Poreklo prezimena, selo Blažuj (Ilidža, FBiH)

30. maj 2012.

komentara: 1

Selo Blažuj, opština Ilidža (danas Federacija BiH), stanje iz 1908. godine

Čovići, starinom iz Stare Gore kod Kolašina. U Bosnu se doselio Stojan Čović sa sinovima: Milenkom, Marinkom, Savom, Nešom i Ilijom i to najpre u muslimansko selo Grac, gde mu Turci podmetnu da je ubio nekakva mlinara, te on uteče s decom u Neretvu. Iz Neretve se dignu i dođe u Ormanj. Kad Turci saznaju da se vratio počnu ga tražiti, te on umakne u šumu, a ostavi decu. Turci mu tada uzmu jednog sina i povedu u Sarajevo, ne bi li kako i njega domamili. Ali, Stojan presretne Turke u Gracu, otme im dete pa opet pobegne u šumu. Kada mu je dotužilo četovanje on se obrati Iliji Kuljaninu u Osijeku kod Sarajeva da ga preporuči Omariji u zaštitu. Omarija kad sazna celu stvar primi ga pod svoj skut i da mu čifluk u Dolovima. Iz dolova se kasnije preselio na Krasni kod Rogačice. Tu se izdele, te jedni ostanu na Krasni, jedni na Rogačicama, neki odu u Blažuj, neki u Sarajevo, a neki na Stojčevac. Slave Sv. Arhiđakona Stefana.

Vujovići su se doselili iz Preraca u bilećkom kotaru oko 1850. godine. Ovo im je prezime staro. Vujovića ima još u Miševićima, ali su se ovi kasnije doselili. Slave Sv. Nikolu.

Kokovići su starinom od Starog Vlaha, odakle su se oko 1720. godine doselili u Otes kod Sarajeva, gde su najpre bili vrlo bogati i zadružni. Kasnije se obamrli, osiromašili i razišli se po najmu i majstoriji. U Blažuj se doselio Vučina oko 1850. godine na krčevinu. Imaju porodice u Čemernu, gde se zovu Mihailovići, po ocu Mihailu. Slave Sv. Nikolu.

Tamburi su se doselili sa Rogačica kod Sarajeva. Slave Sv. Nikolu.

Mitrići su se doselili iz Osijeka kod Sarajeva sa Slatine. Starinom su iz Hercegovine, gde su se zvali Lakovići. Otuda su davno došli u Presjenicu, a iz Presjenice ih je digao Čengić najpre na Slatinu, a kasnije u Blažuj oko 1860. godine. Mitrićima se zovu po nekoj babi Mitri. Ima ih još 1 kuća u Dvoru i Sarajevu. Slave Sv. Đorđa.

Pejići su se doselili iz Lužana oko 1860. godine. Slave Sv. Nikolu.

Štake su se doselili iz Vrela Bosne. Slave Sv. Đorđa. Starinom iz Hercegovine.

Radojevići su se doselili iz Lužana, slave Sv. Nikolu.

Ziroja se doselio iz Vogošće i prizetio se kod udovice Truntaševe oko 1890. godine. Starinom je od Gacka. Slave Sv. Nikolu.

Vučinić se doselio iz Sarajeva oko 1880. godine u han na raskršću. Starinom je od Trebinja. Slavi Sv. Arhanđela.

Nikolić se doselio iz Sarajeva oko 1880. godine. Starinom je iz Krajine od Banjaluke. U Sarajevu je došao kao sluga oko 1860. godine, a danas je trgovac. Slavi Sv. Đorđa.

Jokić je starinom iz Grahova. U Blažuj je došao Obren na hranu, zatim je bio handžija na Raskršću. Starinom se zove Kovačević, a Jokić je prozvat po materi. Slavi sv. Matiju.

Jeremići su se doselili iz Crnotine. Došao Luka puncu Pejušiću. Starinom su iz Hercegovine. Doselio se Jeremija oko 1860. godine sa sinovima Radom, Bajom, Todorom i Đorđom. Jeremićima se zovu po dedi. Slave Sv. Arhanđela.

Tasovci su se doselili iz Sarajeva. Starinom su iz Trebinja u Hercegovini. Slave Sv. Arhanđela.

IZVOR: Priredio Aleksandar Aksić Šarko

Komentari (1)

Odgovorite

Jedan komentar

  1. Vana

    U Blažuj, odnosno na Vrelu Bosne, živi i porodica Ćorić, pa ako možete da pronađete nešto o njihovom porijeklu!?