Poreklo stanovništva, sela oko Svilajnca

25. maj 2012.

komentara: 0

Stanovništvo oko Svilajnca je etnički mešovito, većinom je srpsko, ali ima dosta etničkih Vlaha i nešto malo Roma.

Bobovo:

– slave Sv. Jovana, Arhanđela, Nikolu i dr. Stanovništvo je starinačko i doseljeno uglavnom u 19. veku iz Erdelja, Timočke krajine, Homolja, okolnih sela i dr.

Bresje:

– slave Sv. Petku, Arhanđela, Nikolu i dr. Stanovništvo je starosedelačko i doseljeno krajem 18. veka iz Crne Gore, okolnih sela i dr.

Vojska:

– slave Sv. Stefan, Đurđevdan, Arhanđela, Nikolu, Simeona i dr. Stanovništvo je starinačko i doseljeno iz Stare Srbije, okoline Vranja, Zaječara i dr. U selu je rođen Stevan Sinđelić, znameniti srpski junak iz bitke na Čegru, gde su srpski ustanici pružili snažan otpor Osmanlijama, koji su 31. maja, 1809. godine upali u srpski šanac. Tada je Stevan Sinđelić upalio barutanu pištoljem, kada je u šancu izginulo 3.000 srpskih ustanika i 6.000 zloglasnih Osmanlija.

Vrlane:

– slave Sv. Jovana, Nikolu i dr. Stanovništvo je starosedelačko i doseljeno sa Kosova, iz Timočke krajine, okoline Aleksinca i dr.

Gložane:

– slave Sv. Vračeve, Marka, Tomu, Luku, Đurđevdan i dr. Stanovništvo je starosedelačko i doseljeno u prvoj deceniji 18. veka iz okoline Niša i Starog Vlaha – zapadne Srbije, okolnih sela i dr.

Grabovac:

– slave Sv. Jovana, Simeona, Đurđevdan, Nikolu, Arhanđela i dr. Stanovništvo je starosedelačko i doseljeno sa Kosova, iz Timočke krajine sredinom druge polovine 18. veka, okoline Sokobanje, okolnih sela i dr.

Dublje:

– slave Sv. Arhanđela, Nikolu, Mitrovdan i dr. Selo je nastalo sredinom 18. veka, kada se doseljavaju meštani Malog i Velikog Izvora kod Zaječara, kasnije iz okolnih sela i dr.

Dubnica:

– slave Sv. Stevana, Petku, Arhanđela, Nikolu i dr. Stanovništvo je starosedelačko i doseljeno iz Mlave, Homolja, Timočke krajine, Erdelja, okolnih sela i dr.

Đurinac:

– slave Sv. Jovana, Arhanđela, Nikolu i dr. Stanovništvo je doseljeno sredinom druge polovine 18. veka iz okoline Svrljiga, Požarevca, sa Kopaonika, okolnih sela i dr.

Kupinovac:

– slave Sv. Vračeve, Nikolu i dr. Stanovništvo je starosedelačko i doseljeno sa Kosova sredinom 18. veka, okolnih sela i dr.

Kušiljevo:

– slave Sv. Stevana, Trifuna, Vračeve, Nikolu, Arhanđela, Luku, Đurđic, Andreju i dr. Stanovništvo je starosedelačko i doseljeno sa Kosova, Timočke i Negotinske krajine, Homolja, okoline Paraćina, Užica-zapadne Srbije i dr.

Lukovica:

– slave Sv. Jovana, Arhanđela, Nikolu i dr. Stanovništvo je doseljeno u prvim decenijama 18. veka sa Kosova, iz Timočke krajine, Banata, okoline Paraćina i dr.

Mačevac:

– slave Sv. Malu Gospojinu, Petku, Arhanđela, Nikolu i dr. Stanovništvo je manjim delom starosedelačko i doseljeno iz okoline Tetova-zapadne Makedonije, Erdelja, okolnih sela i dr.

Proštinac:

– slave Sv. Arhanđela, Nikolu i dr. Stanovništvo je doseljeno iz okoline Zaječara i Homolja.

Radosin:

– slave Sv. Savu, Nikolu, Đurđevdan i dr. Stanovništvo je starosedelačko i većim delom doseljeno iz okoline Knjaževca, Požarevca, Timočke krajine i dr.

Roanda:

– slave Sv. Trifuna, Lazara, Đorđa, Nikolu i dr. Stanovništvo je starosedelačko i većim delom doseljeno iz okoline Vranja, Požarevca u drugoj polovini 18. veka sa Kosova i iz Metohije iz okoline Đakovice.

Roćevac:

– slave Sv. Vračeve, Jovana, Nikolu i dr. Stanovništvo je doseljeno iz Kupinovca okoline, i kasnije iz Homolja, Timočke krajine, okolnih sela, sa Kosova i dr.

Sedlare:

– slave Sv. Simeona, Mitrovdan, Nikolu i dr. Stanovništvo je starosedelačko i doseljeno iz okoline Sokobanje, Aleksinca, Vidina u Bugarskoj, Leskovca, Vranja, Timočke krajine i iz drugih krajeva, ima i pravoslavnih Roma.

Subotica:

– slave Sv. Petku, Miholjdan, Đurđevdan, Arhanđela, Vračeve, Nikolu i dr. Stanovništvo je preseljeno iz Buljana u prvim decenijama 18. veka (starinom iz Erdelja). I doseljeno iz Homolja, okoline Požarevca, Vranja, sa Kosova i dr.

Troponje:

– slave Sv. Jovana, Stefana, Petku, Mitrovdan, Malu Gospojinu, Arhanđela, Nikolu i dr. Stanovništvo je doseljeno sa Kosova, iz Timočke krajine, iz okoline Prilepa u Makedoniji, Erdelja i dr.

Crkvenac:

– slave Sv. Đorđa, Arhanđela, Nikolu i dr. Stanovništvo je starosedelačko i doseljeno u 18. i 19. veku sa Kosova, iz Crne Reke, Timočke krajine, Vidina u Bugarskoj, okoline Niša, okolnih sela i dr.

 IZVOR:  Priredio Aleksandar Aksić Šarko

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.