Sveti Petar i Pavle – Petrovdan

12. jul 2012.

komentara: 1

Srpska pravoslavna crkva i vernici 12. jula (29. juna po julijanskom kalendaru) praznuju Petrovdan, kojim se slave sveti apostoli Petar i Pavle, obojica stradali po zapovesti cara Nerona. Sveti apostoli Petar i Pavle se u hrišćanstvu smatraju prvim propovednicima i učiteljima novozavetne vere. Portal Poreklo čestita svima kojima je Petrovdan krsna slava.

Sveti apostol, Petar, rođen je u Vitsaidi. Bio je ribar i zvao se prvo Simon. Gospod mu je dao ime Kif ili Petar (Jov. 1,42). On je prvi od učenika jasno izrazio veru u Gospoda Isusa rekavši: “Ti si Hristos, Sin Boga živoga” (Mat. 16, 16). Njegova vera se postepeno utvrđivala, jer kada je Gospod izveden pred sud, Petar ga se tri puta odrekao, ali se zbog toga pokajao i postao potom silni i neustrašivi propovednik Jevanđelja Posle jedne njegove besede tri hiljade ljudi se obratilo u veru. Propovedao je u Palestini, maloj Aziji, Iliriku i Italiji. Pomagao je i verom isceljivao ljude. Po zapovesti cara Nerona Petar je razapet na krst, a on sam molio je dželate da ga razapnu glavom okrenutom na dole, smatrajući sebe nedostojnim da umre kao njegov Gospod.

Sveti apostol Pavle, rođen je u Tarsu u plemenu Venijaminovu. Najpre se zvao Savle, učio kod Gamalila i bio farisej i progonitelj hrišćana. Kada se čudesno obratio u veru postao je apostol i vatreni pobornik i propovednik Jevanđelja, od granica Arabije do Španije. Mnogo je stradao i strpljivo podnosio muke, čvrst i stamen u svojoj veri u Gospoda dostigavši takvo savršenstvo da je mogao reći: “Ne živim ja, nego Hristos u meni”. Posečen je u Rimu u vreme cara Nerona kao i apostol Petar.

U mnogim srpskim krajevima se pale Lile (baklje) za Petrovdan. U vedama nailazimo na isti običaj, a zove se rasa-lila (Ras i lila). U istim “indijskim” spisima, nalazi se i božanstvo Govinda, koje se rađa kada se Hari Krišna ili Krsna (krsna slava, kršnjak kod Srba), umiva mlekom!

I Petar i Pavle praznyjy se y isti dan, 12. jyla (29. jyna). Osim toga, Petry se drži pomen i 29. janyara (16. janyara), koji se dan naziva Petrove Časne Verige, kada se odaje poštovanje onim okovima – lancima, koje je Petar kao syžanj nosio y jerysalimskoj tamnici. Neki hrišćani sy sačyvali te lance i za vreme cara Konstantina preneli ih y Carigrad.

Od apostola Petra ostale sy dve poslanice, “Saborne poslanice Petrove”, koje sy pridryžene knjigama Novog zaveta. Rimokatolička crkva smatra svetog Petra za prvog rimskog papy, a sve ostale, kasnije pape, kao naslednike svetog Petra, a namesnike Hristove.

Po narodnom verovanjy od Verižica (Časnih Veriga) nastaje blaže vreme, jer Bog ysijanim verigama počinje da zagrejava zemljy. U mnogim mestima, Verige se smatrajy za veliki praznik.

Kosovsko stanovništvo praznyje Verižnjake zbog kyge, y nekim selima zbog groma, a stočari ih praznyjy zbog stoke. Ko nosi odelo koje je šiveno na Verižnjake, veryje se da će poginyto od groma.

Po legendama, sveti Petar je dobio kljyčeve od raja. On je postavio kovača na Mesec; nebeska slama (Mlečni Pyt) i nebeski krst (sazvežnje Labyda) sy njegovi; on čyva styb na kome je zemlja, da ga privezani crni pas ne pregrize; preryšen pytyje po svety i kyša ljyde; donosi toplo vreme da zry žita. LJydi se zaklinjy imenom svetog Petra.

IZVOR: www.spcportal.org

 

 

Komentari (1)

Odgovorite

Jedan komentar

  1. Zlatko

    Ristići iz Loznice, tačnije u Loznici imaju tri ogranka Ristića, najbrojnije u Kozjaku, ima par kuća u Krajišnicima i ovi moji u Baščelucima, od Save Ristića (1880-1930, moj pradeda i poslednji u nizu koje znam). Slavimo PETROVDAN, a vidim da nas ovde po toj slavi nema uopšte. U „Jadar u prošlosti“ i raznim knjigama iz 19. i 20. veka piše da smo došli iz Bosne (širok pojam a i tada se nije Hercegovina navodila posebno). Ima li koga od Ristića ko slavi Petrovdan i da zna malo više o našem poreklu, odakle smo došli u Loznicu i ima li tamo odakle smo došli još Ristića?