Poreklo prezimena, selo Landol (Smederevo)

30. maj 2012.

komentara: 5

Landol, opština Smederevo, stanje iz 1925. godine

Dobrovići (Stojadinovići, Kostadinovići, Nikolići, Vasići, Jovanovići, Markovići (26 k., Sv. Đurđic). Doselio im se praded iz okoline Požarevca iz nekog sela Arnautpopovca. Praded Vitor došao sa dva brata u Kolare, odakle ih Turci pošalju na svoja laništa. Po ovim laništima selo i dobilo ime.

Petrovići (Jeremići, Vukašinovići (29 k., Sv. Đurđic). Starinom su iz Hercegovine, odakle su došli u Brusnicu (opština Gornji Milanovac) gde imaju familiju Poljavići. Slavili Sv. Arhanđela. Turci im došli na slavu i hteli da obečaste njihove žene. Zbog toga ih pobiju, krenu iz Brusnice i dođu u Umčare. Kako su ih Turci gonili i po slavi hteli da pronađu oni dođu dalje, dođu u Grocku pa u Kolare (opština Smederevo). Kolarski spahija ih primi, naredi da promene slavu i da im zemlje na svome laništu. (Lanište je stari naziv za selo Landol).

Đerići (10 k., Sv. Nikola); Praded im došao iz Vidina (severoistočna Bugarska). (stanje iz 1925 god).

Bugarčići (Pavelići, Jovanovići (15 k., Sv. Đurđic). Deda im došao iz Vučitrna na Kosovu. stanje iz 1925. godine.

Stojkići (Pavlovići, Đorđevići (10 k., Sv. Arhanđel). Familija su sa Švabićima iz Božurnja (Jasenica). Prebegli su preko u Vojvodinu i pri povratku Stojkići ostanu ovde, a Švabići se vrate u Božurnju. Dalje starina je nepoznata.

Pantići (Markićevići, Sinđelići (12 k., Sv. Trifun), Doselili se iz Ropčeva (opština Sopot). A u Ropčevu su došli iz okoline Bitolja u Makedoniji.

Živkovići (4 k., Sv. Vrači), došli iz Malog Orašja.

Rakići (3 k., Sv. Petka), Nepoznato poreklo.

Zdravkovići (7 k., Sv. Mina). Nepoznato je odakle su došli.

Margetići, Stefanovići (5 k., Sv. Đurđic). Otac, čovek od 80 godina došao iz Tetova/Makedonije. (stanje iz 1925. godine).

Stanojevići, Stajići, Anđelkovići (4 k., Sv. Đurđic), Praded Stanoje pobegao od Turaka. Došao iz Erške (verovatno iz jugozapadne Srbije).

Gocići (4 k., Sv. Nikola). Došli iz Lipa (opština Smederevo), gde imaju familiju Gocići i Todorovići, koji su starinom iz Stare Srbije.

Marinkovići, Živanovići (7 k., Sv. Nikola), Došli iz Grocke od Živanovića.

Kostići (5 k., Sv. Nikola). Došli iz obližnjeg sela Kruševo.

Kojići (6 k., Sv. Nikola), ne zna se odakle su došli.

Stojkovići (3 k., Sv. Nikola), doselili se oko 1860. godine iz Ravna okoline Niša, gde imaju familiju.

Stojanovići (1 k., Sv. Toma), došli iz Lipe (opština Smederevo).

Stavrić (1 k., Sv. Đurđic). Došao iz obližnjeg sela Kruševa.

Ove porodice koje su se preseljavale iz okolnih sela potiču od većih porodica i uglavnom im je poreklo iz južnih krajeva.

IZVOR: Priredio Aleksandar Aksić Šarko

Komentari (5)

Odgovorite

5 komentara

  1. Gordana

    Postovani a gde je porodica Djordjevic ima dve kuce…zar oni nisu dostojni da budu na vasem spisku…ako nemate spreman materijal niste trebali ni za ove druge porodice da iznosite detalje pozz…

  2. Danilo Stojicevic

    Takodje nema porodice Milic, slava Sv. Durdjic. Iz ove porodice je cuveni smederevski lekar Dr. Miladin Milic, koji ima ulicu u Smederevu. Njegov sin Milorad Milic je uspesan oftalmolog u Ohaju, USA.

  3. Danilo Stojicevic

    Milixi i dalje zive u Landolu.

  4. Sasa

    Imate li podatke o porodici Terzic iz Landola oni su takodje bili stanovnici Landola 1925 i unazad.

  5. Radoje

    Imate li podataka od porodici Trišić koja je izvela u centru sela?