Пoрекло Тијане Милошевић, виолинисткиње

2. октобра 2012.

коментара: 0

РОЂЕНА: У Београду 1. марта 1978. године

РОДИТЕЉИ: Отац Божидар-Боки Милошевић, кларинетиста и магистар музике, рођен у Прокупљу; мајка Биљана Међедовић, рођена у Београду, радила у Безбедносно-информативној агенцији.

КРСНА СЛАВА: Свети Тома (Милошевићи), мамини нису славили славу (атеисти)

О ПРЕЦИМА: Крста и Вида су били татини родитељи, а мамини су се звали Јунус и Дара. Татини родитељи су били виноградари. Тиме су се генерацијама веома успешно бавили у његовој породици. Имали су своје огромне плантаже. Интересантно је да је једна од очевих баки била Гркиња! Звала се Тана (од грч. танатос – смрт), и по њој је требало да добијем име. Међутим, мама је напослетку, те ’78. одлучила да ипак будем Тијана. Интересантно је да ме најближи често зову Тана. Иначе, баш на ту Тану, сви имамо овај карактеристичан профил (смех), и заиста смо везани за Грчку.

Мамин отац Јунус Међедовић био је глумац, песник, истински космополита, а бака Дара је била домаћица, пореклом од Васојевића из Црне Горе. Деда је био из Санџака.

ПОРЕКЛО ПРЕЗИМЕНА: Нисам истраживала, нити смо се тиме икада бавили, али претпостављам да су Милошевићи од неког племена из Црне Горе, које се касније рачвало, па тако стигло и до Прокупља.

ПОРОДИЧНА АНЕГДОТА: Мамин отац, Јунус Међедовић био је истински космополита, ерудита и боем. Бавио се и глумом, играо је у првом послератном југословенском филму „Славица“, дивно је певао, иза себе је оставио три књиге, а интересантно је и да једна школа у Бијелом Пољу, одакле је родом, носи његово име. Никада нећу заборавити како смо нас двоје на симсу прозора наше куће, са којег се пружао поглед на крст цркве Светог Марка, у рано јутро имали обичај да хранимо голубове. Као ни дуге шетње с њим по Ташмајдану и седење у „Шанси“, чији су столови у то време имали оне чувене црвене кариране столњаке и плаве лимене пиксле (смех).

ПОРОДИЦА: Супруг Зоран Кики Чаушевић, музичар, са којим има синове Аљошу и Арена. Сестрe Ксенија и Гордана.

БИОГРАФИЈА: У трећој години видела виолину у излогу и тражила од родитеља да јој је купе. Средњу музичку школу уписала је са 10 година, а Музичку академију са 14. Специјалистичке студије завршила је неколико година касније на престижном њујоркшком универзитету Џулијард. У 19 години већ је била најмлађи концерт-мајстор на свету и прва виолина Београдске филхармоније. Професор је виолине на Уметничкој академији при Алфа универзитету.

 

ИЗВОР: Тијана Милошевић за портал Порекло; приредила новинарка Катарина Вуковић

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.