Медвеђа и околна села

11. јун 2012.

коментара: 103

Општина Медвеђа:

Богуновац, Боровац, Варадин, Велика Браина, Врапце, Газдаре, Горња Лапаштица, Горњи Бучумет, Горњи Гајтан, Грбавце, Губавце, Гургутово, Доња Лапаштица, Доњи Бучумет, Доњи Гајтан, Дренце, Ђулекаре, Капит, Леце, Мала Браина, Маровац, Маћедонце, Маћедонце (Реткоцерско), Медвеђа, Медевце, Мркоње, Негосавље, Петриље, Пороштица, Пусто Шилово, Равна Бања, Реткоцер, Рујковац, Свирце, Сијарина, Сијаринска Бања, Спонце, Средњи Бучумет, Стара Бања, Стубла, Туларе, Тупале, Црни Врх и Чокотин.

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (103)

Одговорите

103 коментара

  1. koci

    Da li neko ima bar neki podatak o opštini Medveđa?Interesuju me Borovac i Vrapce.

    • Danka

      Reci koje prezime ti treba? Znma ponesto o porodicama koje tamo zive 🙂

      • коци

        Тамо живе Милошевићи,Плавшићи,Зарићи….Мој деда Трифун Милошевић (страдао 1944.г.) рођен је у Боровцу као и нјегов отац Гавро.Милошевићи и Плавшићи су у роду, У 18 веку нам се предак деда Вукотица доселио са Полице крај Берана и са собом довео синове.Од Милоша су Милошевићи, од Плавше Плавшићи.Иначе смо Васојевићи, али на жалост не ѕнам старо преѕиме и из ког села са Полице су дошли.Свака информација много значи.И сам овај контакт и воља да се помогне ми много
        значе.Велико хвала.

        • Rade

          Ви сте од Ђуришића – Васојевићи, село Бабино – Полица. Слава вам је Аранђеловдан. Има ли потомака исељених из Шекулара?

          • коци

            Најлепше Вам хвала Раде за ову информацију.Пре извесног времена,када сам једног од својих стричева питала за старо презиме, одговорио ми је да је то:”Ђурашиновић или нешто слично”.Како у Васојевићима нисам нашла то презиме, помислила сам да је стриц сасвим погрешио.
            Једино што још знам о свом пореклу,а то је да је деда Вукотица имао још и Ненада (Ненадовићи) и Вукашина ( Вукашиновићи) .Вукашин је отишао према Косову. . Данас Милошевићи славе Александра Невског, некадашнју преславу. . Да ли можете да ми кажете одакле Вам овај податак и како бих могла да сазнам још нешто о свом пореклу- родослову. . Још једном велико ХВАЛА. . Елза Пауновић – Велика Плана

            • Rade Brakočević

              Елза, наведено ми је лично познато, јер сам из тог краја. Написао сам и књигу “Ломни Шекулар…” Но да ја не дужим. Наћите књигу:”Полица код Берана”, Београд,1998.г. од Вулетић Душана. У селу Бабино на Полици,постоји огранак Ђуришића, који се зову Плавшићи. Лијепи поздрави.

            • Rade Brakočević

              Елза, књигу сам давно читао, одмах по изласку из штампе. Колико се сјећам, професор Вулетић је обрадио и пресељавање Поличана, односно Бабињана у Јабланицу. Нијесам сигуран да је пресељење било у 18. вијеку како ви кажете, јер су се тек тада Васојевићи доселили на мјесто старих Срба (послије Сеоба) у долину Лима, па и на Полицу.

      • Да ли знате нешто о Радовићима?

        поздрав од Витомира Вита Радовића из Улциња

      • Да ли знате нешто о Радовићима.

        Поздрав од Виомира Вита Радовића из Улциња

      • За Данку,

        Да ли знате нешто о Радовићима.

        Поздрав од Виомира Вита Радовића из Улциња

      • Mijomir

        Iz priče znam samo ovo:
        Moj prađed’ JANKO DAŠIĆ, rodom iz ŠEKULARA, Crna Gora, odlazi u Jablanicu, selo BOROVAC, tamo “uzima” prezime PEROVIĆ, dok krsnu slavu Sv. Jovan Krstitelj 20. januara, “zadržava”.
        U Borovcu, živi 30 godina, a onda odlazi na Kosovo i Metohiju, selo GRMOVO, opština VITINA.
        Ako neko nešto zna o porodici DAŠIĆ, koja je došla iz ŠEKULARA, molim da mi pomogne sa tim podacima …
        Unapred zahvalan Mijomir Perović

        • zoran

          mijomire rodjace ja sam isto perovic potomak janka dasica koji se preselio u grmovo javi mi se na fb u kraljevu zivim

        • Veselin Perovic

          Mijomire, moj je pradeda Janko, koji se doselio iz Sekulara u Borovac.
          Posle izvesnih godina se preselio u Grmovo. Sin Jankov je bio Vasilije, tj moj deda. Otac mi je Stevan Perovic, rodjen 1922. u Grmovu. Moj otac Stevan je imao rodjenog brata Spasoja i brata Ljuba. Sada su nazalost i Spasoje i Stevan pokojni, a Ljubu se gubi svaki trag jos za vreme 2. Stevtskog rata. Ja sam rodjen 1963. godine u Pristini, sada zivim u Zici (Kraljevo). Broj telefona za kontakt 063/8146488. Pozdrav rodjace

      • Sasa

        da li znate nesto o poreklu porodice Simic iz sela Stubla kod Leca….hvala unapred

  2. коци

    ХВАЛА!!!!! Потражићу кнјиге,а на пролеће одох на Полицу!

  3. Rade Brakočević

    Ево и неких појединости. Познати полички јунаци са Бабина, из 19.вијека су: Радоје Ђукић, Арсеније Вукићевић, Никола Ђуришић и Радоје Плавшић – Ђуришић четобаша… Радоје је погинуо од засједе турског јунака Оџе Гушмира негдје 1885г. У сукобу Плавшић је убио неколико Турака, па кад је покушао да избјегне оклизао се и пао, те је зубима отсјекао прсте на руци противнику. Глава му је одсјечена и ношена као трофеј од мјеста до мјеста по тзв. Санџаку. Елза, прије ће бити да су се ваши преци преселили са Полице у другој половини, односно крајем 19.вијека. Лијепи поздрави.

    • Nebojša Paunović

      Poštovani g. Rade, molio bih za vaš kontak telefon i e-mail. Interesuje me vaša knjiga kao i to da li u knjizi imate nešto o Radevićima iz Šekulara koji su odselili u selo Ljevoša (kod Peći i tamo se zadržali vrlo kratko) a potom u selo Petrilje (Medvedja) kada su promenili prezime u Paunoviće. Veliki poydrav. Nebojša Paunović – Kruševac 065-37000-11

    • Nebojša Paunović

      Poštovani g. Rade, molio bih za vaš kontak telefon i e-mail. Interesuje me vaša knjiga kao i to da li u knjizi imate nešto o Radevićima iz Šekulara koji su odselili u selo Ljevoša (kod Peći i tamo se zadržali vrlo kratko) a potom u selo Petrilje (Medvedja) kada su promenili prezime u Paunoviće. Veliki pozdrav. Nebojša Paunović – Kruševac 065-37000-11

    • Предраг Плавшић

      Село Бабино,Са Полице. Преселили се из села Краље оп. Андријевица са прваком Николом Ђуришићем Плавшићем,након смрти четобаше Радоја. Иначе су му турци-потурчењаци држали око 2 године дана главу пободену у Бијелом Пољу коју су носили по целом Старом Влаху на показ. Плавшићи је откупљују и сахрањују са телом на гробљу у Полици. Гроб има нову плочу и лепо је уређен.Мој низ је прађед Иван-Ћићо- Љубомир- Веселин.

  4. Trifun Janka Zaric

    Majka mi je sa Cakora,devojacko Radulovic Milica otac Nikola.Ta porodica zivi u plavu,Crna Gora.Da li je istina da je moj deda Nikola Radulovic iz Velike 1912 god.krenuo za Srbiju kod porodice Dedovic i Plavsic u Borovac -opstina Medvedja.I kad je stigao kod Borovackog mosta ,ubili su ga arnauti.I da je baba Ljubica,otisla sa cetiri cerke kod Dedovica i Plavsica u Borovac.
    Da li je istina da porodica Zarici -Baranci iz sela Cokotina,rodom iz Berana od Djurisica sa Polica.
    Unapred zahvalan Trifun Zaric,moj br.mobilnog-061/3224-958,Beograd

  5. Danica

    Pozdrav, zna li neko nešto o Paunovićima iz Đulekara, ili može da me uputi na odgovarajuću literaturu?

    Hvala unapred.

  6. Чев

    Јел зна неко нешто о Вујовићима из Реткоцера? поздрав и хвала унапред

  7. Dzafer

    Dli neko nesto zna o porelu prezimena BEJIC iz Ravne Banje.Hvala.

  8. Милан Дојчиновић

    Дали неко има података о породици Пешић из Бучумета, Дојчиновићи из Крстићева су пореклом од Пешића .

  9. Marko petkovic

    Molim vas ako iko išta zna o Petkovićima iz sijarine i sijarinjske banje, odakle i kada su došli.
    Hvala

    • zoran

      PETKOVICI SU DOSLI U BUCUMET IZ JABUKOVIKA-CRNA TRAVA A U BUCUMETU IMAJU SVOJU “MALU” OD DESETAK KUCA. POSTO IMAM DRUGA IZ BANJE (NA ULASKU U BANJU) NJEGOV OTAC MI JE REKAO DA SE ZENA (UDOVICA) SA DOSTA DECE IZ BUCUMETA ISELILA U BANJU.SEM JABUKOVIKA OSTALE STVARI NISU PROVERENE,INACE MENI JE BABA OD PETKOVICA IZ BUCUMETA.

  10. Obrad Mihajlovic

    Interesuje me poreklo porodice Mihajlovic iz sela Drence,opstina Medvedja,hvala.