Ловинац и околна села (Лика)

8. јун 2012.

коментара: 6

Горња Плоча, Кик, Личко Церје, Ловинац, Радуч, Ричице, Смокрић, Свети Рок, Штикада, Враник

 

Коментари (6)

Одговорите

6 коментара

  1. milan

    Gornja Ploca,Raduc,Kik sela koja su popaljena,raseljena po Srbiji 1995.Cjelo stanovnistvo sela 2015 god. od sva tri sela sada broji oko 60 stanovnika.

    • Zorka

      Moj otac pokojni Jovo Kljajić je rodom iz Gornje Ploče. Umrla su i njegova braća Stojan i Dušan. Prije nekoliko godina sam tražila od matičnog ureda rodni list za oca i njegove roditelje (koji su ubijeni 1943 ?) ali su mi rekli da nema baš ništa od arhive . Da li vi znate gdje bih mogla doći do dokumenata ?

  2. milan

    Županija Ličko-senjska županija
    Općina/Grad Lovinac
    Geografske koordinate
    – z. š. 44.4448 N
    – z. d. 15.6647 E
    Stanovništvo (2001 / 2011)
    – Ukupno 22
    – Broj domaćinstava 12
    Pošta 53244 Lovinac
    Pozivni broj +385 053
    Autooznaka GS
    Gornja Ploča je naselje u Republici Hrvatskoj, u sastavu Općine Lovinac, Ličko-senjska županija.

    Sadržaj/Садржај [sakrij/сакриј]
    1 Zemljopis
    1.1 Špilja Debeljača
    2 Stanovništvo
    3 Izvori
    Zemljopis[uredi – уреди]
    Naselje Ploču čine zaseoci Gornja i Donja Ploča, a ranije i Mala Ploča (današnje Tušice). Nalazi se u sjeveroistočnom dijelu Ličkog polja. U Gornjoj Ploči, podno Pločanskog klanca, izvire rijeka Jadova, najveća pritoka rijeke Like. Gornja Ploča je od Gračaca i Gospića udaljena 27 km, a od Plitvica 60 km.[1]

    Kroz Gornju Ploču prolazi državna cesta D522. D522 je državna cesta u Lici, koja povezuje autocestu A1 od čvora Gornja Ploča do Udbine (državna cesta D1). Ukupna duljina iznosi 13,2 km.[2]

    • Милорад Богдановић

      Милане, може ли се знати било које презиме и славу што су славили, јер колико видим тешко да ће се икада више овдје вратити, отјерани са вјековних огњишта само зато што су православни Срби? Ако остане записано, неће остати заборављено, а зло и срамота католички ‘рвата једино тада неће бити опроштена.

  3. shporkan

    Poštovani koji ste pisali ovo samo da znate da su ova sela koja ste nabrojali uvijek pripadala Gračacu tj nekadašnjem kotaru Gračačkom, a poslije općini. Ova nova podjela na općinu Lovinac i općinu Gračac je totalno glupa, pripojili su Gračacu Srb i okolna sela (Pounjce) koje smo mi Gračani uvijek smatrali Lapčanima i Bosancima, a odvojili Kičane, Pločane i ostale koji su Gračani od vajkada.