Питање читаоца: Одакле потиче презиме Микавица?

12. мај 2012.

коментара: 6

Поштовани,

интересује ме порекло и историја презимена Микавица, да ли се може знати колико је старо и одакле потиче?

Оно што ја знам је да потичемо из села Бијело Брдо из Рудог, Република Српска и према некој евиденцији што су водили православни свештеници из почетка 20. века, ми смо се раније презивали Дућиловићи и дошли смо из Црне Горе у ове крајеве?

Има нас доста и распоређени смо по свим крајевима бивше СФРЈ, углавном РС, Србија, Црна Гора и нешто мало Хрватска.

Хвала унапред.

Срдачан поздрав

Дејан Микавица

 

Коментари (6)

Одговорите

6 коментара

  1. Sarko

    Prezime ste dobili po toponimu Mikavicki Do koji se nalazi negde u Budimliji. (Verovatno se radi o nekom zaselaku u opstini Rudo).

  2. Sarko

    A evo jos nesto: Mikavice su se doselili iz nekog sela Ravanaca, verovatno iz okoline Ruda, gde su se zvali Ducilovici, (Sadasnje su prezime ovde dobili) Neki vele da su ih najpre zvali Njikavice. Slave Sv. Djordja. Ne pise nista da ste poreklom iz Crne Gore.

  3. Sarko

    Zaboravio sam da napisem da su ovo Mikavice iz Budimlije, tebi je selo sigurno poznato.

  4. Dejan

    Naravno, odatle su i moji kao i sve Mikavice, koliko znam.

    Sto se tice Ravanaca, tamo je jedan od brace Mikavica otisao iz Budimlije, tako da ne znam koliko je to relevantno da smo dosli iz Ravanaca u Budimliju, vec postoji jedan primer obrnutog slucaja.

    Nista novo nisam saznao, osim Mikavicki Do, da smo po tome dobili prezime koje je specificno i za to podneblje, iako vec odavno postoji u tim krajevima?

    Nasao sam nas na jednom sajtu o prezimenima u Hercegovini.

    Hvala u svakom slucaju i pozdrav za sve ljude koji rade na ovom sajtu!

  5. Miodrag

    Meni je baba Mikavica, sa zlatibora ona mi prica 2 pricu, kaze bila su 3 Vasojevica i ubili su turcina i pobegli su Za Srbiju, promenili su prezimena u Petrovice, Mikavica i zadnji je ostao Vasojevic baba mi jos ziva rodjena je na. Zlatiboru

    • Миодраже дали ми можеш рећи име и адресу твоје баке,свако толико прођем преко Златибора и радо бих је упознао.Иначе сам рођен у Подгорици.поздрсв О рад Микавица Трст Италија