Порекло презимена, село Риђане (Книн)

6. јун 2012.

коментара: 6

Порекло становништва села Риђане, стање из 1920. године

Село Риђане се дели на: Шаровац, Карановац и Риђане, који су по 1/2 сата, међусобно удаљени. Ово село припада селима Косова Поља (далматинског). Предање народно хоће, да су и ово, као и остала села книнскопољска, населили Срби са Косова поља, у XV и XVI в., преко Босне, а то овај народ потврђује и именима вода и река, која овде постоје. Они веле: реке и воде, које постоје и данас у Србији, као Мала и Велика Косовчица, Роксанда, Костеровац, Карановац, Плоча итд. Тако и Мочило, Мало врело, Соколовача, Трештеновац и Гргор, све су то имена, за која кажу, да и данас на Косову постоје.

Традиција каже, да су, преко Козјака, овамо дошли из Босне, а у Босну из Косова, после Косовске битке, ова племена:

Тривуновић, (20), славили Петровдан, а данас Часне вериге;

Грубанић, (9), славе Никољдан;

Стринић, (1), славе Никољдан;

Радовић, (2), славе Јовањдан;

Бојић, (2), славе Стевањдан;

Класнић, (4), славе Никољдан и Стевањдан;

Јовановић, (7), славе Лучиндан;

Јовић, (1), дошли из Дрниша, старином су Симићи, славе Никољдан;

Тадић, (1), славе Никољдан;

Рапо, (4), славе Ђурђевдан;

Црногорац, (1), дошли из Полаче назад 60 година, славе Стевањдан;

Балић, (2), славе Јовањдан;

Ковачевић, (1), славе Јовањдан;

Ћук, (1), славе Никољдан;

Јаблан, (2), славе Ђурђевдан;

Милић, (1), дошли од скора из Бискупије, славе Ђурђевдан.

Свега је у Риђанима 137 кућа (60 домова), а душа 370. Сви су Срби, православне вере.

ИЗВОР: Книнска крајина (стр. 49), прота Саво Накићеновић. Приредио Војислав Ананић

Коментари (6)

Одговорите

6 коментара

  1. VITOMIR RADOVIC

    Да ли неко зна нешто о пореклу РАДОВИЋА из села Риђане у Книнској Крајини?

  2. Pozdrav . Nije lipo to ča brišete komentare koji Vam ocito nisu po volji . Selo Riđane osnovali su moji preci , povlaceci se pred mrskim turcima ostavili su svoje mjesto Riđani u danasnjoj Crnoj Gori , nekoc mocnoj crvenoj Hrvatskoj – Duklji .
    Procitajte ljetopis popa Dukljanina .
    A da su Srbe turci dovodili na naša prastara podrucja , to zna i vecina Srba . Imali ste povlasten polozaj , isto kao i dio Hrvata pod turcima . Jedino je dio Hrvatske i Slovinske – danas Slovenija , ostali nepokoreni od turaka . Vas su nazalost 5oo godina gazili a nas raseljavali i prisiljavali da se branimo , sve dok ih se nije krenulo proganjati .
    Pozdrav od Riđana .

    • Јовица Кртинић

      Риђане, стварно није `липо` ако вам је обрисан неки ранији коментар. Да смо знали да сте овако духовити сигурно би га оставили. Само наставите да нас засмејавате 🙂

  3. Ridjani su starosjedioci stare Dalmatie , Aridini , Ardie , Ardijejci su bili rasprostranjeni od Liburnije do Doklee . Kelti su ih u 4 st . p Krista potisnuli na juznu stranu Neretve do Duklje. Risan – Agron – Teuta jedino poznato kraljevstvo starosjedilaca . Poslije gubitka ratova od Rimljana , povlace se u gore . Od tud i selo Ridjani van Boke Kotorske . Dakle od moreplovaca do brdjana , pa nizinaca … Hrvati i Srbi se spominju daleko poslije .

  4. Goran

    У Риђане у Книнском пољу као и према Бенковцу у 17веку дошли су братства и породице из племена Риђани из Грахова код Никшића.Они су половином 17века побегли од Турске агресије према Млетачкој и у Лику према Аустро Угарима,док су неке Риђане Турци присилно одвели на Тромеђу и населили уз границу са Млетачком Далмацијом на простор који су фамилије из Риђана прозвали Босанско Грахово по месту из којег су дошли на Тромеђу.Село Риђане је добило име по Племену Риђани из Источне Херцеговине.