Poreklo prezimena, selo Zabrđe (Plužine, Piva)

17. avgust 2012.

komentara: 1

Poreklo stanovništva sela Zabrđe, stanje iz 1912. godine

Selo je na visini od preko 1200 m., na jednoj visoravni optočenoj planinama sa sviju strana. U selu ima dovoljno žive vode. Kuće su bez ikakvoga reda rasturene po selu na prljuši. Njive i livade su u selu, a zimnji stanovi izmešani sa kućama.

Planine su oko sela: Bučinje, Goraždansko Polje, Žagrica iznad Maguda, Muratovica, Međeđa, Glasovita (mesto gde su izginuli Srbi i Turci 1875 g.) više Lisinske poljane na Ravnome.

Na Zabrđu žive samo Jovovići – (ima ih 25 k., sv. Jovan); oni su od Tadića. Predak im se otselio sa Smriječna na katun i selo osnovao.

Njihovi preci: Jovo (Jovovići)- Stanoje-Antonije-Mi-Mitar-Boško-Lazar -(čovek 1924 od svojih 35 godina).

IZVOR: Svetozar Tomić, „Piva i Pivljani“, Poseban otisak iz Srpskog etnografskog zbornika knj. LIX Naselja i poreklo stanovništva knj. 3, iz 1946. godine

Komentari (1)

Odgovorite

Jedan komentar

  1. Nikola Jovovića

    Autor je napravio nekoliko grešaka u samom opisu sela i stanovnika.Svetozar Tomić, iako obrazovan čovek i učenik velikog Cvijića u radu o Pivi je napravio nekoliko grešak, pa i o selu Zabrđu.Rad o Pivi je završavao u nekoliko navrata, pa ga je onda je po beleškama i sećanjima pisao i verovatno zbog toga napravio greške.Jovovići i Tadići su od dva brata, a nisu Jovovići od Tadića- to je bar predanje kod Jovovića.Selo nije ni na kakvoj visoravni već je strmo i rastureno sa oko 500 metara razlike u nadmorskoj visini i zapravo se zbog toga i deli na dva zaseoka Gornje i Donje Zabrđe. Planine nisu ni Bučinje (izvor i šuma), ni Muratovica (visoravan), ni Goraždansko polje (polje), a nisu ni blizu sela sem Muratovice.Glasovita jeste planina ali dosta udaljena.Tomić očigledno nije bio na Zabrđu već negde u blizini.Predak Jovovića se doselio na Zabrđe tada iz Postolača kad Snriječno nije postojalo a danas je lokalitet između Smriječna i sela Stoca, i taj predak se prezivao Vujinović a najverovatnije zvao Simeon (prvi pisani zapis u Pivskom manastiru gde se prvi put pominju i Vujinovići i Tadići), a po njegovom potomku Jovu Vujinoviću koji je već živeo na Zabrđu su Jovovići dobili ime.Mnogo tačniji opis sela je dao akademik Obren Blagojević u delu ,Piva’, pa upućujem na taj opis.