Књига на поклон сарадници Порекла

28. мај 2012.

коментара: 5

Нови добитник књиге из акције коју заједно организују издавачка кућа Прометеј и портал Порекло је наша сарадница из Београда Катарина Вуковић. Захваљујући њој на страницама нашег сајта можете да читате веома занимљиве детаље из биографија познатих личности (Бора Дугић, Војкан Борисављевић, Миња Субота,  Мики Јевремовић…).

Шаљите своје прилоге, фотографије, документа, иницирајте дискусије на форуму. Чекају вас заиста вредни наслови из Прометејеве едиције “Популарна лингвистика”.

Придружите се породици портала Порекло!

Коментари (5)

Одговорите

5 коментара

  1. Milan Babic

    Dali mogu znati za moje selo Bravsko odakle je nastalo ovo ime,i porijeklo prezimena Babic mnogo zahvalan Milan Babic iz Amerike.

  2. Sarko

    Slavite Djurdjevdan, zar ne? I staro Vam je prezime Kesic.

    U drugoj deceniji 20. veka u Bravskom je bilo 12 kuca Babica. Nekad ste se zvali Kesici. Doselili ste iz Vidova Sela u Gornjem Uncu. Imate rodjeke u Gornjem Uncu. Oko 1830 godine neka udovica dovede iz Vidova Sela svojih osam sinova. Po starost njenu zvali je i ukucani babom. Potomstvo joj dobi otuda prezime Babic.

    A daljim poreklom ste iz Golubica u Dalmaciji. Kesica ima u Prekaji kod Drvara: Kesici 9 k., slave Djurdjevdan. Doselili pre pet kolena iz Golubica u Dalmaciji, uzmemo u obzir da je mongrafija iz 1933 godine, ako racunamo po kolenu 25 do 30 godina, to znaci da su vasi dosli oko 1730-1760 iz golubica u okolini Drvara. Zajednicko ste porekla sa Kraljima bilo ih je 18 kuca u Prekajam i Stevandicima (11 kuca).

  3. milenko

    Slucajno sam trazio neke podatke svog porijekla da bih mogao djeci ispricati i dosao do ovih stranica. Moji su roditelji porijeklom sa Bravska, Gvozdenovic i Sobat.Oceva majka je iz Babica,Andja. Poznajem nerodjenog strica Milana Babica iz Banjaluke i Milana Babica iz prnjavora, takodje porijeklom sa Bravska.
    Prema nekim pricama starijih znao sam da je selo naseljeno za vrijeme spahiluka Srbima iz okoline Drvara i Grahova ili sa Korduna i Like odnosno Dalmacije. Navodno vucemo korijene jos iz Crne Gore. Ako neko ima vise i tacnije podatke o Gvozdenovicima i Sobatima sa Bravska volio bih da znam.
    Unaprijed hvala.

  4. Nebojsa

    Миленко, Шобати из Крајине су пореклом од Мрњавчевића из Куча у Црној Гори (славе Митровдан).

  5. Nebojsa

    Миленко,Ваши Гвозденовићи воде порекло са Змијања,па су преко Лике,Далмације и Унца стизали у Бравско.Славе Ђурђевдан!