На данашњи дан: Турци угушили Први српски устанак

7. октобар 2012.

коментара: 0

7. октобра 1813. – Падом Београда у турске руке угушен је Први српски устанак и Турци су успоставили управни апарат и организацију каква је постојала пре избијања устанка 1804.

Миром у Букурешту 1812. године Србима је обећан известан степен аутономије у границама османлијског царства, што устаници нису прихватили. Турци, међутим, користе заузетост Русије због Наполеонове инвазије, те 1813. поново нападају Србију и успостављају своју власт.

Уведене су велике контрибуције, повећан је порез, уведени су преки судови. Почетком октобра 1813. Београд и друга утврђена места падају под османлијску власт. Многе старешине устанка, па и Карађорђе беже у Аустрију.

Падом Београда у турске руке угушен је Први српски устанак и Турци су успоставили управни апарат и организацију каква је постојала пре избијања устанка 1804. године.

То је укључивало све раније намете, али и појачану репресију, што је 1815. изазвало Други српски устанак, после којег су Турци убрзано губили позиције у Србији.

Први српски устанак је био устанак Срба у Београдском пашалуку и околних шест нахија против Турака у периоду од 14. фебруара 1804. до 7. октобра 1813. године. Отпочео је као локална побуна против дахија, а прерастао је у прву фазу српске револуције. Устаници предвођени Карађорђем су успели да у значајном временском интервалу ослободе пашалук. Овај устанак је претходио Другом српском устанку 1815, који је на крају довео до стварања модерне Србије.

ИЗВОР: Мондо

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.