Bunjevačka prezimena: Petreš – Pletikosić

18. maj 2012.

komentara: 0

Portal Poreklo u više nastavaka objavljuje podatke o bunjevačkim prezimenima, koji su preuzeti iz knjige Jovana Erdeljanovića “O poreklu Bunjevaca”. Prilog poslao Aleksandar Marinković

PETREŠI – u Kaćmaru u Bačkoj; pravoslavni u zapadnoj Bosni. U severnoj Bosni, kod Bosanske Dubice, pravoslavno seoce Petreševac.

PETROVIĆ – u Lici i u Podgorju, prešli iz pravoslavlja u katoličanstvo verovatno oko 1700.god.; pravoslavni u Otišiću kod Vrlike; vrlo mnogobrojni pravoslavni rodovi po zapadnoj i ostaloj Bosni.

PEĆARIĆI – u Subotici, od 1759.god.; u Lici 1540.god. kao jedan od vojnika Hrvatske Krajine koji su bili iz Senja, Otočca i susednih sela, Juray Petscharitz, a on će svakako biti predak ili jedan od predaka današnjih Pećarića, koji takođe žive u Otočcu; Pećarići i Pećari, katolici u srednjoj i severnoj Dalmaciji; kao jedan od dalmatinskih glavara koji su učestvovali u osvajanju Klisa 1596.god., imenuje se Ivan Pećarić; katolika Pećarića ima i na Hvaru.

PEĆINE / PEČINE (?) – u Lici, od oko 1686.godine. Ovo je prezime moglo nastati od kakvog nadimka, a moglo je biti dato i po selu iz kojeg su preci ovog roda došli. U severnoj Dalmaciji ima četiri seoca s imenom Pećina, a u Bosni i Hercegovini četiri sela s imenom Pećine: dva katolička kod Travnika, jedno katoličko u donjoj Hercegovini i jedno muslimansko u istočnoj Bosni.

PECAROVIĆI / PECARSKI – u Subotici, od 1715.godine.

PEŠTALIĆI – u Baji, od 1714.god., prvobitno nastanjeni u Baškutu kod Baje, gde je po kazivanju, bilo dve ulice naseljene samim Peštalićima, pa su se odatle raširili i u Baju, Sombor i Suboticu (od onih u Baškutu je bio i poznati bunjevački pesnik, Grgur Peštalić, iz druge polovine 18.veka; F.Peštalić, katolički sveštenik rodom iz Baškuta u severnoj Bačkoj; pravoslavni Ivan Peštelija 1682.god. u Sarajevu.

PEŠUTI – u Subotici; katolici i pravoslavni u Lici i njihovi iseljenici u Bosanskoj Krajini; katolici u Ravnim Kotarima; katolici u Perušiću i u Podlugu kod Benkovca; katolici u Biogradu na moru; I.Pešut, pravoslavni sveštenik u kirinsko-glinskom protoprezviteratu u Hrvatskoj; P.Pešut, pravoslavni Srbin u Plaškom; pravoslavni u Sarajevu i u donjoj Hercegovini. Pešuti, pravoslavno seoce kod Plaškoga u Hrvatskoj.

PIJUKOVIĆI – u Bačkoj: u Subotici, od 1686.god.; u Aljmašu, od 1715.god.; u Mateoviću i u Baji, od 1741.god.; u Bajmaku i u Staroj Moravici, od 1841.god.; pravoslavni i muhamedanci u istočnoj Hercegovini; pravoslavni u tuzlanskom kraju Bosne, a doseljeni s juga; pravoslavni u Sarajevu.

PILASANOVIĆI – u Bačkoj: u Baji, od 1715.god., u Rogatlici, od 1741.god. i u Starom Leđenu. O njihovom poreklu iz Poljica videti u 3.tački prethodnog odeljka (moj dodatak – cit.”Imaju isprave koje pokazuju da….potiču iz slobodne knežije poljičke u Dalmacije”)

PISMIĆI / PIŠMIĆI / ”PIŠMIŠEVI” (pogrešno mesto Pišmićevi) – u Subotici, od 1686.godine. Kod Foče muslimansko seoce Pišmovina.

PLEJIĆI / PLEVIĆI (oba oblika mesto prvobitnog Plehići) – Plevići u Subotici, od 1687.god.; katolici Plejići u Novaselima kod Sinja; pravoslavni Plejići u Ramljanima kod Knina, a starinom ”iz Bosne”; pravoslavni Plejići u zapadnoj Bosni. U istočnoj Bosni Plehići, deo muslimansko-pravoslavnog sela.

PLESKOVIĆI – u Subotici i u Čantaviru u Bačkoj; Plesković Andraš 1651.god. vojnik slavonske granice. U Bosanskoj Krajini zemljište i naselje Pleska.

PLETIKOSIĆI – u Somboru, od 1715.god. (greškom Pletikovics); u Subotici; iz Like iseljen Miko Pletikosić 1686.god.; pravoslavni Pletikosa, Pletikosić u 17.veku u Kotarima, a danas pravoslavni oko Kistanja; pravoslavni u gornjo-karlovačkoj dijecezi; katolici u Hrvatcu kod Sinja; među preseljenicima iz Dalmacije na ostrvo Brač pominje se u jednom mletačko dokumentu 1672.god. ”Simon Pletikossich”; Pletikosić Pavle se peva u narodnim pesmama kao jedan od ”sinjskih vitezova” koji je učestvovao u događajima 17.veka i S.Grčić kaže za nj, da je bio od današnjih Pletikosića u Vačanima (kod Skradina), a ne od Pletikosa u Kotarima; katolici u Dalmaciji. Naselje Pletikosići u oblasti negdašnjeg kliškog sandžakata.

PLETIĆI (?) – u Subotici, od 1779.godine.

IZVOR: Aleksandar Marinković

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.