Poreklo prezimena, selo Borkovići (Plužine, Piva)

17. avgust 2012.

komentara: 2

Poreklo stanovništva sela Borkovići, stanje iz 1924. godine

Selo je na visini od 1397 m. nad kanjonom Pive. Zemljište je talasasto sa oblim niskim glavicama i prostranim dolinama.

Selo je osnovano pre 80 godina na katunu. Izdizali na planinu u borje, od čega je došlo ime “Borkovići”, pa tu i selo stvorili.

Prvo selo Borkovića bilo je Kruševo u kanjonu; i danas svaki seljak iz Borkovića ima svoje zemlje u Kruševu.

Selo nema žive vode; imaju gustijerne i sniježnice.

Njive su i livade u selu i oko sela. Katun im je Nikolin Do u planini. Imaju livade po stranama brda Božura, u Ružiglavice, po Brdima i na Mramorju. Zimski stanovi su u selu i u Seljkovcu, selištu u kanjonu,. Na lepom vremenu dolaze zimi čobani iz Seljkovca kući na noćište.

Kuće su u grupama rasturene po glavicama a ne u dolinama zbog velikih smetova (nameta). U dolinama su njive. U selu nema nigde drveta; zimi gone drva iz Brijega.

Selo je vrlo čisto; više njega ima brdo Božur.

Imaju novu crkvu, ona je izvan sela, nad samim Brijegom, i oko nje je groblje.

U selu ima četiri kraja sa imenom porodica koje u njima žive.

Tu su bratstva:Radovići (24 k.), Nedići (19 k.), Delići (12 k.) i Londrići (4 k.), svi slave sv. Jovana i starinci su.

Po pričanju seljaka bila su tri brata: Bogić, Jovan i Vuko. Od Bogića su Radovići, koji su se zvali i Đurovići; od Jovana su Londrovići, a od Vuka Delići. Nedići su, po jednima, rodom iz Banjana iz sela Zeba i rod su Koprivicama. Izdizali, vele, u Durmitor na katun (i, danas ima u planini Borkovića mesto što se zove: Banjski Katun), pa jedan od njih, zet nekoga Delića po Nedi, ostao u Borkovićima, zapopio se i po majci Nedi prozove se Nedić. Od njih je, pričaju, bilo devet popova.

Po svemu izgleda da su svi oni jedno bratstvo pa se u toku vremena razrodili i namnožili.

Delića  ima u Sarajevu, na Glasincu pod imenom Renovići, u Jajcu, u Trebinju i Šumi, u Banjoj Luci (Lazar Delić). Radovića ima u zvorničkoj okolini, na Glasincu i u Srbiji. Londrovića ima u Zagorju pod imenom Talovići, a pod tim imenom ima jedna kuća u Borkovićima.

IZVOR: Svetozar Tomić, „Piva i Pivljani“, Poseban otisak iz Srpskog etnografskog zbornika knj. LIX Naselja i poreklo stanovništva knj. 3, iz 1946. godine

Komentari (2)

Odgovorite

2 komentara

  1. zarko borkovic

    imam saznanja da imoja familija potice iz borkovica ali iseljeni davno u banja luku pa u dalmaciju selo otisic kod vrlike dali je informacija pouzdana

  2. Nebojša Borković

    Piše da je selo osnovano pre 80 godina, a Borkovići su u Otišiću mnogo duže. Ovo selo nema nikakve veze sa našim prezimenom.