Kučevo i okolna sela

11. jun 2012.

komentara: 1

Opština Kučevo:

Blagojev Kamen, Brodica, Bukovska, Velika Bresnica, Voluja, Vuković, Gložane (novo naselje od 2007. godine, izdvojeno iz Neresnice), Duboka, Zelenik, Kaona, Kučajna, Kučevo, Lješnica, Mala Bresnica, Mišljenovac, Mustapić, Neresnica, Popovac (novo naselje od 2007. godine, izdvojeno iz Neresnice), Rabrovo, Ravnište, Radenka, Rakova Bara, Sena, Srpce, Turija, Ceremošnja, Cerovica i Ševica.

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (1)

Odgovorite

Jedan komentar

  1. vojislav ananić

    Kučevo

    TOK: Istorija Kučeva

    Oblast Zvižda u severoistočnoj Srbiji sa gradom Kučevom kao njenim centrom, odvajkada je važila za rudarski kraj. Ta činjenica je u mnogome odredila i istoriju Kučeva i njegove okoline.
    Ljudi su u ovim krajevima živeli od pradavnih vremena. Ipak, intenzivniji život počinje u vreme kada se za proizvodnju oruđa i oružja sve više koristi metal umesto kamena, odnosno sa prelaskom iz kamenog u bronzano doba.
    – Bronzano doba. U periodu oko 2000 godina pre n. e. u okolini današnjeg Kučeva počinje prerada bakarne rude.
    – Gvozdeno doba. U periodu od 1000 do 800 godina pre n.e. sve više se koristi gvožđe.
    – Sredina I veka nove ere. Dolinu Peka osvajaju Rimljani. Sa njihovim dolaskom počinje intenzivno vađenje i prerađivanje ruda u slivu Peka. Car Hadrijan je i lično posetio rudarsko naselje Kučajna 128. godine n.e. u kojem je imao svoje zlatne rudnike. U Kučajni su postojale i kovačnice, u kojima je verovatno kovan novac iz vremena ovog cara sa natpisom Metalla Pincesia (pečki metali). U blizini Kučajne, na mestu gde se nalazi današnje Kučevo, postojao je grad koji se zvao Guduskum. Dobijeno zlato, srebro i gvožđe iz Kučajne i okoline, skladišteno je u ovom utvrđenom gradu. Guduskum je bio naselje rudara, vojnih veterana i rimskih činovnika u kome se odvijao intenzivan gradski život.
    – Sredinom III veka, kada su Rimljani izgubili rudarske basene u Španiji, Britaniji i Dakiji, današnjoj Rumuniji, brojni rudarski stručnjaci prebačeni su u ove oblasti. Počinje intenzivno da se razvija veliko rudarsko naselje ”Kraku lu Jordan” na ušću reke Brodice u Pek, 15 km. istočno od današnjeg Kučeva.
    – Vizantija (Istočno rimsko carstvo). Stvara se 395. godine n.e. na ruševinama rimske imperije. Car Justinijan je obnovio eksploataciju rudnog bogatstva ovog kraja a u Guduskumu su se zadržale velike vojne jedinice. Međutim, najezdom Avara krajem V veka, Guduskum je razoren do temelja.
    – VI – XII vek. Vlast je, barem formalno, držala Vizantija. Arabljanski geograf iz X veka Masudia, pominje obližnju Kučajnu pod imenom Klasanin, opisujući je kao veliko rudarsko i trgovačko mesto.
    -XIII vek. Ovim prostorima su zavladali Ugari. Kralj Ladislav IV je 1273. godine postavio izvesnog Gregorijusa za bana ,,oblasti Kučeva i Braničeva,,. Za istoriju Kučeva ovo je značajno, jer je to prvi istorijski pomen imena Kučevo. Na ruševinama rimskog Guduskuma počinje da se razvija i varošica pod imenom Kučevo. Kralj Milutin 1282. godine pripaja ovaj kraj srednjovekovnoj srpskoj kraljevini, a oblast i mesto su zadržali ime Kučevo.
    – XIV vek. U Ravaničkoj povelji kneza Lazara iz 1378. godine, i oblast i mesto se nazivaju drugim imenom. Oblast se pominje kao Zvižd a naselje kao Kruševica. U susednoj Kučajni postojala je velika kovnica novca i oružja. I kasnije, za vreme despota Stefana Lazarevića rudnici u okolini Kučeva bili su aktivni o čemu svedoče i pisma Dubrovčana gde se Kučevo pominje kao Kuceu.
    – Otomanska imperija. Sa padom Smedereva 1459. godine, srpska despotovina gubi svoju autonomiju i Turci su zavladali i oblastima oko Kučeva. U Braničevskom tefteru (skraćeni naziv za poimenični popis pokrajine Braničevo iz 1467. godine), Turci su zadržali ime Zvižd, kao naziv za oblast, što se zadržalo sve do danas. U Kučajni je postojala kovnica turskog novca, sve do XVII veka, kada su Turci odlučili da zatvore sve kovnice novca u Imperiji, osim centralne u Carigradu.
    – Vladavina kneza Miloša. Knez će mestu dodati reč Gornja, da bi se razlikovala od Donje Kruševice u Braničevu.
    – Kraj XIX veka. Narodna skupština Kraljevine Srbije će 1886. godine Gornju Kruševicu ponovo nazvati starim imenom Kučevo. Predlog za promenu naziva dao je poznati istoričar i putopisac Milan Đ. Milićević, a na odluku skupštine presudno je uticao njegov kum Stojan Novaković, uticajni srpski naučnik i državnik. Od tada Kučevo više nije menjalo ime.
    – Početak XX veka. Počinje obnova rudarstva u dolini Peka. Naime, jedno englesko akcionarsko društvo je 1903. godine kod Neresnice postavilo prvi bager za ispiranje zlatonosnog peska, a do 1908. godine na Peku su montirana još četiri takva bagera. Ovi bageri su uništeni za vreme i posle Prvog svetskog rata. Novi, veliki bager, montiraće se u jesen 1934. godine kao vlasništvo preduzeća ”Neresnica – Glogovica”, čiji je najveći akcionar bio kralj Aleksandar I Karađorđević. Međutim, tri dana pre nego što je bager počeo sa radom, kralj Aleksandar je ubijen u Marseju (09. 10 1934). Bager je radio sve do početka rata 1941. godine. Po završetku rata, bager je kratko vreme radio, da bi 1955. godine bio demontiran i prodat kao staro gvožđe preduzeću ”Otpad” iz Viteza u Bosni i Hercegovini.
    – Period posle Drugog svetskog rata. U ovom periodu Kučevo brzo menja izgled i postaje urbani centar sa razvijenom industrijom, trgovinom i zanatstvom. Železnička pruga, koja je do Kučeva izgrađena pre rata, ubrzo je izgrađena sve do Zaječara odnosno luke Prahovo na Dunavu. Preko nje je uspostavljena veza sa značajnim rudarskim centrima – Majdanpekom i Borom. Međutim, od sredine 80-tih godina, počinje stagnacija industrije u državi, što se negativno odrazilo i na razvoj Kučeva. Kučevo su sustigli pa i prestigli okolni gradići, kojima je po mnogo čemu decenijama bilo uzor urbane sredine.
    Danas, grad na zlatonosnom Peku polako obnavlja industrijsku infrastrukturu a veliki značaj daje i razvoju turizma za šta ima dobre preduslove.
    Izvor: Internet