Презимена, село Осмаци (Зворник, Реп. Српска) Reviewed by Momizat on . Порекло презимена, село Осмаци, стање из 1939. године Најстарији род у селу сматра се да су Лазићи (св. Никола), који не знају своју старину. Они су у селу пре Порекло презимена, село Осмаци, стање из 1939. године Најстарији род у селу сматра се да су Лазићи (св. Никола), који не знају своју старину. Они су у селу пре Rating:
You Are Here: Home » Завичај - села и градови » Презимена, село Осмаци (Зворник, Реп. Српска)

Презимена, село Осмаци (Зворник, Реп. Српска)

Порекло презимена, село Осмаци, стање из 1939. године

Најстарији род у селу сматра се да су Лазићи (св. Никола), који не знају своју старину. Они су у селу пре Поповића.

Поповићи (7.к св. Лазар), и њихов огранак Протићи (1.к). По проти хаџи Зарији зна се да су досељеници. Протићи славе Јовањдан по неком привотку. Старином су Шаренци из Херцеговине. Били су дошли на Рашево, где им се није допало, одатле су пресли у Саитовиће, где им се такође није допало, па на Осмаке. Из овог рода било је неколико свештеника. Год 1914. Аустријанци су обесили попа Тимотија.

Ћирковићи (15.к), Старином Шаренци из Херцеговине.

Калајџићи су од Пелемиша са Велике Њиве, одакле им дошао предак.

У 19. веку био је у Осмацима и прото Јово Сремац. Тада су била јос два попа, по један од Поповића и од Шаренаца, и сваки од њих тројице имао је засебну парохију. Поп хаџи-Захарије, оптужен да спрема буну против Турака, био је побегао у Србију и тамо је провео две-три године. Било је то педесетих година 19. века.

Прича се да су Осмаци некада били муслиманско село, па су хајдуци из Бирча раселили те муслимане.

ИЗВОР: Приредио Александар Аксић Шарко


Остави коментар

© 2012- 2013 ПОРЕКЛО poreklo.rs

Scroll to top