Медвеђа и околна села

11. јун 2012.

коментара: 103

Општина Медвеђа:

Богуновац, Боровац, Варадин, Велика Браина, Врапце, Газдаре, Горња Лапаштица, Горњи Бучумет, Горњи Гајтан, Грбавце, Губавце, Гургутово, Доња Лапаштица, Доњи Бучумет, Доњи Гајтан, Дренце, Ђулекаре, Капит, Леце, Мала Браина, Маровац, Маћедонце, Маћедонце (Реткоцерско), Медвеђа, Медевце, Мркоње, Негосавље, Петриље, Пороштица, Пусто Шилово, Равна Бања, Реткоцер, Рујковац, Свирце, Сијарина, Сијаринска Бања, Спонце, Средњи Бучумет, Стара Бања, Стубла, Туларе, Тупале, Црни Врх и Чокотин.

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (103)

Одговорите

103 коментара

  1. Dragan

    Poreklo po majci mi je iz sela Bucumet, Opstina Medvedja. Pradeda mi je bio Mladen Mitrovic pa me interesuje ima li neko tog prezimena da je ostao tamo i da li iko zna nesto vise odakle su dosli ili su starosedeoci. Bilo kakva informacija bi mi znacila. Hvala i pozdrav!

    • zoran

      Nasi preci su dosli iz Crne Trave mesto Jabukovik a u Jabukovik su dosli is Hercegovine ili Crne Gore

      • Jabukovik

        Izvini, odakle ti ovi podaci?
        Ono sto se zna da je Jabukovik osnovao Radic sa 7 sinova i deselili se iz Valnis sela iz Babusnice to ti je 18 vek. Veze nema prica o nekakvoj Crnoj Gori ili Hercegovini sa Jabukovikom. Postavlja se pitanje da si stvarno ikakve veze imate sa Jabukovikom, malim selom oko Crne Trave. to selo je staro jedva 200 godina. Iseljavanja su zabelezena izmedju dva svetska rata i posebno zadnjih 50 godina.
        Interesantno je kako svi imaju pricu da su iz Crne Gore ili Hercegovine i da im je deda ubio Turcina. U vecini slucajeva veze nema sa istinom.

  2. Marija

    Postovani da li znate sta o Petronijevičima iz Gajtana

  3. Milorad

    Da li znate nešto o poreklu porodice Simić iz Stuble?

  4. Милисав

    Поштовани, интересује ме порекло мојих Палавртића, Васића и Раденковића који су се из Куча настанили у Метохију (Штупељ, Злокућане, Радуловце) а затим у Горњој Јабланици село Чокотин-Петриље.
    Хвала, поздрав

    • Бранко Тодоровић

      Занимљиво, ово Палавртић доста личи на Палавестра, оба презимена имају исти корен. 🙂

      Која вам је крсна слава Милисаве?

      • Милисав

        Ево ме након дужег периода. Крсна слава је Свети Никола. Од доласка из ЦГ у Метохију има писаних трагова и сведочења, али се незна, које смо презиме имали у Кучима-Убли (помиње се Војновић, Палавртић?) па се и сада незна да ли је презиме или надимак Палавртићи. Мој стриц Миливоје Раденковић је написао књигу РОДОСЛОВНА ЛОЗА ПАЛАВРТИЋА ВАСИЋА И РАДЕНКОВИЋА и исту имамо сви, као и Матица српска у Новом Саду, али ми ти подаци “имају неку сумњу”.
        Хвала, поздрав

        • Драган Раденловић (Палавртић)

          Милисаве брате,

          молим те реци ми које су “неке сумње” у Родослову који је направио мој отац, биће ми драго ако могу да их отклоним.

          Срдачан поздрав Драган Миливојев Раденковић-Палавртић
          контакт број 0646460819

          У здравље

    • vojinenad

      Палавртићи, Васићи или Раденковићи, све је то иста породица која се данас званично презива Раденковић, старије презиме им је Васић, а Палавртићи им је надимак и најстарије презиме по коме су познати. У Горњој Јабланици их као и друге породице које су доселиле из Метохије зову ”Пећанци”. Читао сам негде давно да су неки Палаврти давно ”пали на крв” са Васојевићима, и да је то разлог што су напустили Полимље и населили се у Метохију. То ”Палаврти” и презиме-надимак Палавртићи је веома специфично и вероватно се ради о истој породици. Могуће да је најстарије порекло из Куча, било би занимљиво урадити ДНК тест. Иначе, један од тих Раденковића ожењен је био одивом Вуксановића из Тулара, па сам преко ње у сродству са њима.

      • Милисав

        Поштовани пријатељу,
        Сви смо ми Палавртићи, односно Васићи. Раденковића има мање, и настају само од лозе Раденка који је и сам Васић. Раденкови унуци од сина му Младена – Илија, Владимир, Војислав и Радован, као и ДВА унука од сина му Васа – Радета и Раденко носе презимена Раденковић, сви остали су Васићи, као и ДВА друга сина Васова – Милорад и Радивоје. Одивом Вукосавом је био ожењен мој стриц Радета Раденковић.
        Хвала, поздрав

    • Младен

      Ја сам од Раденковића из Петриља. Унук Љубомира Раденковића. 🙂

      • Miroslav

        Mladene,sta ti dodje Vaso Vasic Radenkovic? Je’l vam kuca blizu Cokotinskog groblja?

        • Милисав

          Поштовани
          Поздрав Вама и моме братанцу Младену. Васо Васић је мој деда, по његовом сину а мом оцу Раденку Раденковићу. Васо и Младенов прадеда Владимир-Влајко су браћа. Кућа је у ријеку на пола пута од асфалта до гробља.
          Поздрав
          [email protected]

  5. Јоксим

    Зна се следеће: Палаврте се помињу као стариначки род у Доњој Ржаници код Берана. Као старији становници овог села, прије садашњих насељеника помињу се и Додрње и Бјелановићи. За њих вели предање да су неки пријешли к Пештери, а неки се истражили.
    Коју славу славите? Да ли сте је мијењали? Да ли су стари причали да су им преци живјели у Горњем Полимљу, и зашто су се и због чега иселили? Најбоље је да урадите ДНК тест поријекла по мушкој линији, једино тако ће те сазнати да ли сте од Куча. Штупељ је у Ругови, Злокућане код Клине у Метохији. У Штупељу су Клименте, а у Злокућанима поодавно живе Арнаути католици.

  6. Новица

    Поштовани, интересује ме порекло Ђокића, који су живели у Лапаштици, а од 1951 године се део фамилије преселио у село Нова Топола, Лебане.
    Унапред хвала.

  7. Младен

    Ја сам Младен Раденковић. Живим у Београду. Отац ми је Драган Раденковић из Медвеђе а деда Љубомир Раденковић. У Родословној књизи ми пише да сам од Дрекаловића из Куча

  8. Lazar

    http://www.montenegrina.net/pages/pages1/istorija/plemena/drekalovici_porijeklo_vojvoda_drekale_m_miljanov.html
    Radenkovici iz Kuca inace vode poreklo od Jovana Kastriotica oca Djuradja Kastriotica poznatijeg (Sekderbega) coveka koji je kao princ Epira rodjen pocetkom 14-og veka. Inace otac Jovanov se zvao Pavle…..svi su sahranjeni kao pravoslavni hriscani u donjem manastiru na Hilandaru!

  9. srki

    Trazim informacije o familiji Bainovic (Rakic-Bajinovic, Jovic-Bainovic) iz zaseoka Dasinovac, iznad Medvedje. Velika slava Sv. Agatonije, mala Sv. Jakov Persijanac. Hvala unpred!

  10. Miroslav B Mladenovic Mirac

    Некако се не помињу насељавања Срба и Црногораца из црнотравско-власотиначког краја и са Власине.
    Добро ми је познато да у село Стубла су пет брата из рода Ивановић(неки се презивају и Ивковићи и чини ми се и Јанковић9 а један брат живи у власотиначком крају. Тај род је пореклом из села МЛАЧИШТЕ општина Црна Трава.
    Мирослав Б Младеновић Мирац, локални етнолог и етнограф Власотинце