На данашњи дан: Умро академик Богдан Поповић

7. новембар 2012.

коментара: 1

7. новембра 1944. – Умро Богдан Поповић,  један од најзначајнијих српских књижевних критичара и есејиста.

Рођен је 1. јануара 1864. године у Београду. Пошто је завршио студије на Великој школи у родном граду и париском Филозофском факултету, 1893. године постао је професор Високе школе коју је завршио, да би 1905. са прерастањем Велике школе у универзитет и постао и универзитетски професор. Предавао је француски језик, општу историју, упоредну књижевност, теорију књижевности и естетику. Током 1914. године постао је и редовни члан Српске академије наука и уметности. Његов брат је академик Павле Поповић.

Књижевношћу почиње да се бави рано, већ са двадесет година. Ипак, најбитније што је урадио је покретање најзначајнијег и свакако најбоље уређеног часописа – Српског књижевног гласника који је почео да излази почетком прошлог века. Током првих 14 година излажења овај часопис је и код писаца и код обичних читалаца појачао извесне представе о књижевним узорима према најопштијим, али јединственим мерилима.

Богдан Поповић покренуо је и стварање ПЕН клуба, Друштва за живе језике и књижевност, Collegium musicum, Друштва пријатеља Француске. У свом критичарском делу писао је релативно мало о српским књижевницима, мада је сматран најбитнијим књижевним критичарем. Његов однос према српској књижевности највидљивији је у „Антологији новије српске лирике“ која је изашла прво у Загребу, 1911. године, а затим и у Београду, 1912. године. Антологију одликују добар предговор, строг избор песама и њихов распоред. У овом делу нашле су се песме стваралаца од Бранка Радичевића до Јована Дучића. Ипак, антологији се замера то што у њу нису увршћени неки од најзначајнијих песника тог доба. Најпознатији пример је, сигурно, Владислав Петковић Дис.

Чувени књижевни критичар умро је у Београду 1944. године. Бавио се и ликовном критиком.

ИЗВОР: Википедија

Коментари (1)

Одговорите

Један коментар