Poreklo prezimena, selo Lisina (Plužine, Piva)

17. avgust 2012.

komentara: 1

Poreklo stanovništva sela Lisina, stanje iz 1912. godine

Selo su osnovali Adžići i ono je u stranama Lisinskog Potoka, koji utiče u Orašnicu, a ova u Vrbnicu. Selo ima dosta vode a malo šume, te im poplave dosađuju. Iz godine u godinu sve je više goleti i potočina. Zemlja je vrlo nerodna i posna. Njive su u selu, a livade i planina im je na Ravnome. Zimnji stanovi su zajedno sa kućama.

Adžići (20 k., sv. Jovan). Adžići su stara porodica. Starinom su iz Metohije ili sa Kosova, pa se posle propasti, negde krajem XIV ili oko početka XV veka, otselili u Zetu; iz Zete se otselili u Kosijere u Katunskoj nahiji (okr. cetinjski). Tu jedan deo ostane gde ih ima i danas, a drugi odu u Dalmaciju i živeli su u Kninu. U Kninu im nije bilo dobro i krenu se na jug da traže bolje mesto. Dođu u Banjane i nastane se pod Tupan (selo u Banjanima). Odatle su izdizali na Nedajno u Pivskoj Planini. Zvali su se Zečevići i svi su slavili prvo Vel. Gospođu, a zatim Malu Gospođu, što i danas slave svi Kosijeri.

Na Nedajnom, u katunu, ostali su da zimuju i stalno da žive dva brata Zečevića: Bora, koji je bio dobar čovek, i Krivača, koji je bio zao i rđav čovek. Narod je hteo da ubije Krivaču, koji je bio kao neki starešina u katunu. Ovaj poturi brata Boru i narod ga stavi pod gomilu. Tada se Mara, Borina udovica, sa decom i Krivača otsele sa Nedajnoga u Župu i Krivača dobije za naselje Lisinu, a Mara zaselak Kovače kod Stabna. Od ovoga Krivače su, po predanju, svi Adžići, tako prozvani po nekom pretku adžiji; a od Borine udovice Mare su: Radojičići, Tijanići, Tufegdžići i Kandići. Svi su staru slavu napustili i primili opštu pivsku slavu sv. Jovana. Njihovo doseljenje u Pivu moglo je biti pre jedno 230 do 260 godina. Jedni Adžići su se otselili u Srbiju i od njih su Demirovići.

IZVOR: Svetozar Tomić, „Piva i Pivljani“, Poseban otisak iz Srpskog etnografskog zbornika knj. LIX Naselja i poreklo stanovništva knj. 3, iz 1946. godine

Komentari (1)

Odgovorite

Jedan komentar

  1. Radomir Adzic

    Ovo o Bori i Krivaci je legenda koja se i nama prepricava, takodje i da smo poreklom od Zecevica iz Banjana.