На данашњи дан: Умро Стојан Протић

28. октобар 2012.

коментара: 0

 28. октобра 1923. – Умро Стојан М. Протић, српски политичар, државник и публициста, један од оснивача Радикалне странке у Србији. Био више пута министар финасија. После Првог светског рата образовао је прву владу Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца и био је први њен премијер.

Стојан М. Протић рођен је у Крушевцу 28. јануара 1857. године. Гимназију је завршио у Крушевцу и Крагујевцу. Филолошки факултет (историјско-филолошки одсек) завршио је у Београду, после којег се најпре запослио као судски чиновник, а потом и као наставник гимназије до 1882. Две године касније је покренуо лист “Одјек”, а 1887. године је изабран за народног посланика.

Привремени управник града Београда био је 1893., затим председник Пореске управе, а 1900. је постављен за директора Народне библиотеке.

Био је министар финансија од 1909. до 1912., а од 1912. до краја 1914. министар унутрашњих дела. У том својсту писао је одговор на ултиматум Аустроугарске после атентата на престолонаследника Фердинанда у Сарајеву.

По формирању Краљевине СХС био је председник прве владе од 20. децембра 1918. до 16. августа 1919. године.

На политичком плану имао је велико ривалство унутар Радикалне странке са Николом Пашићем, који га је победио.

Стојан Протић је написао следећа дела: „О Македонији и Македонцима“, „Албански проблем и Србија и Аустроугарска“, „Срби и Бугари у Балканском рату“, „Тајна конвенција између Србије и Аустроугарске“…

Његов праунук је Милан Ст. Протић, актуелни амбасадор Србије у Швајцарској.

ИЗВОР: Википедија

 

 

 

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.