doseljenici sa Kopaonika,  slave Aranđelovdan,  a preslavljuju nedelju što pada pred isti Aranđelovdan.

 Jeremići (7), doseljenici sa Golaka iz „Arnautsko“, slave Aranđelov-dan, a preslavljuju Veliku Gospođu.

 Karevci (4), doseljenici iz sela Žareva u okrugu Kruševačkom, slaveNikoljdan,  a preslavljuju Sv.  Nikolu što pada 9.  maja.

Drobnjaci (4), doseljenici iz Crne Gore,  najprte su se bili naselili u Kosovu,  pa su odatle došli ovde,  slave Đurđevdan,  a preslavljuju Sv. Iliju.

 Krstići (3), ne pamte odakle su,  slave Aranđelovdan,  a preslava im je Sv.  Aranđel.

Cvetkovići (9), ne zna se odakle su, slave Sv. Jovana Milostivog, preslave nemaju. Jedna su porodica sa Popovićima u Riljcu i Rekovcu.

 

IZVOR: „HRONIKA SREZA LEVAČKOG“ – rukopis nepoznatog autora iz 1955. godine. Priredio saradnik portala Poreklo Miloš Stojadinović

Komentari (7)

Odgovorite

7 komentara

  1. goran

    Moran napomenuti da u popisu fale odredjena prezimena, to su Vuckovic I Milosevic a to su failije as vecim broken domacinstava.

    • Da li neko zna odakle potiče familija Oparnica.Prema nekim saznanjima potiče iz okoline Rekavca.,sad me nešto asocira na Oparić selo pored ovog mjesta. Inače sad živimo u i u okolini Šipova u Republici Srpskoj.na putu između Mrkonjić Grada i Kupresa.Sva pregledanja na internetu vode do Rekovca i okoline, ali kako su se prije prezivali nikako da saznam.među ovim Prezimenima nas nema, ima nas još oko Beograda , nekoliko familija i u Vojvodini,,oko N Sada i Pančeva,.

  2. Drobnjak

    Poštovani,

    ima li još uvek Drobnjakau u Resniku i koja su im prezimena?

    Hvala!

  3. Jordan

    Šta je sa Stojadinovićima koji imaju i zaseok u Opariću koji se po njima zove?Oni su u srotstvu sa Todorovićima koji potiču od istoga pretka Stojadina.Nedostaju i Dacići .

  4. Zoran

    Ja sam Zoran Dačić. Unuk Stamenka Dačića iz Dragova, koji je rođen 1896. godine. Stamenkov otac se zvao Gmitar i bio je iz Oparića. Ako neko bilo šta zna o Gmitru Dačiću ili njegovim rođacima iz Oparića neka mi javi komentarom ovde ili na e-mail [email protected], unapred zahvalan.

  5. Jelena Milenković

    A familija Milovanović? Moja majka je iz Oparića, od Milovanovića

  6. Goran Stevanović

    Potičem od Stevanovića iz Oparića, kuće su nam u Brašićkoj mali, slavimo Sv. Petku i Petkovicu. Deda mi je bio Slobodan zvani Šumac, radio je kao šef mesne kancelarije. Posedujem porodično stablo koje seže do približno 1800. godine pa ako je neko zainteresovan, možemo da se povežemo: [email protected]

    Pozdrav svima!