Порекло презимена, село Подградина (Гламоч)

Порекло становништва села Подградина, општина Гламоч. Стање из 1920-21. године. Према истраживању Боривоја Милојевића „Купрешко, Вуковско, Равно и Гламочко поље“. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић.

 

Привредне прилике.

Њиве и баште су испод кућа, а паша и њиве су изнад кућа. Ливаде су у Трбуцима, одакле свлаче сено. Двојица сељака имају у Трбуцима кошаре, где зими „изјаве благо”. Један сељак има кошаре и колибе у Матраку.

Положај и тип.

Куће леже на страни једне депресије и то на граници између њива и паше. Вода се носи са бунара Рељинца, који је на дну депресије, испод кућа, и који је лети дубок до 4 м. Овде долазе по воду и догоне овце на појило и сељаци из Маслине Стране. Дно депресије, од овог села до Оџака, зими се испуни водом, која тада понире.

Кућа има: Палалије 1, Радичића 3, Кебића 2, Ајдара9,Гаџића 1, Ајдара 1 и Вучећа 2. Куће су близу једна друге.

 

Старине и порекло становништва.

На крају села је градина, заостао четвртаст зид.

Вучени су староседеоци. Славе Св. Илију.

Радичићи, Кебићи и Гаџић су Црнчевићи и били су у селу и почетком 19. века. Славе Св. Јована. Старо им је презиме Милошевићи. Њихов предак Дмитар имао је „стање“ у Брајићима, где су сада Шавије. Ту је имао и своју земљу. Више села Главица била је црква, којој су на Ускрс дошли Турци Лијевљани. Кад су они хтели узети Дмитрову снаху, Дмитар убије Турчина и побегне у околину Дрниша; други Дмитрови рођаци побегну преко Горе ка Кључу (Бања-Луци). Два -три Црнчевића остану и, да би остали живи, даду беговима „Пилиповићима” своје тапије и постану њихови кмети. На њихово имање у Брајићима бегови наместе Шавије из Вагана, а они пређу у Подградину.

Ајдари су дошли из Клачине (с Преодца) средином 19. века у кметство. Славе Св. Николу.

Палалија је доселио из Пећске (код Варцара) почетком 20. века. Он је „ходао по најму и стао у кметство“. Слави Св. Јована.

 

ИЗВОР: Боривоје Милојевић – Купрешко, Вуковско, Равно и Гламочко Поље. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић

 

 

 

Коментари (1)

Одговорите

Један коментар

  1. Жељко Црнчевић

    У Подградини није било презимена Палалић,а презиме Црнчевић изворно имају само Гаџићи, док Радичићи никад нису имали то презиме , а Кебићи су га присвојили ( нема тачног временског одређења).Гаџићи су поријеклом Милошевићи,док Радичићи и Кебићи нису.Кебићи чак имају своје посебно гробље у селу.Послије убиства терског великаша, од стране Јована Милошевића, на збор код данашњих Медених селишта,мушки радно способни дио Милошевића је пребјегао у Далмацију (Клис).По турском обичају они који направе зулум морају да промијену мјесто боравка и (презиме).Тако су они који су остали у Брајићима пресељени у данашње Рељино село (Подградина), а имовина у Брајићима им је спаљена-зацрњена, отуд и презиме Црнчевић.Дио породице који је пребјегао у Далмацију враћа се у Рељино село, а неки остају да живе као Милошевићи у Далмацији(данас највјероватније католици).Из Рељина села се један дио пресељава у сусједни Красинац, одржавајући родбинске везе све до данас.Родбинске везе са Кебићима који се исто презивају Црнчевић не постоје.