Poreklo Vide Ognjenović

27. oktobar 2012.

komentara: 0

ROĐENA: 14. avgusta 1941. u selu Dubočke (između Nikšića i Bileće)

RODITELJI: Otac Špiro i majka Đurđa (dev. Radović)

KRSNA SLAVA: Sv. Nikola (Ognjenovići), Sv. Jovan (Radovići)

O PRECIMA: Moj deda po ocu se zvao Aleksa, a baba Janica. Deda po majci se zvao Filip Radović, a baba Gostinja (dev. Pejović). Sa bakom Gostinjom i ujacima sam otišla u svojoj trećoj godini u Vojvodinu i ona je mnogo uticala na mene. Čitala sam joj knjige, ili naglas govorila narodne pesme koje sam lako učila napamet, a ona mi je od zavesa i krpica šila haljinice kakve niko u školi nije imao, kinđurila me i oblačila u vezene bluze, koje je ukrašavala svojim rukama. Od nje sam naučila da je odelo koje čovek nosi početni činilac prvog utiska, da je taj utisak vrlo bitan jer utiče na dalji tok komunikacije.

POREKLO PREZIMENA: Znam da se porodica Ognjenović doselila u mesto u kojem sam se rodila i u taj kraj  iz okoline Kotora. Tamo smo imali rodbinu, ali to je sad već deseto koleno, kao i u Tivtu i na Cetinju.

RATNA PRIČA: Moj deda po majci Filip Radović bio je oficir Crnogorske vojske u Prvom svetskom ratu. Umro je u zarobljeništvu u Tuzima.

BIOGRAFIJA: “Rođena sam u Dubočkama, u porodici sa devetoro dece. To je jedno veoma lepo mesto u kojem, nažalost, nisam odrasla. Premestila sam svoje odrastanje u drugi kraj, u Vojvodinu, u Vrbas, kad sam imala tri i po godine.Gimnaziju sam završila u Sremskim Karlovcima tako da je Vojvodina moj duhovni zavičaj. Kasnije sam se vraćala u Crnu Goru, više kao posetilac i turista, ali moja rodbina živi u Crnoj Gori i imam vezu sa njima. Moj vojvođanski zavičaj podrazumeva dve višenacionalne sredine, a to su Vrbas i Sremski Karlovci, tako da sam odrasla sa ljudima koji se nisu razdvajali po nacionalnosti, često uopšte nisam znala ko je odakle, da li je Hrvat il neka druga nacija”.

Vida Ognjenović je diplomirala na Katedri za opštu književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu 1963. i na Odseku za režiju beogradske Akademije za pozorište, film i televiziju1965. Postdiplomske studije je započela u Parizu na Sorboni, a magistarski rad iz teorije i prakse odbranila je na Univerzitetu u Minesoti, SAD 1972. godine.

Za direktora Drame Narodnog pozorišta u Beogradu izabrana je 1977. godine, a po isteku četvorogodišnjeg mandata, ostala je na angažmanu kao stalni reditelj. Kao profesor po pozivu, predavala je na univerzitetima u Los Anđelesu i Čikagu. Redovni je profesor Akademije umetnosti u Novom Sadu. Njen rediteljski opus čini blizu stotinu pozorišnih, kao i veliki broj televizijskih i radio režija, od kojih mnoge po sopstvenim tekstovima. Napisala je veliki broj drama, koje su doživele više postavki i brojna izvođenja, a objavljene su u različitim izdanjima. Kao reditelj gostovala je u mnogim pozorištima širom bivše Jugoslavije, a radila je i izvan naše zemlje.

Bila je ambasador Srbije u Danskoj.

IZVOR: Vida Ognjenović za portal Poreklo; Vikipedija

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.