Првих 100 дана портала Порекло

13. мај 2012.

коментара: 24

Поштовани родословци,

портал ПОРЕКЛО у првих 100 дана свог постојања превазишао је и најсмелија очекивања његових оснивача. Број посета растао је (и расте) из дана у дан, странице нашег портала отваране су из више од 50 земаља света, а неки од вас су постали наши драгоцени и стални сарадници. Све то нам говори да има много вас заинтересованих да сазнате нешто више о свом пореклу и пореклу свих нас.

Иза нас је прва фаза у развоју портала у којој смо само поставили основ за оно што следи. Отворене су јединствене стране за преко 7.000 српских презимена, а редовно објављујемо и сва остала презимена, на која нам укажете да су изостављена.  Разумећете да је уношење детаљнијих информација о сваком презимену дуг процес, у којем рачунамо и на вашу помоћ.

Наредних дана настојаћемо да коригујемо све оне недостатке са којима смо се суочили, а на које сте нам и ви скренули пажњу, на чему смо вам посебно захвални. Учинићемо све што је неопходно да овај портал буде прегледнији и једноставнији за коришћење и проналажење оног што сваког од вас појединачно највише занима.

Очекујемо да ћете нам у том послу помоћи, како својим сугестијама, тако и вредним прилозима које ћете нам слати. Драгоцено је све што буде стигло до вас – било да је реч о цитату из књиге или са интернета, породичном предању, старој фотографији, видео запису, породичном стаблу, документу из архива, коментару испод текста… Веома драгоцена ће бити и свака дискусија коју будете иницирали или у којој будете учествовали на нашем форуму, који ће наредних дана бити активиран у пуном капацитету.

Ваш труд настојаћемо и да наградимо. Управо креће наша акција у сарадњи са издавачком кућом “Прометеј” у склопу које ће сваке недеље неком од вас бити поклоњена књига из изузетно вредне едиције “Популарна лингвистика”. Такође, у сарадњи са ДНК центром за генетику, обезбедили смо да месечно троје вас добије попуст од 50 одсто за анализу генетског прапорекла. Настојаћемо да оваквих и сличних акција убудуће буде још.

Уверени смо да радимо праву ствар, што нам потврђује и велика подршка коју смо добили од вас у протеклих 100 дана. Заједно са вама, сигурни смо, успећемо да оставимо траг на добробит свих – нас који сада јесмо и генерација које долазе.

Наставите да нас посећујете, читате наше садржаје, постављате питања, шаљете прилоге и предлоге.

Наше адресе су:

[email protected]
[email protected]
[email protected]

За слање фото и видео прилога:

[email protected]

За маркетиншке услуге:

[email protected]

НАПОМЕНА: Портал ПОРЕКЛО је у основи на ћирилици, а постоји опција да садржаје читате на латиници. Приликом претраге препоручујемо да тражени појам укуцате на ћирилици.

 

Коментари (24)

Одговорите

24 коментара

  1. mihailo

    samo reci pohvala se mogu reci zaista je tako i u mom slucaju,nastavite tako veliki pozdrav Mihailo

  2. Поздрав свима, а посебно водитељима сајта.

    Желим само да изразим задовољство што постоји један овако добар сајт за нас које интересују ове теме. Мислим да се иза тога крије љубав аутора и уредника ових страница. Надам се да се нећу преварити, јер сам тек вечерас наишао на ову адресу укуцавши појам Веља Међа (поводом једне сличне претраге), и ево ме још код вас.
    Све најбоље и лаку ноћ, до следећег пута.

  3. simo

    već sam ostavljao komentar-pitanje, ali niti pitanja ni odgovora

    • Симо, ево првог одговора: Према књизи Српски презименик Велимира Михајловића презиме Бећаревић среће се у Витежеву и Исакову у Ресави (Србија); у Озраковићима, Удворићима и Високом (Босна); у Хрватској нефреквентно, само у околини Нашица,Белог Манастира и Славонске Пожеге.
      Основу овога презимена чини турска реч бећар у значењу нежења; бекрија (

  4. miroslav markov

    *** Čestitam vam na smjeloj odluci da se, unatoč recesiji i svakojakim uzrocima ekskomunikacije u današnjoj generaciji otužnih promatrača surove zbilje, da se ipak povežete i sa drugim istraživačima (srpski-despot) i da zajednički odgovorimo izazovima istine koju pred nas postavlja melting-pot globalizacije… Uvjeren sam da će svaki čovjek u svoje vrijeme poželjeti da sazna tko je, što je, od koga je, odakle je i tako barem malo sačuva zrno osobnog integriteta, časti, ponosa i dostojanstva ugroženog nam kultom boga mamona i sljedbenika uzora kralja mide… Svaka čast pa ste sebe dali u ovom poduhvatu i nastojte privući što više skrivenih sakupljača one stvarne istine, a ne one koju obrađuju povijesni frizeri i stilisti “nove istine “…aferim !

  5. Molim vas da li znate nesto o poreklu Lazarevica iz Zubinog Potoka Kosovo zanima me da li su autoktoni Kosovari ili su se naselili od negde,ako jesu dosli odakle i kada.Pozdrav

  6. Војислав Мичета

    Врло је тешко у данашње време срести човека којег имало занима тематика ове странице, и због тога велико СВАКА ЧАСТ уређивачу. Ово је тема која мене изузетно занима и надам се да ће страница надживети нас све, за рад` будућих чланова и читалаца. Наравно да ме највише занима порекло мојег презимена, тако да бих волео да ми се јави неко ко о овоме зна доста, како би укрстили мишљења и надам се, дошли до нечега што нас све јако занима…Нека Вам (уређивачу) је са срећом и на многаја љета…

    • Nebojsa

      Мичете су пореклом из Херцеговине (Горње Храсно). Мисли се да су као и Буквићи, Капори и др. потомци кнеза Мирила, тј чувених Мириловића. Као даља старина Мириловића помиње се Косово, или Македонија. Мичете славе Никољдан и Јовањдан.

  7. Придружујем се честиткама поводом сто дана портала Порекло. Управо данас купих књигу “Источна Тамнава – Бргуле и околина” написане пре две године која, како сам прочитао на почетку обрађује, између осталог, порекло фамилија у селима Бргуле, Радљево, Каленић, Шарбане, Лисо Поље и Стубленица која припадају општини Уб и села Мали Борак и Скобаљ у атару општине Лајковац. Начин на који ћу представити ове податке договорићу са уредништвом путем електронске поште.
    Ово не могу да пропустим, цитираћу проф. др Петра Ј. Марковића Главног и одговорног уредника овог издања:
    -Земљаче, ако си отишао из завичаја, завршио разне школе и занате, ако си на високом положају у држави, науци и школи, На универзитету, у фабрици, не заборави да Те је подигао и отхранио зној Твојих предака, сељака, Твој завичај. Ако то заборавиш, изгубио си смисао за памћење, за живот, изгубио си завичај, историју Твог народа, а то значи изгубио си све.

  8. Поштовани уредници и администратори портала Порекло,
    Пре свега желим да вам одам признање што сте створили, креирали портал Порекло. Годинама пратим разне портале и сајтове чији садржаји се односе на родослови, породична стабла, порекла породица, презимена и слично. Од свих које сам имао могућности да прегледам мало је било оних који су креирани на српском језику, дакле чији творци су наши познаваоци ИТ и области генеаологије. Сада кад тако нешто постоји интересује ме да ли ће се садржај портала проширити тако и у тој мери да корисници могу правити породично стабло на начин и по методологији коју имају сајтови http://www.geni.com и http://www.myheritage.
    На крају имам примедбу што не могу на порталу сазнати рођендан портала Порекло. За такво сазнање није довољно рећи првих 100 дана, првих годину дана и слично. Даље мене као јединку интересује ко су ствараоци портала, ко уредници и слично. Зашто се њихова имена неби налазила на страницама портала који су креирали и који уређују. Објављивање њихових имена је неки вид признања које им треба одати.

    • Поштовани, хвала вам на лепим речима.
      Портал Порекло је креиран од фебруара до априла 2012. године и практично је од тог периода почео да формира свој тим, у којем је сваки нови сарадник добро дошао. Отворени смо за људе свих професија, који се с љубављу и посвећеношћу баве истраживањем корена и имају добру вољу да помогну свима који трагају за својим и пореклом свих нас. У нашем тиму су, тако, и архитекте и правници и инжењери и историчари и лекари и дипломате и новинари…
      Срећни смо што је наш рад препознат и подржан и од стране оних који се годинама професионално баве етнологијом. Све у свему, за ових нешто више од годину дана били смо пре свега посвећени томе да Порекло добије своје препознатљиве обрисе, да се континуирано пуни вредним прилозима, да буде отворен и интерактиван портал и да се на његове странице радо свраћа и изнова враћа.
      Оно што следи свакако јесте техничко унапређење сајта, које подразумева и прављење програма за креирање породичног стабла. То, наравно, није ни једноставан ни јефтин посао, али ћемо свакако учинити све да нађемо начин да га што пре урадимо, на задовољство свих. Да би у томе успели, отворићемо наше странице и за оне који би, објављивањем својих рекламних банера, хтели да помогну да у нашим намерама успемо. А намера нам је да у времену што долази, Порекло постане јединствена и богата база података о пореклу презимена, родова, насеља, да иницира и спроводи истраживачке пројекте, да окупи још више вредних сарадника, као и оних који већ раде на сличним подухватима.
      У вери да ћемо у томе и успети, срдачно вас поздрављам
      Јовица Кртинић, оснивач портала Порекло

  9. Petar

    Ovako, za ideju i realizaciju sajta skidam kapu, i zaista ste posao lepo odradili i lepo osmislili. Ali imam i jednu ogromnu zamrku. Shvatam da nije lako istrazivati o svakom prezimenu, ali takodje mislim da je dosta vremena proslo od pocetka rada ovog portala, a da na njemu jos uvek ima previse stranica koje su u “izradi”. Ne znam koji je razlog za to, ali, dajte malo podignite to na ozbiljniji nivo jer kako sam vec reko IDEJA JE FENOMENALNA i od ovoga mozete napraviti HAOS. I samo napred!

    Veliki pozdrav!