Bunjevačka prezimena: Kopilović – Lamić

10. maj 2012.

komentara: 0

Portal Poreklo u više nastavaka objavljuje podatke o bunjevačkim prezimenima, koji su preuzeti iz knjige Jovana Erdeljanovića “O poreklu Bunjevaca”. Prilog poslao Aleksandar Marinković

KOPILOVIĆI – u Bačkoj: u Subotici, od 1686.god.; u Bajmaku; Kopilović Pribisav u Konavlima 1417.god.; Kopilovi i Kopilovi Potok, delovi muslimansko-pravoslavnog sela u istočnoj Hercegovini.

KOPUNOVIĆI – još pod Turcima u Bajmaku u Bačkoj, a zatim u Subotici, od 1686.god.; katolici u srednjoj Bosni, odnekud doseljeni.

KOROMPATIĆI (?) – u Bačkoj.

KOSIĆI – u Subotici, od 1737.god.; pravoslavni u Lici; katolici u južnoj Dalmaciji; starinci (muhamedanci ?) u Blagaju u Hercegovini; pravoslavni u zapadnoj Bosni, u Boki i u srednjoj Bosni; pravoslavni u Vojvodini. Deo pravoslavnog sela u zapadnoj Bosni.

KOSOVI (jedn. Kos) – u Subotici, od 1779.god.; pravoslavni Srbin u Žumberku, Vukosav Kos 1556.god., a doseljenik sa bosansko-dalmatinsko-ličke tromeđe; J.Kos, pravoslavni sveštenik u kostajničkom protoprezviteratu; pravoslavni Kosovići u Zemuniku, istočno od Zadra; pravoslavni Kosovi u zapadnoj Bosni i u susednoj bosanskoj Posavini; u 18.veku je bio negde u Bosni kadija Kos; ”Kosovich”, negdašnji plemićski rod svakako u kraljevini Bosni. U Bosanskoj Krajini tri pravoslavna seoca s imenom Kosovi.

KOTOLJANI – u Subotici, od 1686.godine.

KOCIJANI – u Lici, od oko 1686.godine.

KOCKAROVIĆI / KOCKARI – u Subotici, za koje se u ”Danici” 1891. kaže da su ”somborska obitelj”, od 1686.god.; u Somboru.

KOČENDE (jedn. Kočenda) – u Subotici, od 1779.godine.

KRAMARIĆI – u Subotici, od 1779.god.; katolici u srednjoj Bosni, a starinom iz Hercegovine. Kramari, muslimansko selo kod Konjica u Hercegovini.

KREKIĆI – u Bačkoj: u Subotici, od 1686.god. i u Kaćmaru, od 1715.god.; pravoslavni Krekovi u Lici; katolici Krekići u Dubrovniku; pravoslavni Krekići u Bukoviću kod Benkovca i katolici u Zadru; pravoslavni u zapadnoj Bosni i pravoslavni u srednjoj Bosni.

KREŠIĆI – u Subotici, od 1715.god.; katolici na Pelješcu u Dalmaciji; katolici u Rami i u donjoj Hercegovini; katolici u srednjoj Bosni; pravoslavni Krešići, ”Krešo” i Kresići u zapadnoj Bosni; fratar Ambrosius Krescich u franjevačkom manastiru Kreševu i fratar ”Matheum Kressic a Jaize”; fratar M.Krešić u Hercegovini.

KRIŽANOVIĆI / KRIŽANOVI – u Bačkoj: u Subotici, od 1686.god., u Bajmaku; Križanović Ilija, junak, negde u blizini Udbine; katolici u selu Turjani južno od Sinja, a poreklom ”iz Rame u Bosni” (po mojim ispitivanjima); katolici u Dalmaciji; katolici u okolini Mostarskog Blata; katolici u Skoplju u Bosni.

KRKLJUŠI – u Subotici, od 1737.god.; pravoslavni Krkljuši u gornjo-karlovačkoj dijecezi; Krklješi (ili Krkljuši ?), deo pravoslavno-muslimanskog sela u srednjoj Bosni.

KRMPOTIĆI – u Subotici, od 1779.god.; u ostaloj Bačkoj; katolici u Podgorju i u Lici, od oko 1686.god., a starinom iz Hercegovine; pravoslavni u Bosni; pravoslavni Krmpoti i Kripati (ovo drugo je možda štamparska greška) kod Varcarvakufa i Gerzova u zapadnoj Bosni; od Srba doseljenih 1605.god. u austrisku slavonsku granicu pominje se Tadia Kermpotich i Damianus Kermpotich ili Damjan Petrović Krmpoćanin.

O preseljenju Krmpotića iz Kotara u Lič u Hrvatskoj 1605.god. i o drugoj grupi ”Krmpota”, koja se iz Bukovice u Dalmaciji preselila 1648.god. u Hrvatsko Primorje vidi napred u tački 1. Odeljka ”Istorijski podaci”…….Da su Krmpotići najpre bili svi pravoslavne vere, svedoče pored navedenih podataka o njihovim i sad pravoslavnim rođacima u Bosni još i saopštenje J.Sladovića iz vremena oko 19.veka. On kaže, kako ”žitelji krmpotske satnije” (u Lici) čuvaju ”i danas uz prkos tolikim nasilnim reformam svoje staro odijelo” (koje opisuje) i smatrajući da su došli ”od vode Bune u Hercegovini” napominje: ”Prešavši ovi Srbi polazili su naše crkve i bijahu nastojani većinom od naših popovah, kano što je taj običaj i danas vidan, gdje Srbi k našim župnikom za blagoslov dojdu…Tijem načinom pređu Bunjevci krmpotski sasma u krilo naše crkve prem se do 18.vieka od hrišćana znamenito ženjahu pače im odijelo isto. Biskup Ćolić 1746. pod pedepsu nezakonja u svu zemlju međusobnu ženidbu ono (odijelo) malko izmijenio, a ovu (ženidbu) zabranio.”. Za Krpmote, koji su se 1605.god. preselili u Lič, kaže M.Grbić da su ”prešli u Rimsku Crkvu, ali još i danas pričaju mnogi kako su im stari pradjedovi i djedovi bii vjere pravoslavne. Pa i danas ih ima koji slave svoja krsna imena kao i pravoslavni Srblji, n. pr. Radoševići”. Za Krmpoćane koji su se 1605.god. bili iz Kotara preselili u Lič Ivić misli (ne kaže na osnovu čega), da su bili došli u Kotare iz Bosne i Hercegovine i da su bili ”kako po svemu izgleda, pri seobi bogumili i tek u Liču, po dolasku svome, prihvatili katoličku veru”. Dokumenat iz protokola ”Croatica” za 1642.god., kaže za njih da su katolici (”jer su Srbi Krmpoćani katolici”), što znači, da su do tog vremena bili prešli u katoličanstvo. Istorijski izvori ih redovno zovu samo Vlasima ili Morlacima (”Wallachen”, ”Morlachi” i sl.) i jedanput ”Vsskhogen” (uskoci), dok oni sami sebe u svojim pretstavkama ne zovu Vlasima.

KRPANI – u Lici, od 1683.god.; katolici u Vrpolju kod Knina i od njih preseljenici u Kninu, a starinom ”iz Bosne”.

KRUNIĆI – u Lici, od 1683.god.; pravoslavni u Otišiću kod Vrlike; Đoko Krunić, pravoslavni Srbin u istočnoj Bosni. Po jedno pravoslavno selo tog imena u Bosanskoj Krajini i u istočnoj Bosni.

KUBATOVIĆI / KUBATOVI – u Bačkoj: u Subotici, od 1686.god., u Baji, Somboru i Gari; pravoslavni u Dalmaciji između Obrovca i manastira Krupe, a to će jamačno biti pravoslavni Kubati u Žegaru; Kuboti (biće pogrešno napisano mesto Kubati) pravoslavni u lijevanjskom protoprezviteratu u zapadnoj Bosni; Kubati muhamedanci i Kubatlije pravoslavniu srednjoj Bosni. Kubati, deo pravoslavnog sela kod Obrovca u Dalmaciji. Kubatovina, deo pravoslavnog sela u donjoj Hercegovini.

KUDE (jedn. Kuda) – u Tukulji kod Budimpešte (”Josip Kuda, Bunjevac i sveštenik, rođen tamo”). Kudići, dva sela u Bosni: jedno muslimansko kod Jajca, drugo sa stanovništvom sve tri vere u Bosanskoj Krajini.

KUJUNDŽIĆI / KULUNDŽIĆI – u Bačkoj: u Subotici, od 1686.god., u Kaćmaru, od 1715.god., u Baji, od 1714.god.; Kujundžići, katolici u Potravlju kod Sinja i u Maovicama kod Vrlike i pravoslavni u Otišiću kod Vrlike; pravoslavni u Erveniku u severnoj Dalmaciji; veliki pravoslavni rod Kolundžije u Žagroviću kod Knina, a starinom ”iz Bosne”; katolici (?) Kujundžići kod Imotskog u Dalmaciji; katolici u Bišću; pravoslavni u zapadnoj Bosni; katolici, pravoslavni i muhamedanci u Bosanskoj Krajini.

KULIĆI – u Bačkoj: u Subotici, od 1686.god., u Somboru, od 1715.god. i u Kaćmaru; katolici u Šibeniku; katolici u Gali kod Sinja; katolici (?) u zagorskoj Dalmaciji; pravoslavni u tuzlanskom kraju, a doseljeni s juga; muhamedanci u srednjoj Bosni. U srednjoj Bosni, deo muslimasko-katoličkog sela.

KULIŠIĆI – u Subotici, od 1686.god.; pravoslavni (?) u okolini Drniša u Dalmaciji; pravoslavni u Dalmaciji, kojih po mom saznanju ima u Šibeniku i znaju da su poreklom iz Bosne, a od njih su i pravoslavni Kulišići u Vrlici; katolici u Bosni; pravoslavni u Boki, a poreklom iz Hercegovine.

KULOGLIJE – u Subotici, od 1737.god.; muhamedanci u srednjoj Bosni. Po svom prezimenu, ovim Bunjevci su svakako od pokrštenih muslimana.

KUMBAJCI – u Bačkoj: u Subotici i u Sivcu, od 1715.godine. Očevidno nazvani po bačkom naselju Kumbaji (moj dodatak – Kunbaja u dan. Mađarskoj).

KUNATOROVI / KUNATOROVIĆI – u Subotici, od 1715.godine. Jedan kraj od pravoslavnog naselja Kola u banjalučkom srezu zove se Kunatari (možda pogrešno mesto Kunatori).

KUNDOVIĆI – u Subotici, od 1686.godine. Poznato mi je kao prezime nekolicine pravoslavnih Srba u Severnoj Srbiji (u Etn. Zb. VI, za njih se kaže da su starinci u ibarskom selu Godoviću).

KUNTIĆI / KUNTE (jedn. Kunta) – u Subotici, od 1686.godine.

KUNČEVIĆI – katolici u okolini Knina i po drugim mestima u Dalmaciji; bez sumnje su istog porekla Kunci, pravoslavni i unijati u Kričkama na jugoistoku od Drniša, a poreklom iz Glamoča u Bosni; pravoslavni Kunci, jedn. Kunac, u zapadnoj Bosni.

KUPETIĆI (?) – u Subotici, od 1686.godine.

KUČANI – u Lici, od oko 1686.godine. Možda nazvati po nekom od mesta u Bosni s imenom: Kučna, Kučin i sl. Moj dodatak – prezime Kučan prisutno je u naseljima u okolini Rijeke, u izrazito čakavskom govornom području.

LAKOVIĆI – u Subotici, od 1779.godine.

LAKTIĆI – u Lici, od 1683.godine.

LALIĆI – u Subotici, od 1715.god.; pravoslavni u Podgorju i u Lici; katolici u Lukru kod Knina, u skradinskoj opštini, u Šibeniku, u Dubrovniku i u južnoj Dalmaciji; N.Lalić, katolički sveštenik u splitskoj dijecezi, rodom iz Vranjica kod Splita; pravoslavni u Plavnu kod Knina, a starinom ”iz Bosne”; pravoslavni u Čistoj Mali kod Skradina; mnogi u pravoslavni u zapadnoj Bosni, srednjoj Bosni i u istočnoj Hercegovini. Lalića Draga, deo pravoslavno-katoličkog sela u severnoj Dalmaciji.

LAMINI / LAME (jedn. Lama) / LAMIĆI – u Subotici, od 1715.godini. U severnoj Bosni pravoslavno-katolička skupština Lamnici, a u istočnoj Bosni katoličko selo Lameši.

 IZVOR: Aleksandar Marinković

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.