Порекло презимена, село Миљковац (Плужине, Пива)

17. август 2012.

коментара: 4

Порекло становништва села Миљковац, стање из 1924. године

Село је у присоју, на таласастој страни на путу од Горанска за Брезна. Село је лепо и врло чисто. Куће су у групама и све су шиндом или штицом покривене. Њиве су и ливаде око кућа, а ту су и зимњи станови.

Село је постало пре 200 година на катуну. Његови ранији становници били су Додери и Миловићи; од Миловића данас нема ни трага, а Додера има на Равноме.

На Миљковцу су:

Пејовићи (24 к. св. Никола), старинци су;

Бучалина (1 к., св. Никола), старинци;

Апрцовићи (3 к.) од Апрцовића из Осојног Ораха;

Ристићи (2 к. св. Никола), са Ораха су из Жупе Никшићске.

Пејовићи су од данашњега становништва најстарији у селу. Преци су им: Пејо-Глигор-Јован-Симеун-Тома-Декица-Богдан-Симеун (данас (1924) жив поп Симо) – Богдан. Пас се узима око 25 година, што чини око 225 година.

ИЗВОР: Светозар Томић, „Пива и Пивљани“, Посебан отисак из Српског етнографског зборника књ. LIX Насеља и порекло становништва књ. 3, из 1946. године

Коментари (4)

Одговорите

4 коментара

  1. Milena

    Zanima me poreklo prezimena Miljković.Selo koljane,R Hrvatska. Slava sv.Vasilije Veliki…manastir Dragović

  2. Alija

    Dali iko zna okle su dosli Pejovici iz Miljkovca? Zilio bi znati njihovo poreklost.

  3. Delibašić Uroš

    Bučaline iz Miljkovac potiču od Delibašića iz Golije. Delibašić i iz Golije imali su nadimak Bučaline. 1941 g. Svi se sastanu i vrate staro prezime Delibašić. Upopisu stanovništva 1879 g popisani su kao Bučaline. KOLONIZIRALI su u Vojvodinu 1946 g. I tada poslednji put popisani kao Bučaline. Delibašići po genetičkom rodu pripadaju rodu Mataruga. Postoji rod Bučalina iz Jasenove kod Srebrenice Slave kao i Delibašić Sv.Nikolu a prisluškuju Sv.Tomu . Zbog drukčijeg pričanja o porijeklo i poostanku prezimena ne možemo utvrditi da smo rod. Ja lično mislim da jesmo što bi se moglo utvrditi testiranjem